Emiatt is kell a pénz az új adókból

Pénzcentrum
2012. április 30. 12:04

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012 első negyedévében 100 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A dobogó legfelső fokán - a bírságokat is beleszámítva - közel 2,6 milliárd forinttal egy cég áll, míg a magánszemélyek közül ketten osztoznak az első helyezésen, 450-450 millió forinttal. A jogkövetkezményekkel együtt négy cégnek van 1 milliárd forint feletti adótartozása. A legalább fél éve fennálló adótartozások összege minimum 200 milliárd forintra rúg. Ha ez az összeg egy csapásra befolyna a költségvetésbe, nem lenne szükség újabb adóterhek kivetésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A NAV negyedévente teszi közzé azon adóalanyok listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forint feletti adóhiányt állapított meg, feltéve, hogy az erről szóló határozatban előírt fizetési kötelezettségüknek nem tettek határidőben eleget.

Az első negyedévben összesen 14,53 milliárd forint adóhiányt állapított meg az adóhatóság. Erre még további 12,6 milliárd forint adóbírságot, késedelmi pótlékot szabott ki. A listán 47 vállalkozás és 53 magánszemély neve szerepel, akad, akié többször is, sok cég adószámát pedig törölték vagy felfüggesztették.

A legnagyobb adótartozással, jogkövetkezményekkel együtt 2,59 milliárd forinttal a soproni székhelyű MASTER-COPY Kereskedelmi Kft. "dicsekedhet", amely háromszor is rajta van a listán. A második legnagyobb adós a budapesti MILSEC Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft., a bírságokat is beleértve 1,93 milliárd forinttal, a harmadik a végelszámolás alatt álló, dunaújvárosi BIOTECHBUILD Kft. 1,15 milliárd forinttal, a negyedik pedig a nagyszentjánosi RAAB-CREDIT Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., amelynek 2010. szeptember 18-án törölte az adószámát az adóhatóság.

A magánszemélyek közül két, ugyanabban a budapesti társasházban lakó adózó osztozik holtversenyben az első helyen, Wang Sheng Qiang és Chen Wen Min, a jogkövetkezményeket is beleértve egyenként 450,2 millió forinttal. Őket a nyíregyházi Szegfű Tibor követi 224,3 millió, majd a győri Szilágyi András 195 millió forinttal. Összesen hét személynek van a jogkövetkezményekkel együtt 100 millió forint feletti adótartozása.

Az adóhatóság az első negyedévi megállapítások mellett közzétette azoknak a magánszemélyeknek, illetve vállalkozásoknak a nevét, elnevezését, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, a megállapított adóhiány és jogkövetkezmény összegét, akiknek (amelyeknek) a terhére az előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg, és azt nem fizették meg az előírt határidőig.

Tovább emelkedett a hosszú távon tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az első negyedévben, a tartósan adós cégek száma ugyanakkor tovább csökkent - derül ki az összesítésből. Tavaly szeptember végén 3 501, december végén pedig 3 581 adózó szerepelt a listán, idén március végén viszont már 3 615-en voltak rajta. Ezzel szemben a cégek közül
tavaly szeptember végén 2 023-an, december végén 1 771-en, március végén pedig 1 543-an szerepeltek a szégyenlistán.

Ha a magánszemélyek és egyéni vállalkozók esetén a 10 milliós küszöbértékkel számolunk, akkor legalább 36,15 milliárd forintra rúg a tartozásuk, míg a cégek esetében 154,3 milliárd forint ez az összeg. A valóságos tartozás azonban ennél jóval nagyobb, hiszen vannak olyan cégek, amelyek több milliárddal, s olyan magánszemélyek, akik tízmilliókkal tartoznak. A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1 543 cégből 1 066 felszámolás, 109 pedig végelszámolás alatt áll, csupán 368 még működő vállalkozás, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. Változatlanul a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak.

Ezúttal is megtalálható a listán az ugyancsak felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt. vagy például az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagy például több Bábolna cég, s szerepel a listán a felszámolás alatt lévő Malév és a Shopping City Ferihegy Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. is.

Változatlanul százmilliónál nagyobb tartozása van önkormányzatoknak (Alsóvadász, Nick), iskoláknak (Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Kolinda Művészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), alapítványoknak (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány), fürdőknek (Esztergomi Fürdő (spa) Szolgáltató Zrt.,), felszámolás alatt álló szállodacégeknek (debreceni Cívis Hotels Zrt., veszprémi Hotel-Agro Panoráma Szálloda- és Konferencia Központ Kft., budapesti Hotel Európa Zrt.).

A vállalkozások között továbbra is megtalálható számos fura nevű cég (például Bedőlt 100202 Hcetdraug Pácban Lévő Kft., Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., Búgócsiga 100610 Maetajots Kft., Mecsboksz 100806 Aszrep Kft., Mecsboksz 100812 Doowrekóp Kft.), amelyeket mind a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatt jegyeztek be.

A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján most is szerepel Akkad Imad, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, rajta van az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09