-2 °C Budapest

A kis cégek felveszik akit a nagyok leépítenek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 16:00

Ahogy a munkanélküliség 5 éve nem látott magasságokba szárnyalt augusztusban, és az Egyesült Államok gazdasága várhatóan további 84 ezer munkanélkülit fog kitermelni a következő időszakban, a kis- és középvállalkozások viszonylag stabilan meg tudtak maradni, sőt, bár kis mértékben, de folyamatosan emelkedik az új alkalmazottak felvétele. Ez a folyamat itthon is megfigyelhető. De vajon mi az oka?

Azok a cégek, ahol kevesebb mint 50 alkalmazott dolgozik 20 ezerrel bővítették összességében a létszámukat augusztusban. Ez szöges ellentétben áll a nagyvállalatok politikájával és cselekedeteivel, a nagyobb cégek ugyanezen időszak alatt 53 ezer embertől váltak meg az Egyesült Államokban.

Az emberek azonban még mindig félnek a kaotikus helyzettől. Egy kedden kiadott felmérés szerint a megkérdezett 812 kisvállalkozás 11 százaléka emelte mindössze az alkalmazottai számát átlagosan 5,7 dolgozóval, 15 százalék viszont csökkentette átlagosan 3,7 dolgozóval. A felmérést végzők szerint ez nem meglepő, tekintve a jelenlegi gazdasági helyzetet. A kiadások jelentősen visszaestek, a vállalatok profitszintjével egyetemben. Így érthető a vélemény, hogy csak akkor fog visszatérni az alkalmazottak számának bővülési üteme a normális kerékvágásba, ha a vásárlás is visszaáll a korábbi szintre.

De miközben a nagyvállalatok megtehetik azt, hogy befagyasszák a munkaerő-felvételt kivárva a gazdasági válság végét, a kis cégek egyszerűen nem tehetik meg azt, hogy egy időre takarékra állnak, sokaknak ugyanis ez jelenti a megélhetést. Az ilyen vállalkozásoknál azonban a dolgozók is biztosabbak lehetnek abban, hogy megmarad az állásuk a nagy cégek 12 százaléka ugyanis bevallotta, hogy tervez leépítéseket, a kis cégeknél ez az arány azonban csak 7 százalék volt.

Létszámleépítésben a nagyvállalatok: öt év alatt 3,4 százalékkal kevesebb alkalmazott!

Sokan már abban bíznak, hogy túl vannak a nehezén, ezt támasztják alá a magasabb bevételi és eladási várakozások is. Ahogy a gazdasági környezet újra kezd magára találni, úgy várható a munkapiac helyreállása is, ami remélhetőleg már nem tart olyan sokáig...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem