56 ezres felsőoktatási keretlétszámról döntöttek

2009. július 10. 08:17

Döntött a kormány a 2010-2011-es tanévben a felsőoktatási intézményekbe, államilag támogatott képzési helyekre felvehető hallgatók keretlétszámáról.

A kormányszóvivő elmondta, hogy 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi terület támogatott keretlétszáma, míg 250 fős növekedésről döntöttek a műszaki területen, illetve 300 fővel növelik a gazdasági területre felvehető, államilag támogatott hallgatók számát.

A kormány célja, hogy az államilag támogatott keretlétszámok aránya lépésről-lépésre közeledjen a munkaerő-piaci igényekhez, a változtatások során így figyelembe vették az egyetemekről, főiskolákról kikerülő hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedési lehetőségeit is.

"Magyarországon nem csökken a diplomás pályakezdők iránti kereslet, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők pedig még ma is sokkal nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni azokhoz képest, akik ennél alacsonyabb végzettséggel bírnak. Jövőre a jelenlegihez hasonlóan 56 ezer hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja majd az állam, ebből a létszámból pedig mintegy 12,5 ezer felsőfokú szakképzésre jelentkező részesül az állami finanszírozás nyújtotta lehetőségekből" - mondta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: az összlétszámban ugyan nincs változás, az egyes képzési területek között azonban már tapasztalható eltérés. 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi, száz-száz fővel a pedagógusi és a jogtudományi képzési területre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszám. 250 fővel növelik azonban a műszaki, 300 fővel a gazdasági, száz-száz fővel az orvostudományi és az egészségtudományi, valamint 50 fővel az agrártudományi képzési területek keretlétszámát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államilag finanszírozott képzési helyek intézmények közötti elosztásáról a jelentkezők döntenek a felvételi jelentkezési lapon kinyilvánított preferencia-sorrenddel, illetve saját teljesítményükkel, tudásszintjükkel - mondta el Budai Bernadett. A mesterképzésre a felsőoktatási törvény értelmében a három évvel korábbi, alapképzésre felvettek 35 százalékát lehet felvenni, mely a 2010-ben kezdődő tanév esetében 19.600 hallgatót jelent.

Forrás: Edupress

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?