13 °C Budapest

Egymillió forint minden győztes iskolának

Pénzcentrum
2008. június 12. 14:35

Jelentős figyelem kísérte a Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pénzügyi oktatást támogató pályázatát. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt a kiírók ötmillió forinttal megemelték a keretösszeget, így ősztől 25 iskolában indulhat el a pénzügyi jártasságot célzó tananyag oktatása.

A Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pályázatának célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy a 2008/2009. évi tanrendrendjükben helyet biztosítanak a "Pénzügyi Oktatási Program (POP)" kísérleti tananyag oktatásának.

A POP központi elemét egy olyan 30 pénzügyi-gazdasági témakört átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tőzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási program célja, hogy a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek adjon át a diákoknak.

Az eredetileg 20 iskola részére meghirdetett egy-egy millió forintos pályázati támogatásra a május 9-i határidőig 142 iskola jelentkezett. A jelentős érdeklődésre és a beérkezett pályázatok magas színvonalára tekintettel a pályázati forrás összegét a két támogató intézmény ötmillió forinttal megemelte. Ennek köszönhetően 25 iskola és közel 60 tanár részesül támogatásban. A kísérleti oktatásban több mint 1000 diák vesz részt.

A pályázatok elbírálásakor fontos szempontot jelentett az iskola pedagógiai programja, a tanárok szakmai felkészültsége, korszerű pedagógiai módszerek alkalmazása és a technikai feltételek megléte. A döntéshozók figyelembe vették azt is, hogy a pályázó mennyire volt eddig aktív gazdasági-pénzügyi témakörben, illetve szempont volt az is, hogy a nyertes iskolák által országos lefedettséget biztosítsanak a programnak. A győztes iskolák ugyanis szűkebb környezetükben a gazdasági-pénzügyi ismeretek közvetítésében oktatóbázisként is működnek majd, elősegítve a program terjedését az adott régióban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szeptemberben kezdődő próbatanítástól a POP fejlesztői egyrészt érdemi visszacsatolást várnak a tananyag továbbfejlesztéshez, másrészt abban bíznak, hogy az összegyűlt tapasztalatok alapján lehetőség nyílik a legjobb oktatási gyakorlat kialakítására is. A jelenlegi oktatási program csak az első lépés, ami nem merül ki a POP alapját képező kísérleti tananyag oktatásában és a részt vevő pedagógusok továbbképzésében. A kezdeményezés középtávú célja az általános pénzügyi ismeretek oktatásának széleskörű elterjesztése, valamint a helyi pedagógiai programokba történő beépítése. Mindezeket jelentős mértékben támogathatja egy formalizált "ECO-iskola" hálózat létrehozása. Ennek kialakítása az Oktatási és Művelődési Minisztérium bevonásával hamarosan kezdetét veszi.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06