Komoly hatalomhoz jutottak a magyar dolgozók: már rég nem a főnök diktál

2019. december 30. 11:30

A 2019-es év kifejezetten mozgalmas volt munkaerőpiaci szempontból. Szinte már fojtogatja a magyar gazdaságot a munkaerőhiány, ennek köszönhetően folyamatosan, és nagy ütemben emelkednek a bérek, és a munkások érdekérvényesítő képességei is: egyre több helyen sztrájkoltak. De lehetett hallani létszámstopról is, az év vége tartogatta az egyik legnagyobb meglepetést: az 500 ezres jutalom a belügyi tárca alá rendvédelmi szerveinek tagjai. 

Ahogy az utóbbi pár évet, úgy 2019-et is az egyre súlyosabbá váló munkaerőhiány jellemezte. A térségi átlagon belül Magyarországon volt a legmagasabb, 53,7 százalék a munkaerőhiánytól szenvedő feldolgozóipari cégek hányada - áll a Moody's decemberi jelentésében. Ennek két fő oka, az öregedő társadalom és a kivándorlás folyamatosan fennálló problémák, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint is a magyar munkaerő nyugat-európai elszívása az, ami feszíti a gazdaságot - mondta el a területi kamarák elnökeinek tartott évértékelő rendezvényen.

Pedig egyre többen dolgoznak: 2019. július-szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 0,8 százalékkal magasabb, 4 millió 521 ezer fő volt, a munkanélküliség a legfrissebb KSH adatok szerint pedig alapvetően csökkenő tendenciát mutat. 

Munkaerőhiány hozadéka

Az elmúlt években soha nem látott mértékűvé váló munkaerőhiány kifejezetten gyors béremelkedést okozott, miközben a minimálbér és a garantált bérminimum is a historikus átlagnál nagyobb mértékben nőtt.

Ahogy arról a Pénzcentrum is rendszeresen beszámol, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2019. január és szeptember között 17 ezer forinttal 360 709 forintra emelkedett a KSH adatai szerint. Emellettt szintén kellemes hozadéka a szakemberhiánynak például a napokban világot látott hír is, miszeint bruttó 500 ezres jutalmat kapnak a belügyi tárca irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatalos szolgálati viszonyban álló tagjai.

Munkaerőhiány vs. létszámstop

Az év közepén egyre több helyről lehetett hallani létszámstopról - ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt szeptemberben. "A világ meghatározó autópiacai a visszaesés jeleit mutatják, a jövő nem tűnik rózsásnak többek között a Brexit vagy éppen az amerikai-kínai kereskedelmi háború jelentette kockázatok miatt" - írtuk akkor.

A globális autópiac visszaesésének folytatódására és Németországban több tízezer ágazati munkahely megszűnésére számít a német autóipari szövetség (VDA) a Die Welt című német lap decemberi 5-i számában ismertetett előrejelzése szerint - és ez feltehetően hatással lesz a magyar gazdaságra is.

Tömeges elbocsátások?

A Portfolio novemberi összefoglalójában írta meg, hogy megszaporodtak azok a hírek, amelyek Magyarországon működő gyárak leépítéseiről szóltak, így könnyen az az érzés alakulhat ki, hogy vége a hazai foglalkoztatási csodának. Tömeges elbocsátás a Dunaferrnél, több száz dolgozó kirúgása az Electroluxnál, hatalmas létszámcsökkentés az Audinál: ez csak néhány példa a 2019-ben bejelentett nagyobb leépítési tervekből. Mint írják, a csökkenő külső kereslet (kevesebb megrendelés és bizonytalan kilátások) miatt a hazai, exportra termelő vállalatok is bajba kerülhetnek.

A munkaerő egyre drágábbá válik Magyarországon, de fontos hangsúlyozni, hogy európai összevetésben még mindig nagyon olcsó. Ám a még így is gyorsan emelkedő munkaerőköltségek miatt egyre több vállalat gondolkozik el azon, hogy jobban megéri nagyobb tőkeigényű gépesítési, automatizálási beruházásokat végrehajtani, ezzel pedig a dráguló munkaerő egy részét kiválthatja.

Sztrájkok

Idén olyan is történt, amire hosszú ideje nem volt példa Magyarországon: jelentős munkabeszüntetéseket tartottak a magyar dolgozók, ami egyes vállalatok termelésére is érdemi hatással volt. A legsikeresebb sztrájkot az Audinál tartották, de összességében a versenyszféra egészében igen jelentős béremelést tudtak kiharcolni a munkavállalók: az Audiban látott sztrájk sikerén felbuzdulva több más, feldolgozóipari és kereskedelmi cégnél (pl. Hankook, Metro, Chinoin, Tesco) is tartottak munkabeszüntetést a dolgozók, akiknek jobbára sikerült nagyobb béremelést kiharcolniuk, mint amit a munkáltató tervezett.

A sztrájkok a már fent említett extrém magas munkaerőhiány miatt lehettek sikeresek, és mert szinte történelmi csúcsra emelkedett a betöltetlen állások száma és aránya.

Nyugdíjasok, kismamák előnyben

Számos programot indítottak idén a foglalkoztatás növelésére, melyekkel az elsődleges cél az, hogy az álláskeresőket, a közfoglalkoztatottakat és az inaktívakat juttassák munkához, hiszen ők adják a munkaerő-tartalék döntő részét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyre több idős ember vállal munkát a nyugdíj mellett, jelenleg mintegy 110 ezren, ami 6 ezerrel több, mint a múlt év végén

 - mondta Bodó Sándor. A Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára egy másik fontos munkaerő-tartaléknak a kisgyerekes anyák táborát nevezte, őket a nagyszülői gyeddel és a bölcsődei férőhelyek emelésével igyekeztek visszaterelni a munka világába 2019-ben.

A képzésé a jövő

Azt, hogy egy ország mennyire versenyképes, nagyban meghatározza az oktatás és főleg a szakoktatás szerkezete, minősége. Éppen ezért, akit érdekel a munkaerőpiac, az nem kerülheti el, hogy legalább egy pillantás vessen az oktatás kérdésköre. 2019-es év egyik legfontosabb változása, hogy idén szeptember végén az Országos Képzési Jegyzék módosult, korábban több mint hétszáz szak szerepelt ebben, most a módosítás után 174 alapszakma maradt.

2019-es hír, hogy osztrák mintára rugalmasabb, gyakorlatiasabb lesz a szakképzés, emelkedik az oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a tanulók. A cél a teljes foglalkoztatás elérése, ennek érdekében számos célzott intézkedés történt az elmúlt években. Éppen ezért a következő tanévtől, azaz 2020 szeptemberétől átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne, az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

Menjek vagy maradjak?

2016. június 23-án eldőlt, Nagy-Britannia a tagországok közül elsőként kilép az Európai Unióból, sokakban felmerül a kérdés, mi lesz a kint dolgozó magyarok sorsa, hogy fogja ez őket érinteni? A brexit egészen biztosa érinteni fogja az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a kint élő magyarokat is - pánikra azonban nincs semmi ok. Azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban. Fontos tudni azt is, hogy érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A fenti válaszokból is kiderül, hogy pánik helyett érdemes utánaolvasni a jogszabályoknak, tájékozódni: hiszen magyar nyelven is elérhetőek azok az anyagok, melyekből pontosan kiderül, aki akat, miként tud az országban maradni.

És mi vár ránk 2020-ban?

A távmunka és a részfoglalkoztatás területén még van hova fejlődni. A részmunkaidőben dolgozók aránya 4 százalék, miközben az uniós átlag 20 százalék. Ugyanakkor változtatni kellene azon a szemléleten, hogy a munkaadó szereti látni a dolgozót munkavégzés közben - mondta el Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. A jövő évi kilátásokat érintő kérdésre elmondta: arra számítanak, hogy stabilan 4,5 millió felett lesz a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliségi ráta 3 százalék közelében marad. Tovább csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma, miközben egyre több külföldön dolgozó magyar térhet haza - mondta.

Ami a munkaerőpiaci adatokat illeti, a bruttó átlagkereset a következő évben is nagy mértékben nőhet: 2019-ben egész évet vizsgálva 10,7 százalék lehet a bérnövekedés, 2020-ban 8,9 százalék lesz a bérnövekedés üteme. Jó hír a munkavállalóknak, hogy a bérek a következő két évben is jelentős mértékben nőhetnek, bár a növekedés üteme lassul: 2021-ben 8, 2022-ben pedig 7,5 százalék lehet az átlagbér-emelkedés az MNB előrejelzése szerint.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem