21 °C Budapest

Több ponton is változik a munkatörvény

2010. február 24. 05:06

A tavaly elfogadott törvényjavaslat több ponton módosította a Munka törvénykönyvét, ezzel számos fontos kérdést újraszabályoz, és több területen változást hoz a munka világában: egyes rendelkezések már 2010. február 1-jével, míg mások 2010. május 1-jével módosulnak.

2010. május 1-jétől megváltoznak a jogutód nélküli megszűnés, pontosabban az ezzel járó munkahelymegszűnés szabályai. A törvénymódosítás hatályba lépése után a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya.

Ebben az esetben a munkáltató felszámolója, illetve végelszámolója köteles a megszűnést megelőzően legalább 30 nappal írásban értesíteni az állami foglalkoztatási szervet. Ez a módosítás teljesen érthető, hiszen jogutód nélküli megszűnéskor, csakúgy mint csoportos létszámleépítés idején, egyszerre nagyszámú munkanélküli jelenik meg a munkaerőpiacon, amire a munkaügyi hivataloknak fel kell készülniük. Ezen kívül a munkavállalók képviselőivel is közölniük kell a jogutód nélküli megszűnés várható időpontját, illetve az érintett munkavállalók létszámát, valamint köteles a munkavállalóknak átadni a számukra törvényben meghatározott adatokat.

Jogutód nélküli megszűnéskor a munkavállalót megilleti az átlagkeresete és a végkielégítés mértéke. A munkabért és egyéb bérjellegű kifizetéseket a céget felszámolónak kell biztosítani, illetve megigényelni a felszámolás alatt álló cég dolgozói számára.

2010. február 1-jével megváltozott a felmondási védelem szabályozása is. A felmondási védelem bizonyos helyzetekben kizárja annak lehetőségét, hogy a munkáltató a munkavállalót rendes felmondással elküldje. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (GYES) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról.

2010. május 1-jétől a felmondási védelem változatlanul a gyermek 3 éves koráig illeti meg a munkavállalót - függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e eddig az időpontig a fizetés nélküli szabadságot vagy sem. A védelem azt a szülőt illeti meg, aki a gyermek otthoni gondozása céljából a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette. Ez tehát azt jelenti, hogy hiába csökken május elsejétől a GYES folyósítása két évre, a hároméves védelmi idő továbbra is megmarad.

A módosításnak köszönhetően felmondási védelem illeti a jövendőbeli nevelőszülőt is: az örökbefogadásról szóló döntésig, a gyermek kihelyezésének időtartamára, legfeljebb hat hónapig. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a kötelező gondozásba helyezési időszak különösen fontos a szülőgyermek kapcsolat kialakulásában.

Természetesen továbbra sem állnak felmondási védelem alatt azok a kismamák, akinek rendkívüli felmondással mondanak fel, amivel akkor élhet a munkáltató, ha a munkavállaló lényeges kötelezettségének nem tett eleget, illetve súlyos gondatlansággal járt el. Szintén megválhat terhes, vagy gyes mellett munkát végző dolgozójától a munkaadó, ha határozott idejű szerződése lejár, vagy ha még próbaidős alkalmazottként dolgozott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jogszabály azt is egyértelművé teszi, hogy a munkavállaló számára a munkáltató köteles legalább húsz perc, legfeljebb egy óra munkaközi szünetet biztosítani, melyből legalább húsz percet egybefüggően kell kiadni.

A kölcsönzött munkavállalókra is vonatkozik módosítás a munkatörvényben: eszerint a rendes szabadság kiadásának időpontját az ő esetükben is legkésőbb egy hónappal a szabadság kezdete előtt közölnie munkáltatónak.

2010 április elsejétől megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, vagyis az AM-könyvek csak március 31-ig élnek. Helyette egyszerűsített munkaszerződést kell kötnie a munkáltatónak, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást az APEH felé, a munkavégzés megkezdését megelőzően. Erről szóló részletesebb írásunkat itt olvashatja:

Az alkalmi munkavállalás új szabályai! Egyszerűsített munkaszerződés mintával

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?