Egymillió forint minden győztes iskolának

Pénzcentrum
2008. június 12. 14:35

Jelentős figyelem kísérte a Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pénzügyi oktatást támogató pályázatát. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt a kiírók ötmillió forinttal megemelték a keretösszeget, így ősztől 25 iskolában indulhat el a pénzügyi jártasságot célzó tananyag oktatása.

A Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pályázatának célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy a 2008/2009. évi tanrendrendjükben helyet biztosítanak a "Pénzügyi Oktatási Program (POP)" kísérleti tananyag oktatásának.

A POP központi elemét egy olyan 30 pénzügyi-gazdasági témakört átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tőzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási program célja, hogy a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek adjon át a diákoknak.

Az eredetileg 20 iskola részére meghirdetett egy-egy millió forintos pályázati támogatásra a május 9-i határidőig 142 iskola jelentkezett. A jelentős érdeklődésre és a beérkezett pályázatok magas színvonalára tekintettel a pályázati forrás összegét a két támogató intézmény ötmillió forinttal megemelte. Ennek köszönhetően 25 iskola és közel 60 tanár részesül támogatásban. A kísérleti oktatásban több mint 1000 diák vesz részt.

A pályázatok elbírálásakor fontos szempontot jelentett az iskola pedagógiai programja, a tanárok szakmai felkészültsége, korszerű pedagógiai módszerek alkalmazása és a technikai feltételek megléte. A döntéshozók figyelembe vették azt is, hogy a pályázó mennyire volt eddig aktív gazdasági-pénzügyi témakörben, illetve szempont volt az is, hogy a nyertes iskolák által országos lefedettséget biztosítsanak a programnak. A győztes iskolák ugyanis szűkebb környezetükben a gazdasági-pénzügyi ismeretek közvetítésében oktatóbázisként is működnek majd, elősegítve a program terjedését az adott régióban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szeptemberben kezdődő próbatanítástól a POP fejlesztői egyrészt érdemi visszacsatolást várnak a tananyag továbbfejlesztéshez, másrészt abban bíznak, hogy az összegyűlt tapasztalatok alapján lehetőség nyílik a legjobb oktatási gyakorlat kialakítására is. A jelenlegi oktatási program csak az első lépés, ami nem merül ki a POP alapját képező kísérleti tananyag oktatásában és a részt vevő pedagógusok továbbképzésében. A kezdeményezés középtávú célja az általános pénzügyi ismeretek oktatásának széleskörű elterjesztése, valamint a helyi pedagógiai programokba történő beépítése. Mindezeket jelentős mértékben támogathatja egy formalizált "ECO-iskola" hálózat létrehozása. Ennek kialakítása az Oktatási és Művelődési Minisztérium bevonásával hamarosan kezdetét veszi.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?