4 °C Budapest

Nem esélytelen Nyugat-Európa - K+F központtá válik Magyarország

Pénzcentrum
2006. február 8. 14:52

A nyugat-európai gyártóknak többet kell költeniük kutatás-fejlesztésre (k+f), és javítaniuk kell innovációs képességüket, ha biztosítani akarják túlélésüket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) a KPMG megbízásából készített jelentése szerint a nyugat-európai országok, Svédország, Dánia és Németország kivételével - a GDP százalékában mérve - túl keveset fordítanak k+f-re ahhoz, hogy felvehessék az innováció- és technológiaalapú versenyt, és megvédhessék magukat a nagyfokú árnyomással szemben. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a fejlett piacokat a nyereséges működés szempontjából nem szabad leírni, és Kína színre lépése sem jelenti a véget a fejlett világ gyártói számára. Az EIU 232 felsővezetőt kérdezett meg világszerte a termelő (manufacturing) iparágban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válaszadók mindössze 26 százaléka várja a nyereségesség javulását az innovációtól az elkövetkező három évben. Jóval nagyobb esélyt kínál erre szerintük például a nagyobb kereslet>, a jobb eszközkihasználás és az alacsony költségű beszállítók jobb elérhetősége is. Különösen jellemző mindez Olaszországra és Spanyolországra, amelyek GDP-jük alig több mint egy százalékát költik k+f-re, még inkább sebezhetővé téve saját iparukat az alacsony költségű telephelyek versenyével szemben.

A jelentés szerint 1995 és 2003 között az EU-tizenötök k+f -kiadásainak GDP százalékában mért aránya 1.72 százalékról folyamatosan 1.9 százalékra nőtt, ami jelentősen elmarad az USA-ban regisztrált 2.6, a Japánban mért 3.2 és az OECD-országokban átlagosan kimutatott 2.3 százalékos növekedéstől. (OECD-adatok, 2005)

Magyarország, csakúgy mint Csehország, Lengyelország és Szlovákia, egyre gyorsabban zárkózik fel európai uniós társaihoz, míg a térség többi országának többsége még távol áll ettől, különösen a kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve.

Másfelől, míg aregionális cégek értékláncuk minden elemét, benne a termékfejlesztést is, a térségben szervezik, a multinacionális társaságok a régiót, az olcsóbb munkaerőt kihasználva, inkább a termelő alaptevékenységre használják, és a termékfejlesztést, disztribúciót - a globális ellátási lánc elemeiként -gyakran a térségen kívülre telepítik.

Magyarország mindazonáltal egyre inkább a régió egyik népszerű kutatás-fejlesztési központjává fejlődik.
"A viszonylag olcsóbb, jól képzett munkaerőnek köszönhetően számos multinacionális cég helyezte Magyarországra kutatási központját, főként az autógyártás, a gyógyszeripar, az elektronikai és az informatikai szektorokban" - mondta Mark Walton.

A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások GDP-arányos összege azonban így is csak mintegy fele az uniós átlagnak, miközben ebből a közkiadások aránya meghaladja az Európai Unió 25 tagállamának átlagát, és a kormány ösztönzi a kutatás-fejlesztési beruházásokat.

Az EIU tanulmányából kiderül az is, hogy bár a globalizációval az üzletek mindinkább átnyúlnak az új, fejlődő piacokra, növelve a kockázatokat, a kockázatkezelési folyamatok még nem ágyazódtak be az üzleti modellekbe. Sok gyártó a kockázatkezelés ösztönös megközelítése felé hajlik, gyakran a legfelső vezető vagy a gazdasági vezető tapasztalatára hagyatkozva. Kevés gyártónak van igazgatósági szinten kockázatkezelési felelőse - a válaszadók kevesebb mint három százaléka nyilatkozott úgy, hogy van kockázatkezelési vezetője. A jelentés azt jósolja, hogy a kockázatkezelés a jövőben előtérbe kerül, hiszen a társaságok olyan új piacok felé mozdulnak el, amelyeken korlátozott tapasztalattal rendelkeznek.

A társaságok előtt álló kihívásokat rangsorolva a válaszadók a költségek controllingját (48%) jelölték meg elsőként, ezt a megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalók toborzása követi (45 %).

Von Heynitz szerint, ha a társaságok javulást kívánnak elérni a k+f területén, meghatározó tényező lesz számukra a kiváló munkatársak toborzása és megtartása. "Ez az a terület, amelyen Japánnak, Észak-Amerikának és a nyugat-európai országoknak egyaránt keményen kell munkálkodniuk, ha meg kívánják tartani vonzerejüket, mint gépipari és elektrotechnikai telephely. Indiában és Kínában nagyszámú pályakezdő mérnök áll rendelkezésre, akiknek alkalmazási költsége töredékét teszi ki a fejlett gazdaságokban élő társaik alkalmazási költségének. E kihívás kezelésének elmulasztása felgyorsíthatja a nagy értéket képviselő gyártási folyamatok áttelepítését a fejlődő gazdaságokba".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?