17 °C Budapest
Ezért kígyóznak a sorok a boltokban: ennyi pénzért ki lesz eladó?

Ezért kígyóznak a sorok a boltokban: ennyi pénzért ki lesz eladó?

2019. május 8. 13:32

Azért sincs elég eladó a boltban, mert másik faluban, városban is sokkal több fizetést kaphat. A legjobban a Fejér, a legrosszabbul a Nógrád megyei boltok fizetnek a dolgozóknak.. A bolti eladók bérkülönbsége a megyék között 79 ezer forint. Két kivétellel - Borsod és Szabolcs - mindenütt kisebb az eladók fizetése a megyei átlagnál. Győr-Moson-Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérelmaradása a megyei átlagtól. De hát a boltban emelni nehéz, hiszen a vásárló fizeti meg a bért is.

2019-ben továbbra is hatalmas a boltos bérolló a megyék között, 79 ezer forint. A kétszámjegyű béremelést majdnem minden megye hozta 2019-ben, kivételek a megyés bérrangsor legvégén kullogó Békés és Nógrád megyék boltosai. A legjobban a Fejér megyei boltok fizetik az eladóikat 277 ezer forintos átlaggal (a havi bruttó átlagkereseteket nézve a négy főnél nagyobb boltosok körében), őket a főváros és Pest megye követi. De hát van sor vége is, Somogy, Békés és Nógrád, 200 ezer forint környékén mozogva, úgy, hogy az utolsó helyen álló Nógrádban a 200 ezer forintot sem éri el az eladók átlagfizetése.

A földrajzi térségek közötti bérkülönbségeket számos tényező befolyásolja, így a megye gazdasági ereje, a településszerkezet, az aprófalvak, kistelepülések súlya, a közlekedési viszonyok, vagy az idegenforgalom. Bár a turizmusnál is vannak különbözőségek, hiszen a Balaton északi partján Veszprém megyében sokkal nagyobbak a boltos átlagkeresetek, mint a déli part mentén Somogy megyében.

Az egyes megyékben a fizikai dolgozók bérével összevetve a boltos eladók átlagkeresetét nagyon is jellemző a bérelmaradás, hiszen csak két megyében mozognak a boltok az átlag felett, Borsodban és Szabolcsban, utóbbiban nem is kicsit, 23 ezer forint a boltos eladók bérelőnye. Győr-Moson Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérhátránya a megyei átlaghoz képest, Komárom-Esztergom megyében 74 ezer forint, Hevesben és Vas megyében 47 ezer forint a lemaradás.

A bolti eladók így akár megyén belül, lakhelyükhöz közel is találnak a boltnál jobban fizető más munkahelyet, ha váltani akarnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen számít a nyugati határ közelsége is, hiszen a rangsorban a dunántúli megyék többsége elől áll a rangsorban, míg az alföldi és az északi megyék hátrébb sorolódtak. A fentiek tudatában érthető, hogy a boltokban gyakran cserélődnek az alkalmazottak - tehát nagy a fluktuáció. 2019-ben a bolti eladók körében is emelkedtek a bérek, de a lemaradás ugyanúgy megmaradt. 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?