56 ezres felsőoktatási keretlétszámról döntöttek

2009. július 10. 08:17

Döntött a kormány a 2010-2011-es tanévben a felsőoktatási intézményekbe, államilag támogatott képzési helyekre felvehető hallgatók keretlétszámáról.

A kormányszóvivő elmondta, hogy 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi terület támogatott keretlétszáma, míg 250 fős növekedésről döntöttek a műszaki területen, illetve 300 fővel növelik a gazdasági területre felvehető, államilag támogatott hallgatók számát.

A kormány célja, hogy az államilag támogatott keretlétszámok aránya lépésről-lépésre közeledjen a munkaerő-piaci igényekhez, a változtatások során így figyelembe vették az egyetemekről, főiskolákról kikerülő hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedési lehetőségeit is.

"Magyarországon nem csökken a diplomás pályakezdők iránti kereslet, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők pedig még ma is sokkal nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni azokhoz képest, akik ennél alacsonyabb végzettséggel bírnak. Jövőre a jelenlegihez hasonlóan 56 ezer hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja majd az állam, ebből a létszámból pedig mintegy 12,5 ezer felsőfokú szakképzésre jelentkező részesül az állami finanszírozás nyújtotta lehetőségekből" - mondta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: az összlétszámban ugyan nincs változás, az egyes képzési területek között azonban már tapasztalható eltérés. 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi, száz-száz fővel a pedagógusi és a jogtudományi képzési területre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszám. 250 fővel növelik azonban a műszaki, 300 fővel a gazdasági, száz-száz fővel az orvostudományi és az egészségtudományi, valamint 50 fővel az agrártudományi képzési területek keretlétszámát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államilag finanszírozott képzési helyek intézmények közötti elosztásáról a jelentkezők döntenek a felvételi jelentkezési lapon kinyilvánított preferencia-sorrenddel, illetve saját teljesítményükkel, tudásszintjükkel - mondta el Budai Bernadett. A mesterképzésre a felsőoktatási törvény értelmében a három évvel korábbi, alapképzésre felvettek 35 százalékát lehet felvenni, mely a 2010-ben kezdődő tanév esetében 19.600 hallgatót jelent.

Forrás: Edupress

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm