Havi 14 ezer forinton tengődött Szabó Győző: hogy jutott munkához?

Havi 14 ezer forinton tengődött Szabó Győző: hogy jutott munkához?

Pénzcentrum
2015. november 1. 13:00

A sztárok világában is előfordulhat, hogy elveszítik a munkájukat és átmenetileg nyomorogni kényszerülnek, így volt ez nem is olyan rég a népszerű színésszel, Szabó Győzővel is. Mostanra ugyan kikerült a munkanélküliség szorongató karmai közül, azonban volt olyan időszak, amikor havi 14 ezer forintból kellett megélnie. Mit tehet az a 300 ezer átlagos magyar, aki ki akar kerülni a munkanélküliségből?

Tizenegy évvel ezelőtt kikerültem a Katona József Színház kötelékéből, szabadúszó lettem, és bár játszottam pár előadásban, alig kerestem, kilenc hónapig nem is voltam színpadon. És akkor már megvolt a kislányom! Másfél éve körbetartozások miatt nem kaptam meg a pénzeket, előfordult, hogy egész hónapban 14 ezer forint volt a zsebemben

 - mondta Szabó Győző a Hot! magazinnak.

A munkanélküliség nemcsak a sztárokat sújthatja, sőt, az adatok szerint több mint 306 ezer munkakereső van Magyarországon. Ebben ráadásul csak a regisztrált munkakeresők jelennek meg, így a tényleges szám ennél sokkal magasabb értéket mutathat. Ez egyébként azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 6,9 százalékos.

A színészi munka eleve speciális terület, mivel nem egy fix, állandó környezetben zajlik, ha Szabó Győzőhöz hasonlóan nem tagja színházi társulatnak a művész. Ugyan a szabadúszó színészek foglalkoztatása eltér az átlagos állástól, azonban ahogy a példa is bizonyítja hasonlóan hosszú ideig kellhet munkát keresni. Egy felmérés szerint ugyanis a szakképzett népesség körében az átlagos munkakeresési ideje 15 hónap, vagyis több mint egy év.

Mit tehetünk munkakeresőként?

  • Munkakereséskor érdemes lehet regisztráltatni magunkat munkanélküliként, de emellett saját magunk is keressük a lehetőségeket!
  • Feltétlen fontos, hogy frissítsük önéletrajzunkat, és az adott pozíciónak megfelelően nyújtsuk be azt!
  • Mindig írjunk motivációs levelet, akkor is, ha ezt nem igénylik, ezzel ugyanis kiemelhetjük magunkat a többi munkakereső közül.
  • Érdemes lehet akár szakképesítést nem igénylő átmeneti munka után nézni, amíg nem találunk a hosszútávú igényinket kielégítő munkát!

Hogyan készüljünk fel az interjúkra?

Mivel az interjú sikerén áll vagy bukik, hogy megkapjuk-e a hőn áhított állást, a legjobb oldalunkat kell megmutatnunk. Bár nem egyszerű, magabiztosnak, határozottnak, és nyugodtnak kell tűnni még akkor is, ha egyébként nagyon idegesek vagyunk. Mutatjuk, mit kell csinálni ahhoz, hogy garantáltan mi kapjuk meg az állást.

Készüljünk fel fejben

Még az interjú előtt képzeljük el az interjúszituációt. Hogyan válaszolunk a kérdésekre, hogyan viselkedünk, kik lesznek az interjúztatók, és hogy nyugtatjuk le magunkat, ha idegesek vagyunk. A vizualizáció nagyon hatásos tud lenni, hiszen minél élesebben látjuk magunk előtt az adott szituációt, annál valószínűbb, hogy sikeresek leszünk az interjún.

Győzzük meg a munkáltatót, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak!

A munkaerőpiacon el kell adnunk magunkat, akár tetszik, akár nem. Mindenkinek van egy egyedi képessége, tudása, de ha ezt nem hangsúlyozza ki, akkor jó eséllyel nem is kapja meg a munkát. Természetesen nem kell agyondicsérni sem magunkat, de a pozitív tulajdonságokat érdemes kidomborítani. Épp ezért az interjú előtt ajánlatos elgondolkodni, hogy miben vagyunk jók, és ezt hogy tudnánk hasznosítani az új munkahelyen.

Hogyan oldjuk meg a kihívásokat?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kihívásokkal mindenképpen számolni kell a munka során, így a munkáltatók kíváncsiak arra, hogyan tudjuk megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. A munkaköri leírásnál érdemes azon ötletelni, hogy az adott pozícióban milyen kihívásokra lehet számítani, és azt hogyan lehetne a lehető legkreatívabban és leggyorsabban megoldani. A problémamegoldó képesség nagyon fontos, és mivel nyomás alatt nem egyszerű kreatívan gondolkodni, jól jöhet, ha már kész válaszokkal érkezünk az interjúra.

Beszéljünk arról, miért illünk bele a szervezeti kultúrába!

A munkáltatók nem csak azt nézik, mennyire vannak meg a jelöltben a pozíció betöltéséhez szükséges képességek, hanem azt is, hogy mennyire illeszkedik bele a vállalati kultúrába. Épp ezért mielőtt állásinterjúra megyünk, érdemes utána nézni a cégnek. Fontos, hogy tisztában legyünk a személyes jövőképpel, illetve hogy mit akarunk elérni a karrierünkben. Meg kell győznünk az interjúztatókat, hogy az alapértékeink összhangban állnak a vállalat alapértékeivel. Az értékrend, a felfogás, és a munkához való hozzáállás ugyanis meghatározza, hogy mennyire jövünk ki a leendő munkatársakkal, és hogyan állunk a munkához.

Készüljünk kérdésekkel!

A kérdésekből kitűnik, hogy valóban érdeklődünk a cég iránt, és komolyan szeretnénk elnyerni az állást, amit az interjúztatók is értékelnek. Emellett kérdezni azért is jó, mert így számunkra is nyilvánvalóvá válik, hogy az adott munkahely valóban összhangban áll-e jövőbeli karrierterveinkkel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25