10 °C Budapest

Évente 880 milliárdot veszít a brit adóhatóság: "nem éri meg beszedni a pénzt"!

Pénzcentrum
2008. május 16. 10:05

Évente közel 2,8 milliárd fontot (879 milliárd forint) veszít az állam azok miatt az adózók miatt, akik rossz adatokat nyújtottak be, mivel az állam számára nem költséghatékony a pótlólagos összegeket beszedni az adott emberektől, fejenként annyira kis összegről van szó.

A hiányzó összeg nagyjából azzal az összeggel egyezik meg, amit Alistar Darling bejelentése után kedvezményként azoknál az állampolgároknál hagynak, akik egy korábbi sáveltörlés következtében magasabb adót fizetnek (közel 5,3 millió ember).

Emelik az adómentes határt: Darling fél a britektől?

Az adatok egy riport készítése során kerültek napvilágra, ami megmutatta, hogy a brit adóhatóságnak ráadásul egyáltalán nem felhasználóbarát a honlapja, nem tud megfelelően reagálni az ügyfelek kérdéseire és panaszaira, sokszor rossz információkat szolgáltat, aminek köszönhetően két év alatt közel 200 ezer panasz érkezett csak a honlappal kapcsolatban.

A vizsgálódás során kiderült, hogy a ténylegestől kevesebb bejelentett fizetési kötelezettség az elmúlt három évben 2,4 - 2,8 milliárd fontot (753,6 - 879 milliárd forint) veszteséget jelentett évente az államnak. Az illetékesek szerint az összes rossz adatot benyújtó adózó megkeresése felelősségre vonás indokolatlanul nagy munkával járna.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebből is élesen látszik, hogy az adminisztratív hibák komoly összegekbe kerülnek a kincstárnak, miközben a rendszer másik része, az adózók, az adójóváírási rendszer nem hatékony, illetve nem hozzáértő kezelése miatt szenvednek el veszteségeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?