12 °C Budapest

2007 az internetes csalások éve? Mi következik?

Pénzcentrum
2007. december 29. 07:36

2007-et többek között akár az Internetes csalások évének is lehetne nevezni, főleg hazánkban, ahol minden eddiginél többször érkezett hír banki portálokat másoló adathalászok támadásáról, valamint a legtöbben saját bőrükön tapasztalhatták meg a kéretlen levelek (spam-ek) számának irtózatos növekedését. A biztonságtechnikai szoftvereket gyártó Sunbelt várakozásai szerint sajnos 2008 még rosszabb lehet...

Az eredetinek kinéző hamisítvány a legjobb üzlet. Úgy látszik, erre az internetes bűnözők is rájöttek, hiszen az idén minden eddiginél tökéletesebb ál-honlapok és valódinak tűnő e-mailek révén próbálták az adathalászok megszerezni személyes, banki adatainkat, illetve vásárlásra bírni az átlagos felhasználókat.

Szembetűnő volt az év folyamán, hogy szinte minden nagyobb támadás pontosan időzített volt, tökéletesen alkalmazkodva az üzleti és a fogyasztói élet szokásaihoz. Az amerikai Superbowl döntője előtt az eseménynek otthont adó Dolphin Stadion honlapját fertőzték meg, s az idelátogató szörfözők gépére titokban kémprogramok települtek.

A Cyber hétfőn, vagyis a hálaadást követő hétvége után - amely hagyományosan a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmat generáló nap az évben - a Sunbelt Software képviselői 40,000 olyan hamis oldalt találtak, amelyek álkulcsszavak segítségével a Google keresési eredményei közt az élre kerültek. Az ajándékok után böngésző internetezők ebben az esetben is kémprogramokkal lettek "gazdagabbak". "A Google ugyan viszonylag gyorsan eltávolította ezeket az oldalakat, ám önmagában az is elég ijesztő, hogy a világ legnagyobb keresőjét pár órára is teljesen át tudták verni." - mondja a spamszűrő és védelmi szoftvereket fejlesztő Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője, Bódis Ákos.

A 2007-es év arra is rácáfolt, hogy létezik olyan fájlformátum, amely mögé nem lehet trójai programokat csempészni, így például a PDF, a képek és a videók egyaránt fertőzésveszélyt hordozhatnak magukban.

Spamözön - napi 120 milliárd kéretlen levél világszerte

Az év legnagyobb újdonsága a változatos csatolmányformátumok mellett kétség kívül az volt, hogy a legjobban szervezett spamtámadások során a felhasználók teljes neve és pontos e-mail címe jelent meg. A spammerek a MySpace, a Facebook és egyéb közösségi portálokon gyűjtötték össze az elérhetőségeket - s erre Magyarországon is volt példa: talán többeknek ismerős egy bizonyos Nagy Sándor nevű e-mailező levele, melyben 600,000 összegyűjtött magyar e-mail címet kínál eladásra.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Amerikában a legsikeresebb Storm worm nevű féregnek hála a becslések szerint 100%-kal nőtt a spamek száma 2006-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 120 milliárd kéretlen levél terheli a világ teljes hardver-erőforrásait - vagyis egy átlag felhasználó naponta 20 spamet kap.

A tendencia alól úgy tűnik, Magyarország sem kivétel: "Egyik nagyvállalati felhasználónknál 5,000 postafiók spamszűrését biztosítjuk. A beérkező leveleknek több, mint 98%-a spam, ami szűrés nélkül mérhetetlen hardver erőforrást kötne le és azonnal megbénítaná a vállalat levelezését - vagy megfordítva: spamek nélkül töredékére zsugorodna a normál levelezés kiszolgálására alkalmas informatikai rendszer hardver és erőforrás költsége." - mondja Darvas István, az MPP vállalati spamszűrő rendszer fejlesztője.

2008: sötét jövő?

A következő évben sem fognak unatkozni az IT-biztonsággal foglalkozó cégek fejlesztői. Az USA-ban ismét komoly lehetőséget rejt magában az elnökválasztási kampány, hiszen már 2004-ben is megcsapolták John Edwards adománygyűjtő honlapját, az elnökjelölt, John Kerry portáljára pedig számtalan 5 centes adomány felajánlás érkezett, amely során a bűnözők azt tesztelték, hogy működnek-e még a lopott hitelkártyák.

Az Apple termékek - különösen az iPhone terjedésével - 2008-ban is rengeteg újabb lehetőség nyílik adathalászatra és spamküldésre. "Ma már csak az a kérdés, hogy mikor érjük el a 99% feletti spamarányt, amikor a spamek száma már több nagyságrenddel a jó levelek mennyisége felett lesz, a jó emailek statisztikailag is nehezen kimutatható arányt fognak elérni." - teszi hozzá mindehhez Bódis Ákos. Az sem kétséges, hogy az internetes kereskedelem és az online banki szolgáltatások bővülésével egyre több lesz a támadás magyar nyelvterületen is - például a Vatera.hu milliárdos nagyságrendű forgalma csábító lehet az internetes bűnözők számára. "A kémprogramok esetében a leggyengébb láncszem továbbra is a felhasználó: ha nem alkalmaz megfelelő szoftveres védelmet, illetve ha meggondolatlanul telepít bizonyos programokat, kiegészítőket, azonnal átengedi az irányítást egy botnet gazdának." - mondja Bódis.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?