Egymillió forint minden győztes iskolának

Pénzcentrum
2008. június 12. 14:35

Jelentős figyelem kísérte a Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pénzügyi oktatást támogató pályázatát. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt a kiírók ötmillió forinttal megemelték a keretösszeget, így ősztől 25 iskolában indulhat el a pénzügyi jártasságot célzó tananyag oktatása.

A Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pályázatának célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy a 2008/2009. évi tanrendrendjükben helyet biztosítanak a "Pénzügyi Oktatási Program (POP)" kísérleti tananyag oktatásának.

A POP központi elemét egy olyan 30 pénzügyi-gazdasági témakört átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tőzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási program célja, hogy a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek adjon át a diákoknak.

Az eredetileg 20 iskola részére meghirdetett egy-egy millió forintos pályázati támogatásra a május 9-i határidőig 142 iskola jelentkezett. A jelentős érdeklődésre és a beérkezett pályázatok magas színvonalára tekintettel a pályázati forrás összegét a két támogató intézmény ötmillió forinttal megemelte. Ennek köszönhetően 25 iskola és közel 60 tanár részesül támogatásban. A kísérleti oktatásban több mint 1000 diák vesz részt.

A pályázatok elbírálásakor fontos szempontot jelentett az iskola pedagógiai programja, a tanárok szakmai felkészültsége, korszerű pedagógiai módszerek alkalmazása és a technikai feltételek megléte. A döntéshozók figyelembe vették azt is, hogy a pályázó mennyire volt eddig aktív gazdasági-pénzügyi témakörben, illetve szempont volt az is, hogy a nyertes iskolák által országos lefedettséget biztosítsanak a programnak. A győztes iskolák ugyanis szűkebb környezetükben a gazdasági-pénzügyi ismeretek közvetítésében oktatóbázisként is működnek majd, elősegítve a program terjedését az adott régióban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szeptemberben kezdődő próbatanítástól a POP fejlesztői egyrészt érdemi visszacsatolást várnak a tananyag továbbfejlesztéshez, másrészt abban bíznak, hogy az összegyűlt tapasztalatok alapján lehetőség nyílik a legjobb oktatási gyakorlat kialakítására is. A jelenlegi oktatási program csak az első lépés, ami nem merül ki a POP alapját képező kísérleti tananyag oktatásában és a részt vevő pedagógusok továbbképzésében. A kezdeményezés középtávú célja az általános pénzügyi ismeretek oktatásának széleskörű elterjesztése, valamint a helyi pedagógiai programokba történő beépítése. Mindezeket jelentős mértékben támogathatja egy formalizált "ECO-iskola" hálózat létrehozása. Ennek kialakítása az Oktatási és Művelődési Minisztérium bevonásával hamarosan kezdetét veszi.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem