Mennyi lesz 2008-ban a bérünk?

Pénzcentrum
2007. október 8. 08:45

Hazánkban az idei évben közel 1 százalékponttal nagyobb béremelést történt, mint amekkorát a vállalatok terveztek. Ez a jelenség azonban a régióban szinte általános, Ausztria kivétel a szomszédos országok mindegyikében az előirányzottnál nagyobb mértékben növekedtek a bérek - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Hewitt Associates által készített felmérés 6 ország 300 vállalatának bérezési gyakorlatát vizsgálta. A felmérés tanulsága szerint a legnagyobb mértékben az adminisztrációs területen dolgozók és a középvezetők fizetése nőtt.

A bérek alakulásában az egyéni teljesítményen kívül fontos szerepet játszik a GDP-bővülés, a megélhetési költségek változása, illetve egyéb vállalat specifikus tényezők. Így például a felmérés rávilágít arra, hogy a 100-250 millió eurós árbevételű, illetve a 100 főnél több főt foglalkoztató vállalatok munkatársai számíthatnak a legnagyobb bérnövekedésre. A két vállalatcsoport között pedig a legkisebb eltérés a felsővezetői szegmensben van. 

A 2008-ra vonatkozó előrejelzések szerint a bérek emelkedése elmarad majd az idei évben jellemzőtől, a növekedés mértéke 6,5 -7,4 százalék körül mozog majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bérnövekmény nagyban függ attól is, hogy a vállalat melyik ágazatban tevékenykedik, így például a gyártás/termelésben dolgozók esetében a bérek növekedése minden szervezeti szinten alul maradt a szolgáltatási szektorban elért béremelkedéshez képest. Ez alól egyetlen kivételt a fizikai dolgozók jelentenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?