17 °C Budapest

Burjánzik a feketegazdaság: kűzdenek a hatóságok!

Pénzcentrum
2008. június 16. 08:45

Bár a harcok folynak, a GDP ötödét még mindig a feketegazdaság teszi ki. Virágzik az áfacsalás és egyre inkább térnek át az internetre a bűnözők is. Négy és fél év alatt 51 takarékszövetkezetet összesen úgy 14 milliárd forinttal rövidített meg egy bűnszervezet. Papíron 315 cég nevében 1400 bérleti szerződést kötöttek, azokat adták el 70-80 százalékos értéken a szövetkezeteknek, akik többnyire csak hónapokkal később döbbentek rá, hogy becsapták őket, mivel fiktív szerződéseket vettek és olyan bérleti konstrukciókat, amikben a bérlemény valós értékének a sokszorosát tüntették fel - írja a Népszabadság.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomoz. Ha 14 milliárdos kárértékű csalást nem is követnek el mindennap, a milliárdos befektetési és főleg az áfacsalások már korántsem számítanak ritkaságnak. A VPOP tavaly szinte havonta derített fel a költségvetés adóbevételeit egymilliárd forintot meghaladó mértékben megrövidítő csalásokat.

Legtöbbször azzal élnek vissza, hogy import esetében nem kell a vámkezelés helyén megfizetni az importáfát. A döntően távol-keleti eredetű árukat ezért általában Ausztriában vagy Szlovákiában vámkezelik, azzal, hogy a forgalmi adót majd a célországban fizetik meg. Mire azonban a szállítmány Magyarországra ér, többször gazdát cserél - mígnem nyoma vész. Az utolérhető utolsó vevőről pedig, akinek be kellett volna fizetnie az áfát, általában kiderül, hogy fiktív cég.

A módszert azonban nemcsak a textiláruknál alkalmazzák még ma is, hanem a háztartási gépek, elektronikai eszközök, a számítógépek és tartozékaik importjánál is.

A módszer fordítva is működik. Sok cég bukott le az elmúlt években amiatt, hogy az exportra szánt áruját - mielőtt még külföldre szállították volna - több cégen keresztülfuttatták. A termék ára folyamatosan nőtt, ami után az eladó visszaigényelte a mesterségesen feltornászott ár áfatartalmát, majd az áru papíron, néhányszor még gazdát cserélt, közben egyre olcsóbb lett, végül már reális áron eljutott ahhoz, akinek szánták.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem