11 °C Budapest

Csendes decemberre számítanak az adótanácsadók

Pénzcentrum
2008. december 12. 08:30

Az adótanácsadók szerint az új törvények nem hagynak elég teret az adóoptimalizációnak, ezért az év végén nem számítanak rohamra az irodákban. A törvényekben csekély változások vannak és a korábbi évekkel ellentétben idén nem a tranzakciók előrehozásáról, hanem az elhalasztásáról döntenek az ügyfelek - írja a Napi Gazdaság.

Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor érdemes mérlegelni. A cafetéria esetében jövőre megszűnik az adómentesség 400 ezer forintos felső határa. Ahol a kulturális juttatás az átlagosnál nagyobb részt képvisel, ott jövőre csak a minimálbérig adható adómentesen.

Jövőre területi hatály nélkül az illetékfizetésre kötelezett körbe tartoznak majd a tartozás-átvállaláshoz és a követelés-elengedéshez kapcsolódó ügyletek. Ez a rendelkezés azonban csak január 23-án lép hatályba.

Az ingatlan ügyletek során ezentúl 40 %-os illetéket kell fizetni, ha a szerződéses ár a piaci ár 50 %-a alatt marad. Ilyen esetekben a közterhet a különbözetre számolja a hatóság.

Az illetéktörvény módosítása 20 millió forintig mentesíti az illetékfizetés alól a lakás öröklését. Azok is élhetnek a kedvezménnyel, a törvény kihirdetésekor már folyamatban volt az eljárásuk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Érdemes megvárni a következő évet az ellenőrzött külföldi társaságoktól származó pénzek hazahozatalával. A jelenlegi 16 %-os társasági adót és a 4 %-os különadót ebben az esetben kiváltja a 10 %-os osztalékadó.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?