27 °C Budapest

Jöhetnek a megszorítások? 100 milliárdot bukott a magyar állam

Pénzcentrum
2011. július 28. 12:33

Megsérti az uniós irányelvet a magyar állam az áfa-visszaigénylésre vonatkozó szabályozással, ezért módosítania kell a vonatkozó törvényt - döntött az Európai Bíróság. Ezzel becslések szerint akár 100 milliárd forint is kieshet a magyar állam költségvetéséből.

Nincs összhangban az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa visszatérítését - állapította meg mai döntésében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság. A Magyar Köztársaság túlterjeszkedett annak a mozgástérnek a keretein, amellyel a tagállamok az áfairányelv alapján rendelkeznek. Ezzel a Bíróság lényegében jóváhagyta Yves Bot, az ügy szakmai véleményezésére felkért főtanácsnok két hónappal ezelőtt közzétett állásfoglalását. 

KATTINTS! 100 milliárdot bukhat a magyar állam

Mit mond a hatályos áfatörvény?

A hatályos magyar áfatörvény értelmében az adóalanyok választhatnak, hogy a negatív előjelű áfa-különbözetet (amely abból adódik, hogy egy adó-megállapítási időszakban a levonható áfa összege meghaladja a fizetendő adó összegét) átviszik a soron következő adó-megállapítási időszakra, vagy azonnal visszaigénylik.

Abban az esetben viszont, ha a cég valamely beszerzése ellenértékét a hozzá kapcsolódó áfával együtt ténylegesen még nem fizette meg üzleti partnerének, úgy az ezen ügylet keretében felszámítandó áfa összegével csökkentenie kell az államtól visszaigényelhető adó összegét. Az el nem számolt áfa összege ekkor csak a következő adó-megállapítási időszakban lesz visszaigényelhető, de csak akkor, ha a vállalkozás időközben kiegyenlítette a kérdéses beszerzés számláit.

Százmilliárdtól eshet el az állam, kérdés, honnan veszi vissza a pénzt

A Mol-részvények eladásából tömné be a lyukat a kormány?
Tudomásul vette a kormány az Európai Bíróság ítéletét, és megteszi a szükséges intézkedéseket az áfa-szabályozást illetően - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM). Az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti a szaktárca.
Az NgM vizsgálja a bírósági döntés költségvetési kihatásait. Azt azonban sietett leszögezni, hogy az ítélet nem befolyásolja az idei 3 százalék alatti, és a jövő évre a Széll Kálmán Tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktumban vállalt 2,5 százalékos hiánycélt.
A kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét.Az Európai Bíróság jóváhagyta a Bizottság keresetét, és a főtanácsnok véleményét, mely szerint az áfa megfizetésének kötelezettsége a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás időpontjában keletkezik függetlenül attól, hogy az érintett ügylet ellenértékét megfizették-e vagy sem.

A terméket értékesítő vagy a szolgáltatást nyújtó adóalanynak viszont akkor is teljesítenie kell az áfát, ha ügyfelei az egyes adó-megállapítási időszakok végéig nem fizették meg számára a kibocsátott számla ellenértékét. Mivel ilyen esetben a magyar áfatörvény 186. §-ának (2) bekezdése értelmében az érintett ügylet utáni áfát nem igényelheti vissza az a vállalkozás, amely nem fizette még ki a számlát, az ügyletet terhelő forgalmi adó az államkincstárat gazdagítja mindaddig, amíg az ellenértéket meg nem fizetik, a Bizottság az áfarendszer egyensúlyát.

Szakértői becslések szerint a döntés nyomán éves szinten 60-100 milliárd forint bevételtől esik el a költségvetés. Ekkora összeget tesz ki az a forgalmi adó, amit soha nem kapnak vissza a vállalkozások.

A jelenlegi szabályozás pénzügyi nehézséget okoz a vállalkozásoknak

Ennek következtében azok az adóalanyok, akiknek az adóbevallásában rendszeresen negatív előjelű különbözet szerepel, több alkalommal is kénytelenek lehetnek a következő adó-megállapítási időszakra átvinni az előzetesen felszámított áfából adódó különbözetet - rója fel a magyar kormánynak az Európai Bizottság. Az irányelv viszont ezt csak egy alkalommal engedi meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A visszaigénylési jog korlátozása jelentősen befolyásolhatja a vállalkozások pénzügyi és likviditási helyzetét, mivel a vissza nem igényelhető áfa az adóhatóságnál marad mindaddig, amíg az adózó a szállítóját ténylegesen ki nem fizeti. Az is előfordulhat, hogy az adózó a levonásba helyezendő adóját soha nem fogja visszakapni. Például akkor, ha fizetésképtelenné válik a vállalkozás.

Négyéves késésben van Magyarország

A pert az Európai Bizottság indította a Magyar Köztársaság ellen az Európai Bíróságon. A Bizottság 2007. március 21-én küldött felszólító levelet Magyarországnak, hogy módosítsa a meglátása szerint EU-irányelvbe ütköző gyakorlatot. A magyar állam május 30-ai levelében vitatta az unió álláspontját.

Az EB erre két évvel később, 2009. október 8-án reagált. Felszólította a magyar államot, hogy a kézhezvételtől számított két hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket. Erre nem került sor, ezért a Bizottság pert indított az Európai Bíróságon a magyar állam ellen.
Yves Bot főtanácsnok - a brüsszeli testülettel egyetértve - arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós jogalkotó nem kívánta lehetővé tenni a tagállamok számára az áfa visszatérítésének kizárását abban az esetben, ha az adóalany még nem fizette meg a szállítójának az adott vásárlás teljes - az áfát is tartalmazó - összegét. Ezért annak kimondását javasolta az Európai Bíróságnak, hogy Magyarország nem tett eleget a közös uniós irányelvből származó kötelezettségeinek.

Tágabban értelmeztük az irányelvet

Magyarország ugyanakkor úgy értelmezte az uniós szabályozást, hogy a tagállamok hatáskörébe tartozik a visszaigénylés szabályainak megállapítása, s a vonatkozó jogszabály nem sérti az uniós alapelveket. A magyar állam szerint az áfateher átmeneti viselése pusztán olyan terhet jelent, amely csak átmenetileg befolyásolja az érintett vállalkozás pénzügyi helyzetét.

Az Európai Bíróság határozatában leszögezte: az irányelv főszabály szerint nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy a beszerzések ellenértékének megfizetéséhez kössék az áfakülönbözet visszatérítésének jogát.

A tagállamok az irányelvvel összhangban valóban előírhatják az adó-visszaigénylési jog érvényesítésének elhalasztását, de csak akkor, ha a cégek ilyen esetekben is ésszerű határidőn belül megkapják az adóvisszatérítést. A Bíróság szerint azonban a magyar szabályozás alapján egyes cégek arra kényszerülhetnek, hogy több alkalommal és az ésszerű határidőn belül történő adóvisszatérítés követelményével ellentétes módon vigyék át a következő adó-megállapítási időszakra a visszatérítendő adókülönbözetet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?