12 °C Budapest

Újra lesben áll az APEH - Veszélyben a járulékcsalók

Pénzcentrum
2007. március 26. 11:00

A járulékbevételek növelése érdekében az idén több fronton is "harcot" indít a kormányzat. Nem csupán az orvosi rendelőkben ellenőrzik április elsejétől a tb-ellátás jogosultságát, az adóhatóság is kiemelten vizsgálja a járulékokat - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly ezt 57 ezer alkalommal ellenőrizte az állami adóhatóság, s nettó kilencmilliárd adókülönbözetet állapított meg. A vizsgálatok keretében nagy figyelmet fordítottak a be nem jelentett, illetve a nem valós béren bejelentett alkalmazottak foglalkoztatásának ellenőrzésére. Mint az APEH elnökének idei vizsgálati irányelvéből kiderül: a társadalombiztosítás, illetve az egészségügyi reform megvalósulása érdekében a revizorok 2007-ben is nagy figyelmet fordítanak az eltitkolt járulékok feltárására, a járulékfizetésre kötelezett kör teljessé tételére, valamint a minimum járulékalappal kapcsolatos adókötelezettség teljesítésére.

A revizorok különösen ellenőrzik a nem belföldi illetőségű alkalmazottakra, ügyvezetőkre, a betéti társaságok kül- és beltagjaira, valamint a természetbeni juttatásokra vonatkozó járulékszabályok betartását. Tavaly ez utóbbiakkal kapcsolatban gyakori hiba volt, hogy az üzleti ajándék, a reprezentációs költség adómentes határát tévesen határozták meg, vagy olyan szolgáltatásokat számoltak el reprezentációs kiadásként (például kártyajóslás, krupiészolgáltatás), amelyek nem sorolhatók annak körébe.

Nagymértékben módosult ebben az évben a járulékbevallási rend. Éppen ezért az adóhatóság kiemelt vizsgálati céljai között szerepel a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztók, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj bevallásának az ellenőrzése is. Fontos változást jelent, hogy a jövő hónaptól - április elsejétől - az adóhatóság erre a célra szolgáló nyomtatványán be kell jelentkezniük az APEH-nél azoknak a nagykorú magánszemélyeknek, akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot. Ezeknek a magánszemélyeknek a minimálbér 9 százalékát kell áprilistól egészségügyi szolgáltatási járulékként megfizetni

Az ellenőrzési irányelv szerint az idén is folytatja az adóhatóság a feketefoglalkoztatás visszaszorítására irányuló vizsgálatokat, különösen a kockázatos tevékenységet végzőknél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?