12 °C Budapest

Kevesebbet akarsz adózni? Ezt kell tenned!

Pénzcentrum
2008. december 12. 06:20

Bár az idei év során tapasztalható hatalmas részvénypiaci zuhanás következtében a legtöbb befektető számára nem az árfolyamnyereség utáni adófizetés jelenti a fő problémát, érdemes tisztában lenni a hatályos szja törvény szabályozásaival. Ezek ismeretével ugyanis optimalizálhatjuk adófizetési kötelezettségünket.

A részvények, a kötvények és a befektetési alapok kereskedésével elért nyereséget 20%-os szja kulcs terheli, az egyes instrumentumok esetében azonban az elszámolás és az egyes ügyletek egymással való szembeállítása eltérően történik. Éppen ezért az év vége előtt érdemesnek tartjuk áttekinteni az árfolyamnyereség adózásának fő kérdéseit, hiszen így optimalizálhatjuk 2008-as adófizetési kötelezettségünket.

Részvények

A tőzsdén forgó részvények után fizetendő szja-t az év végi realizált nyereségek és veszteségek összevont egyenlege után kell a magánszemélyeknek megfizetniük, a nem realizált tételeket azonban nem lehet figyelembe venni az adó megállapítása során.

Éppen ezért a veszteséges pozíciókat abban az esetben érdemes átkötni, ha a magánszemély rendelkezik realizált nyereséggel, s maximum ezen realizált nyereség mértékig érdemes a veszteséges pozíciókat átkötni. Az átkötés során a legmagasabb bekerülési árral rendelkező pozíciókat érdemes átkötni, hiszen ebben az esetben lesz a legalacsonyabb a megbízási díj.

Igaz ugyan, hogy a realizált veszteség a következő évekre is átvihető, ez azonban a megbízási díjak folytán plusz költséget jelent a befektetők számára, így maximum a nyereséges pozíciók mértékéig érdemes a veszteséget realizálni. A nyereséges pozíciókat természetesen nem érdemes átkötni, hiszen átkötés hiányában a nem realizált nyereség utáni adót nem kell megfizetni, az adófizetés tehát egy évvel kitolható.

Természetesen az adóoptimalizálás során érdemes figyelembe venni a járulékos költségeket is, s ezek negatív hatásával is számolni kell.

Az összevont árfolyamnyereség-adó alapját csökkenti az az elmúlt két évben realizált és a korábbi szja bevallásokban is szerepeltetett veszteség, melyet 2006. augusztus 31-ét követően szenvedett el a befektető.

Fontos tudni, hogy:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- nem csak a hazai, hanem az EGT és az OECD tagállamok tőzsdéin forgó részvényekre, származékos és összetett ügyletekre is fennállnak a fentiek, s ezeket is együtt kell kezelni a hazai árfolyam nyereségekkel, illetve veszteségekkel;
- a külföldi részvény ügyleteket minden esetben a vétel és az eladás napján az MNB hivatalos árfolyamán forintra kell váltani, és ez alapján kell az adót bevallani és megfizetni;
- az adóalapot csökkentik a megbízási díjak és egyéb járulékos költségek;
- a befektetési szolgáltató év közben nem von le sem adót, sem adóelőleget a fent említett tőzsdéken forgó részvények esetében.

Kötvények, befektetési alapok

A befektetési alapok, a diszkont kincstárjegyek és a kötvények esetében az adózás azért kedvezőtlenebb, mint a részvényeknél, mert az ezeken a pozíciókon elért veszteséget nem lehet szembeállítani a nyereséges pozíciókkal.

Abban az esetben például, ha egy befektető egy befektetési alapon 100,000 Ft nyereséget ér el, míg egy másik befektetési alapon 100,000 Ft a vesztesége, akkor annak ellenére 20,000 Ft szja terheli a nyereséges pozíció után, hogy nyeresége összesítve nem is keletkezik.

Hasonló a helyzet az államkötvények esetében is, csak itt a helyzetet még az is bonyolítja, hogy a kötvények bruttó árfolyama a felhalmozott kamatot is tartalmazza, mely után a kamatadót csak a tulajdonviszony fennállásától kezdve kell megfizetni. Az államkötvények esetében így akár az a furcsa helyzet is előfordulhat, hogy a befektető veszteséget realizál egy adott kötvény befektetésén, azt azonban mégis terheli adó a felhalmozódó kamat után. Ez természetesen abban az esetben fordulhat elő, ha a vétel és az eladás közötti időszak alatt a kötvény nettó (felhalmozott kamatot nem tartalmazó) árfolyama nagyobb mértékben csökken, mint ahogyan a kamat felhalmozódik.

Befizetés, bevallás

A befektetési alapok, a diszkont kincstárjegyek és az államkötvények esetében az árfolyamnyereség-adót és a kamatadót (kötvényeknél) a befektetési szolgáltató vonja le és fizet meg, ugyanakkor a befektetőknek ezeket a tételeket is szerepeltetniük kell az szja bevallásukban. A 2008-as adófizetési kötelezettségekről, illetve a levont adóról a befektetési szolgáltatóknak 2009 január 31-ig ügyletenként részletezett igazolást kell küldeniük a befektető számára, melyet az APEH-hez is eljuttatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem