21 °C Budapest

Nyugdíj vagy fizetés: mekkora is a különbség?

2010. szeptember 25. 07:02

Átlagnyugdíj és átlagfizetés: két beszédes adat, amely sokat elmond egy adott megye, régió lakosságának helyzetéről. Vannak olyan területei Magyarországnak, ahol ez a két összeg nem is áll olyan messze egymástól. Veszprém megyében például alig 20%-kal kisebb az átlagnyugdíj, mint az átlagkereset. A lista másik végén a szabolcsi nyugdíjasok szerepelnek, akik átlagosan mindössze 68%-át kapják megyéjük -amúgy sem túl magas- átlagfizetésének.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat, járadékot, illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma az ezredfordulóhoz képest kismértékű csökkenést mutat. A nyugdíjasok 58%-a (1,7 millió személy) öregségi nyugdíjas, részarányuk az utóbbi 3 évben 2 százalékponttal emelkedett.

Nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők fontosabb ellátási formák szerint (2000. január =100,0) Forrás: KSH


A korbetöltött öregségi nyugdíjasok száma 1 millió 442-, a korhatár alattiaké 276,8 ezer, az előbbi 1,3%-kal több, utóbbi 10,1%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A másik népes csoport a rokkantnyugdíjasoké. A rokkantsági (korbetöltött és korhatár alatti) nyugdíjasok száma három év alatt (6,5%-kal) 750 ezer főre csökkent. A korbetöltött rokkant nyugdíjasok száma 2010 elején 371 ezer fő volt, 14,5 ezerrel több, a korhatár alattiaké 379 ezer fő, 43,4 ezerrel kevesebb, mint 2009. január 1-jén.

A nyugellátásban részesülők száma összesen 2 millió 730 ezer fő, több mint háromnegyede öregségi és öregségi jellegű nyugdíjas. Közülük az ellátottak három csoportját érintette jelentősebb változás 2009-ben. Legnagyobb mértékben (10,3%-kal) a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A korhatár alatti öregségi nyugdíjasok számában 10,1%-os csökkenés következett be, miután a 2008-ban megváltozott nyugdíjmegállapítási szabályok abban az évben az előrehozott nyugdíj fokozottabb (17,7-, nők esetében 25%-kal nagyobb) igénybevételét eredményezték.

Hozzátartozói nyugdíjat 3,2%-kal kevesebb, 234 ezer személynek folyósítottak, 57%-uk özvegyi nyugdíjat, a többiek árvaellátást kaptak. Az év elején mintegy 250 ezer fő részesült valamilyen járadékban vagy pótlékban, számuk az egy évvel ezelőttihez képest 5,5%-kal csökkent.

Nyugdíjak és fizetések: nem is olyan hatalmas a különbség?

A nettó keresetek átlaga 2009-ben országosan 124 ezer Ft, a nyugdíjak 2010. év eleji átlaga 83 689 Ft volt. A főváros és az egyes megyék alkalmazotti, illetve nyugdíjas járandóságai különbözően és jelentős mértékben eltérnek a nettó átlagkeresetek, illetve a nyugdíjak országos átlagától.

A havi nyugellátás 2010. év eleji átlaga a 2009. évi nettó keresetek százalékában (Forrás:KSH)


Az átlagnyugdíjaknak a helyi nettó keresetekhez viszonyított arányát vizsgálva azt láthatjuk, hogy a Veszprém megyei nyugdíjak közelítenek legjobban (81%) az ott dolgozók nettó keresetéhez, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legkevésbé (68%). Szabolcsban volt a legkisebb a nyugdíjasok havi ellátmánya (67 689 Ft), Budapesten (104 405 Ft) a legtöbb, és a nettó keresetek is ezen a két helyen képviselték a szélső értékeket. Érdekes az is, hogy éppen ezen a két helyen volt relatíve legkisebb a nyugdíjaknak a helyi nettó keresetekhez viszonyított aránya.

Ezért fontos több lábon állni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A folyamatosan változó szabályok miatt nagyon nehéz előre látni, hogy a levont forintokért cserébe 10-20-30 év múlva mennyi nyugdíjat fogunk kapni. Éljünk bármely területén az országnak, az állami, a magán és az önkéntes nyugdíjpénztárak együttes használatával sokkal nagyobb biztonsággal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre.

Nyugdíjrendszerünk 2. pillérét az 1998. január 1- jén indult magánnyugdíjpénztárak képezik. A magánnyugdíjpénztárak - a társadalombiztosítással ellentétben - tőkefedezeti elven működnek.

Ez azt jelenti, hogy a tagok a befizetett tagdíjjal saját maguk számára takarékoskodnak és a befizetett tagdíj hozammal gyarapszik. Nyugdíjas korban pedig az összegyűjtött vagyonból (tagdíj+hozam) szolgáltat a magánnyugdíjpénztár a TB (azaz állami) nyugdíjat kiegészítő nyugdíjjáradékot.

A rendszer harmadik pillére az önkéntes nyugdíjpénztár, amelynél a tagdíj mértékét önmagad határozhatod meg, az egyéni befizetések 30%-át az állam adóbevallásodban tett nyilatkozatod alapján adó-visszatérítésként a számládra utalja. A rendszer további előnye, hogy a magán-és önkéntes pénztárakban felhalmozott megtakarításodat nyugdíjasként akár egy összegben is felveheted, de kérhetsz havi nyugdíj-járadék fizetést is. (Egyösszegű kifizetés csak abban az esetben kérhető magánnyugdíjpénztár esetén, ha a tagsági jogviszony nem haladja meg a 180 hónapot.)

 

NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

6. Milyen elv alapján működik a magánnyugdíjpénztári rendszer?
a) felosztó-kirovó rendszer
b) tőkefedezeti rendszer
c) megtakarító rendszer

Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?