14 °C Budapest
Itt a túlélési kézikönyv, ha neked is melóznod kell karácsonykor

Itt a túlélési kézikönyv, ha neked is melóznod kell karácsonykor

2019. december 17. 16:33

A Pénzcentrum összegyűjtött néhány módszert, amely túlélhetővé teszi az ünnepeket azok számára is, akik dolgozni kényszerülnek karácsonykor. Sokan ugyanis nem tehetik meg, hogy otthon töltsék az ünnepet a családjukkal, pihenjenek: bizonyos munkakörökben valakinek muszáj karácsonykor is tartania a frontot. Mutatjuk, hogyan tehető elviselhetőbbé mégis a munka az ünnepek alatt.

A legtöbben már alig várják a karácsonyt, és nem önmagában az ünnep öröme, az evés-ivás, családi látogatások miatt. Sokan - főként a stresszes adventi időszak után - arra várnak, hogy végre letudjanak minden elintéznivalót, pihenhessenek és egy időre elfelejthessék a munkát. Azonban nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadságon lehet az ünnepek alatt: rengetegen dolgoznak még december 24, 25, és 26-án is. 

Amikor mindenki más az ünnepi töltött káposztán kérődzik, Reszkessetek, betörőket néz a tévében legújabb karácsonyi mamuszában, vagy társasjátékozik a fa alatt a családdal, sokkal nehezebb azoknak, akik még karácsonykor is dolgoznak. A legtöbben, akik ebben a cipőben vannak, nem is várják lelkesedéssel az ünnepet, és már előre keserűen tekintenek ezekre a napokra ebben az évben. Pedig ennek nem kell így lennie. 

Alkudj ki, amit csak tudsz

Hogyha elkerülhetetlen, hogy valakinek dolgoznia kelljen - például nem tud előre dolgozni, hogy ne maradjon az ünnepnapokra sok feladata - akkor meg kell próbálni a legjobb körülményeket megteremteni. Hogyha van egy kis mozgástére a dolgozónak, megpróbálhat alkudni - írja a TheMuse

Hogyha olyan jellegű munkát végez valaki, kérhet például home office-t, így legalább nem kell az irodában lennie karácsonykor. Hogyha ez a lehetőség nem adott, akkor is meg lehet próbálni a műszakokban olyan beosztást kérni, hogy valamennyit legalább megmenthessünk a szabadidőnkből az ünnepekre. 

Hogyha ez sem járható út, nem lehet elkéredzkedni hamarabb, nincs kiút, akkor a jövőre kell gondolni. Ha nem is jövő karácsonyra, de a legközelebbi ünnepre: meg kell próbálni megállapodni, hogy akkor nem vállaljuk a munkát ünnepekkor. Például újévkor, vagy húsvétkor kérjük méltányosságból, hogy ne legyünk beosztva. 

Hogyha Jézuska nem jön a hegyhez...

Amennyiben a munka átszervezésével megoldhatatlan a karácsonyozás, szervezd át magát a karácsonyt! Sok ember a Földön például nyáron ünnepli a karácsonyt, az amerikaiak a hálaadást tartják, a kínaiak újév szintén nem egyezik a Gergely-naptárral... tehát az, hogy mikor ünneplünk, csak szokás kérdése. 

Természetesen hogyha valakinek nagy a családja, nem lehet 20 emberen keresztülvinni, hogy inkább a 21-22-i hétvégén ünnepeljenek, vagy hogy várjanak karácsony utánig. Viszont a szűk családdal, barátokkal, párokkal ezt sokkal egyszerűbben meg lehet beszélni, mint a legtöbben gondolnák.

Sokan csak azért nem vetik fel ennek a lehetőségét, mert nem akarják, hogy miattuk boruljon az egész ünnepi menetrend, pedig sokkal könnyebben lehet az ilyesmin változtatni, mint elsőre tűnik, és egy kis izgalmat is csempészhez a karácsonyi apátiába. 

Hogyha nem is sikerül tökéletesen kivitelezni az ünnep áthelyezését, egy próbát megér. A karácsony a szeretet ünnepe, amikor a szerettek még sokkal többre képesek egymásért, mint a másik gondolná. Akár kérhetjük ezt ajándék gyanánt is a magunk számára a családtól. 

Ne végy minket kísértésbe, szabadíts meg a facebooktól...

Aki kénytelen karácsonykor dolgozni, és szorong amiatt, hogy kimarad az ünneplésből, hangulatból, hajlamos lehet, hogy a hiányérzetét a közösségi média posztok nézegetésébe fojtsa. Azonban az, hogy végignézi, mások tömik magukba a bejglit, bontják ki az ajándékokat, koccintanak, stb. nem fog segíteni. Sőt csak ront majd a szorongáson.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezt viszont könnyen meg lehet úszni, egyszerűen csak közösségi média stopot kell hirdetni karácsony idejére. Hagyd a telefonozást és a böngészést, hogyha hiányzik a karácsonyi hangulat, miközben dolgozol: mindenhol ez fog szembejönni. Ehelyett teremts magadnak egy olyan környezetet, ahol nem érnek felesleges ingerek. Ha el kell ütnöd az idődet, inkább hallgass zenét, fejts rejtvényt, olvass, nézz vicces videókat. 

Amikor leteltek a karácsonyi munkanapok, még mindig bepótolhatod, mi történt az ismerőseiddel az ünnepek alatt, de legalább addig nem érzed úgy a posztjaik miatt, hogy kimaradsz az ünneplésből. Vagy nem annyira. Maradj pozitív, ne sajnáld magad túlságosan: tulajdonképpen a karácsony is csak néhány nap. Szinte semmi olyan nem történik, amit egy kis elszántsággal ne lehetne más napokon bepótolni.

Maxold ki!

Van ez az életfilozófia, hogyha az élet citromot adott, csinálj limonádét belőle... miért ne alkalmazhatnák ezt azok, akiknek karácsonykor dolgozniuk kell. Ha már így kell töltened az ünnepeket, csináld úgy, hogy meg is érje azokat a napokat is munkával tölteni. Vesd bele magad lendülettel, tudj le minél több teendőt, csináld minél jobban. 

Azzal, ha belesüppedsz az önsajnálatba, és csak félgőzzel dolgozol, vagy úgy teszel csak, mintha... azzal te veszítesz a legtöbbet, hiszen egyrészt ha dolgozik az ember, gyorsabban is telik az idő. Másrészt, mikor úgy sem tudsz, mit csinálni, bár szívesebben csinálnál, elvesztegeted ezeket az órákat, és csak emiatt is rosszabbul érzed majd magad. 

Sokan betagadnak, hogy ők csak azért sem fognak megszakadni karácsonykor, hiába lettek beosztva, és az egész napot puffogással, morgással, kesergéssel töltik, és az effektív munkát úgy élik meg, mintha kínoznák őket. Pedig ezzel egyedül maguknak tesznek rosszat, még ha jogosnak is érzik a panaszt. Hogyha semmit sem lehet ellene tenni, jobb beletörődni az elkerülhetetlenbe, és kihozni a napból, amit lehet.

Egy szó, mint száz

Nem szabad semmilyen körülmények között rágörcsölni az ünnepekre. A legtöbb szorongás abból származik, hogy kimaradunk valamiből, elszalasztunk valamit, ha nem úgy töltjük az ünnepeket, ahogy mindenki más. Ez pedig csak hozzáállás kérdése.

Hogyha elhatározza valaki, hogy annak ellenére kellemesen fognak telni az ünnepek, hogy közbeszólt a munka, valószínűleg megtalálja a módját, hogy ez ne legyen akkora érvágás, mint az, aki előre eldönti, hogy 2019 karácsonya el van rontva, mert dolgoznia kell. Minden csak azon múlik, hogyan értékeljük magunkban ezt a kellemetlenséget. Ne süppedjünk önsajnálatba, tegyünk inkább azért, hogy kihozzuk a legtöbbet a helyzetből!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?