35 °C Budapest

Módosuló járulékfizetési szabályok az EU-ban

Pénzcentrum
2010. február 24. 09:47

Nemcsak az EU más tagállamaiban munkát vállalókra, hanem minden uniós állampolgárra vonatkozik majd az új, közösségi munkavállalással kapcsolatos járulékfizetést, valamint a biztosítási rendszert és szociális előlátási jogosultságot szabályozó uniós rendelet - írja a Napi Gazdaság.

Májusban lép hatályba az uniós járulékfizetésről és szociális ellátásokról szóló rendelet. Az új szabályozás - továbblépve a korábbi rendelet munkaerő szabad áramlásának biztosítását elősegítő rendelkezéseken - az uniós állampolgárok szabad mozgását támogatja.

Az EGT-államokra egyelőre nem vonatkozik
Az új rendelkezés májustól csak a 27 EU-tagállamra vonatkozik, az Európai Gazdasági Térség (EGT) további négy államában (Norvégiában, Izlandon, Svájcban, és Liechtensteinben) továbbra is az eredeti rendelet marad hatályos egészen addig, amíg az EGT-országok nem veszik át a szabályozást.

A szabályozás alapjai nem változnak, a rendelet célja továbbra is az, hogy egy állampolgár csak egy helyen - a lakóhelyén - fizessen járulékokat. Ennek érdekében a májusban életbelépő rendelkezés részletesebben szabályozza a kiküldetések utáni járulékfizetési kötelezettségeket. Emellett nem engedi meg, hogy elkülönüljön a járulékfizetés akkor, ha egy állampolgár az egyik tagállamban vállal munkát, viszont vállalkozását más tagállamban vagy tagállamokban működteti - írja a lap, és hozzáteszi, a rendelet segítségével elejét lehet majd venni a tagállamok közti járulékfizetési kötelezettség optimalizálásoknak.

A jogosultsági oldalon a munkavállalóknak továbbra is körültekintőnek kell lenniük, hogy mennyi idő eltelte után lesznek jogosultak a különböző ellátásokra. Különösen a nyugdíjjogosultság területén van ez így, ahol néhány év helyett akár tíz év is lehet az egyes tagállamokban a nyugdíj jogosultsághoz szükséges aktív idő megszerzése. A rendelet továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy a különböző magánnyugdíjpénztárakban felgyülemlett jogosultsági időszakok nem adódnak össze.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00