29 °C Budapest
Ugrik a rezidensek 24 ezres pótléka: vissza is fizettetik velük az eddigi utalásokat?

Ugrik a rezidensek 24 ezres pótléka: vissza is fizettetik velük az eddigi utalásokat?

2021. május 29. 12:31

Visszamenőleg megszüntették a rezidensek képzési pótlékát. A Magyar Rezidens Szövetség szerint ennek negatív üzenete van: Vámosi Péter vezetőségi tag arról beszélt, hogy bár mindössze havi 24 ezer forintról van szó, de valahogy meg kellene különböztetni azokat, akik az általános orvosi képzésen felül még folytatják a tanulmányaikat.

A márciusi bérekre vonatkozóan visszamenőleg is eltörli a rezidensek "képzési díjnak" nevezett pótlékát, illetve az arra biztosított forrást egy kormányrendelet. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségi tagja az InfoRádióban elmondta, hogy bár az összeg nem eget rengető (havi 24 ezer forint), de a rezidens képzési díj volt az, ami megkülönböztette egy egyszerű osztályos munkát végző általános orvos bérét azokétól, akik ezeken túl a szakorvosi képzés keretében elsajátították a szükséges tudást és kompetenciát.

Vámosi szerint a pótlék megszüntetése "nagyon negatív üzenetet hordoz magában, még akkor is, ha júniustól többet fog keresni orvosként az alapbért tekintve, mint mondjuk tavaly ilyenkor."

Mint ismertette, a rezidens képzési díj a korábban rezidensi pótléknak nevezett bérelemet váltotta fel január 1-től az ismert egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével összefüggésben, amikor is megvalósult a nagy orvosi alapbéremelés, viszont számos korlátozás is bevezetésre kerül. A legtöbb orvosi bérpótlék beépítésre kerültek az alapbérekbe, az említett pótlékot eddig új címen a kórházak tovább tudták folyósítani, mert az állam az ehhez szükséges fedezetet továbbra is kifizette - ezt szüntette meg a március 20-i rendelet.

A Magyar Rezidens Szövetség az ügyben felvette a kapcsolatot az Emmivel és az Országos Kórházi Főigazgatósággal is. Ám azt közölték, hogy ők is a pótlék további biztosítását tartanák a legjobbnak, amennyiben erre lenne rá forrás - a szövetség arra nem kapott választ, hogy miért törölték el a pótlékot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vezetőségi tag szerint abban bíznak, hogy legalább visszafizetnie ne kelljen senkinek a már megkapott bért.

Valamint továbbra is indokoltnak tartanák, hogy valamilyen megkülönböztetés, többletelismerés kapcsolódna ahhoz, hogy valaki nemcsak a napi orvosi munkát végzi, hanem többletfeladatokat kell teljesítsen annak érdekében, hogy a szakorvosi képzésével haladni tudjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?