9 °C Budapest
Ezt a szakmát is kinyírta a digitalizáció? Ellenkezőleg: felszabadította a dolgozókat

Ezt a szakmát is kinyírta a digitalizáció? Ellenkezőleg: felszabadította a dolgozókat

2020. október 22. 08:31

Számos, nem könyveléshez kapcsolódó többletfeladat rakódott a könyvelőirodákra, amelyek elvégzését eddig nem tudtak beépíteni áraikba. A teljes szakmát átalakító digitalizáció azonban az akut problémákra is megoldást kínál.

A könyvelőirodák néhány éven belül főként vállalati pénzügyi és adótanácsadói feladatokat látnak el. Ez igen radikális átalakulás ahhoz képest, hogy tavaly decemberben még zacskóban kapták a számlákat a vállalkozóktól, ma viszont online küldi az adatokat az adóhivatal. Egyik hónapról a másikra évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg - írja a Világgazdaság.

Mivel hamarosan minden adat a NAV-tól és a számlázóprogramokból érkezik, megszűnik a könyvelőirodákban az idő nagy részét kitöltő manuális adatrögzítés, jelentősen megerősödik viszont a kontrolling szerepe

- mondta Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. Szerinte ez az átalakulás három-öt év alatt végbemegy. A digitalizáció révén felszabaduló időt hasznosabb, időigényes, az ügyfelek üzleti érdekében végzett tevékenységekre fordíthatják. Vagyis a változás a könyvelőirodák számára nem a szükséges rossz lesz, hanem lehetőség.

A most végbemenő digitalizáció is lehetőséget kínál a könyvelőirodáknak, hogy évtizedes akut problémákat oldjanak meg. Jelenleg ugyanis mindent elvégeznek, amit az ügyfél kér, de a többletfeladatokat azonban a könyvelők évtizedek óta nem tudják megjeleníteni a könyvelési díjban, ennek pedig az lett a következménye, hogy mára az irodák többsége az egyesület elnöke szerint áron alul dolgozik, és túlterhelt.

Jellemzően csak a határidő lejárta előtti napokban adják le a könyvelési anyagot, alaposan megnehezítve a könyvelők dolgát. A digitalizáció viszont esélyt ad arra a könyvelőirodáknak, hogy újratárgyalják feladataikat és feltételeiket, továbbá új árakat állapíthassanak meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27