Ugrik a rezidensek 24 ezres pótléka: vissza is fizettetik velük az eddigi utalásokat?

Ugrik a rezidensek 24 ezres pótléka: vissza is fizettetik velük az eddigi utalásokat?

2021. május 29. 12:31

Visszamenőleg megszüntették a rezidensek képzési pótlékát. A Magyar Rezidens Szövetség szerint ennek negatív üzenete van: Vámosi Péter vezetőségi tag arról beszélt, hogy bár mindössze havi 24 ezer forintról van szó, de valahogy meg kellene különböztetni azokat, akik az általános orvosi képzésen felül még folytatják a tanulmányaikat.

A márciusi bérekre vonatkozóan visszamenőleg is eltörli a rezidensek "képzési díjnak" nevezett pótlékát, illetve az arra biztosított forrást egy kormányrendelet. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségi tagja az InfoRádióban elmondta, hogy bár az összeg nem eget rengető (havi 24 ezer forint), de a rezidens képzési díj volt az, ami megkülönböztette egy egyszerű osztályos munkát végző általános orvos bérét azokétól, akik ezeken túl a szakorvosi képzés keretében elsajátították a szükséges tudást és kompetenciát.

Vámosi szerint a pótlék megszüntetése "nagyon negatív üzenetet hordoz magában, még akkor is, ha júniustól többet fog keresni orvosként az alapbért tekintve, mint mondjuk tavaly ilyenkor."

Mint ismertette, a rezidens képzési díj a korábban rezidensi pótléknak nevezett bérelemet váltotta fel január 1-től az ismert egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével összefüggésben, amikor is megvalósult a nagy orvosi alapbéremelés, viszont számos korlátozás is bevezetésre kerül. A legtöbb orvosi bérpótlék beépítésre kerültek az alapbérekbe, az említett pótlékot eddig új címen a kórházak tovább tudták folyósítani, mert az állam az ehhez szükséges fedezetet továbbra is kifizette - ezt szüntette meg a március 20-i rendelet.

A Magyar Rezidens Szövetség az ügyben felvette a kapcsolatot az Emmivel és az Országos Kórházi Főigazgatósággal is. Ám azt közölték, hogy ők is a pótlék további biztosítását tartanák a legjobbnak, amennyiben erre lenne rá forrás - a szövetség arra nem kapott választ, hogy miért törölték el a pótlékot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vezetőségi tag szerint abban bíznak, hogy legalább visszafizetnie ne kelljen senkinek a már megkapott bért.

Valamint továbbra is indokoltnak tartanák, hogy valamilyen megkülönböztetés, többletelismerés kapcsolódna ahhoz, hogy valaki nemcsak a napi orvosi munkát végzi, hanem többletfeladatokat kell teljesítsen annak érdekében, hogy a szakorvosi képzésével haladni tudjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?