5 °C Budapest

Itt a túlélési kézikönyv, ha neked is melóznod kell karácsonykor

2019. december 17. 16:33

A Pénzcentrum összegyűjtött néhány módszert, amely túlélhetővé teszi az ünnepeket azok számára is, akik dolgozni kényszerülnek karácsonykor. Sokan ugyanis nem tehetik meg, hogy otthon töltsék az ünnepet a családjukkal, pihenjenek: bizonyos munkakörökben valakinek muszáj karácsonykor is tartania a frontot. Mutatjuk, hogyan tehető elviselhetőbbé mégis a munka az ünnepek alatt.

A legtöbben már alig várják a karácsonyt, és nem önmagában az ünnep öröme, az evés-ivás, családi látogatások miatt. Sokan - főként a stresszes adventi időszak után - arra várnak, hogy végre letudjanak minden elintéznivalót, pihenhessenek és egy időre elfelejthessék a munkát. Azonban nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadságon lehet az ünnepek alatt: rengetegen dolgoznak még december 24, 25, és 26-án is. 

Amikor mindenki más az ünnepi töltött káposztán kérődzik, Reszkessetek, betörőket néz a tévében legújabb karácsonyi mamuszában, vagy társasjátékozik a fa alatt a családdal, sokkal nehezebb azoknak, akik még karácsonykor is dolgoznak. A legtöbben, akik ebben a cipőben vannak, nem is várják lelkesedéssel az ünnepet, és már előre keserűen tekintenek ezekre a napokra ebben az évben. Pedig ennek nem kell így lennie. 

Alkudj ki, amit csak tudsz

Hogyha elkerülhetetlen, hogy valakinek dolgoznia kelljen - például nem tud előre dolgozni, hogy ne maradjon az ünnepnapokra sok feladata - akkor meg kell próbálni a legjobb körülményeket megteremteni. Hogyha van egy kis mozgástére a dolgozónak, megpróbálhat alkudni - írja a TheMuse

Hogyha olyan jellegű munkát végez valaki, kérhet például home office-t, így legalább nem kell az irodában lennie karácsonykor. Hogyha ez a lehetőség nem adott, akkor is meg lehet próbálni a műszakokban olyan beosztást kérni, hogy valamennyit legalább megmenthessünk a szabadidőnkből az ünnepekre. 

Hogyha ez sem járható út, nem lehet elkéredzkedni hamarabb, nincs kiút, akkor a jövőre kell gondolni. Ha nem is jövő karácsonyra, de a legközelebbi ünnepre: meg kell próbálni megállapodni, hogy akkor nem vállaljuk a munkát ünnepekkor. Például újévkor, vagy húsvétkor kérjük méltányosságból, hogy ne legyünk beosztva. 

Hogyha Jézuska nem jön a hegyhez...

Amennyiben a munka átszervezésével megoldhatatlan a karácsonyozás, szervezd át magát a karácsonyt! Sok ember a Földön például nyáron ünnepli a karácsonyt, az amerikaiak a hálaadást tartják, a kínaiak újév szintén nem egyezik a Gergely-naptárral... tehát az, hogy mikor ünneplünk, csak szokás kérdése. 

Természetesen hogyha valakinek nagy a családja, nem lehet 20 emberen keresztülvinni, hogy inkább a 21-22-i hétvégén ünnepeljenek, vagy hogy várjanak karácsony utánig. Viszont a szűk családdal, barátokkal, párokkal ezt sokkal egyszerűbben meg lehet beszélni, mint a legtöbben gondolnák.

Sokan csak azért nem vetik fel ennek a lehetőségét, mert nem akarják, hogy miattuk boruljon az egész ünnepi menetrend, pedig sokkal könnyebben lehet az ilyesmin változtatni, mint elsőre tűnik, és egy kis izgalmat is csempészhez a karácsonyi apátiába. 

Hogyha nem is sikerül tökéletesen kivitelezni az ünnep áthelyezését, egy próbát megér. A karácsony a szeretet ünnepe, amikor a szerettek még sokkal többre képesek egymásért, mint a másik gondolná. Akár kérhetjük ezt ajándék gyanánt is a magunk számára a családtól. 

Ne végy minket kísértésbe, szabadíts meg a facebooktól...

Aki kénytelen karácsonykor dolgozni, és szorong amiatt, hogy kimarad az ünneplésből, hangulatból, hajlamos lehet, hogy a hiányérzetét a közösségi média posztok nézegetésébe fojtsa. Azonban az, hogy végignézi, mások tömik magukba a bejglit, bontják ki az ajándékokat, koccintanak, stb. nem fog segíteni. Sőt csak ront majd a szorongáson.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt viszont könnyen meg lehet úszni, egyszerűen csak közösségi média stopot kell hirdetni karácsony idejére. Hagyd a telefonozást és a böngészést, hogyha hiányzik a karácsonyi hangulat, miközben dolgozol: mindenhol ez fog szembejönni. Ehelyett teremts magadnak egy olyan környezetet, ahol nem érnek felesleges ingerek. Ha el kell ütnöd az idődet, inkább hallgass zenét, fejts rejtvényt, olvass, nézz vicces videókat. 

Amikor leteltek a karácsonyi munkanapok, még mindig bepótolhatod, mi történt az ismerőseiddel az ünnepek alatt, de legalább addig nem érzed úgy a posztjaik miatt, hogy kimaradsz az ünneplésből. Vagy nem annyira. Maradj pozitív, ne sajnáld magad túlságosan: tulajdonképpen a karácsony is csak néhány nap. Szinte semmi olyan nem történik, amit egy kis elszántsággal ne lehetne más napokon bepótolni.

Maxold ki!

Van ez az életfilozófia, hogyha az élet citromot adott, csinálj limonádét belőle... miért ne alkalmazhatnák ezt azok, akiknek karácsonykor dolgozniuk kell. Ha már így kell töltened az ünnepeket, csináld úgy, hogy meg is érje azokat a napokat is munkával tölteni. Vesd bele magad lendülettel, tudj le minél több teendőt, csináld minél jobban. 

Azzal, ha belesüppedsz az önsajnálatba, és csak félgőzzel dolgozol, vagy úgy teszel csak, mintha... azzal te veszítesz a legtöbbet, hiszen egyrészt ha dolgozik az ember, gyorsabban is telik az idő. Másrészt, mikor úgy sem tudsz, mit csinálni, bár szívesebben csinálnál, elvesztegeted ezeket az órákat, és csak emiatt is rosszabbul érzed majd magad. 

Sokan betagadnak, hogy ők csak azért sem fognak megszakadni karácsonykor, hiába lettek beosztva, és az egész napot puffogással, morgással, kesergéssel töltik, és az effektív munkát úgy élik meg, mintha kínoznák őket. Pedig ezzel egyedül maguknak tesznek rosszat, még ha jogosnak is érzik a panaszt. Hogyha semmit sem lehet ellene tenni, jobb beletörődni az elkerülhetetlenbe, és kihozni a napból, amit lehet.

Egy szó, mint száz

Nem szabad semmilyen körülmények között rágörcsölni az ünnepekre. A legtöbb szorongás abból származik, hogy kimaradunk valamiből, elszalasztunk valamit, ha nem úgy töltjük az ünnepeket, ahogy mindenki más. Ez pedig csak hozzáállás kérdése.

Hogyha elhatározza valaki, hogy annak ellenére kellemesen fognak telni az ünnepek, hogy közbeszólt a munka, valószínűleg megtalálja a módját, hogy ez ne legyen akkora érvágás, mint az, aki előre eldönti, hogy 2019 karácsonya el van rontva, mert dolgoznia kell. Minden csak azon múlik, hogyan értékeljük magunkban ezt a kellemetlenséget. Ne süppedjünk önsajnálatba, tegyünk inkább azért, hogy kihozzuk a legtöbbet a helyzetből!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem