32 °C Budapest
Ezt a szakmát is kinyírta a digitalizáció? Ellenkezőleg: felszabadította a dolgozókat

Ezt a szakmát is kinyírta a digitalizáció? Ellenkezőleg: felszabadította a dolgozókat

2020. október 22. 08:31

Számos, nem könyveléshez kapcsolódó többletfeladat rakódott a könyvelőirodákra, amelyek elvégzését eddig nem tudtak beépíteni áraikba. A teljes szakmát átalakító digitalizáció azonban az akut problémákra is megoldást kínál.

A könyvelőirodák néhány éven belül főként vállalati pénzügyi és adótanácsadói feladatokat látnak el. Ez igen radikális átalakulás ahhoz képest, hogy tavaly decemberben még zacskóban kapták a számlákat a vállalkozóktól, ma viszont online küldi az adatokat az adóhivatal. Egyik hónapról a másikra évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg - írja a Világgazdaság.

Mivel hamarosan minden adat a NAV-tól és a számlázóprogramokból érkezik, megszűnik a könyvelőirodákban az idő nagy részét kitöltő manuális adatrögzítés, jelentősen megerősödik viszont a kontrolling szerepe

- mondta Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. Szerinte ez az átalakulás három-öt év alatt végbemegy. A digitalizáció révén felszabaduló időt hasznosabb, időigényes, az ügyfelek üzleti érdekében végzett tevékenységekre fordíthatják. Vagyis a változás a könyvelőirodák számára nem a szükséges rossz lesz, hanem lehetőség.

A most végbemenő digitalizáció is lehetőséget kínál a könyvelőirodáknak, hogy évtizedes akut problémákat oldjanak meg. Jelenleg ugyanis mindent elvégeznek, amit az ügyfél kér, de a többletfeladatokat azonban a könyvelők évtizedek óta nem tudják megjeleníteni a könyvelési díjban, ennek pedig az lett a következménye, hogy mára az irodák többsége az egyesület elnöke szerint áron alul dolgozik, és túlterhelt.

Jellemzően csak a határidő lejárta előtti napokban adják le a könyvelési anyagot, alaposan megnehezítve a könyvelők dolgát. A digitalizáció viszont esélyt ad arra a könyvelőirodáknak, hogy újratárgyalják feladataikat és feltételeiket, továbbá új árakat állapíthassanak meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?