Nem esélytelen Nyugat-Európa - K+F központtá válik Magyarország

Pénzcentrum
2006. február 8. 14:52

A nyugat-európai gyártóknak többet kell költeniük kutatás-fejlesztésre (k+f), és javítaniuk kell innovációs képességüket, ha biztosítani akarják túlélésüket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) a KPMG megbízásából készített jelentése szerint a nyugat-európai országok, Svédország, Dánia és Németország kivételével - a GDP százalékában mérve - túl keveset fordítanak k+f-re ahhoz, hogy felvehessék az innováció- és technológiaalapú versenyt, és megvédhessék magukat a nagyfokú árnyomással szemben. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a fejlett piacokat a nyereséges működés szempontjából nem szabad leírni, és Kína színre lépése sem jelenti a véget a fejlett világ gyártói számára. Az EIU 232 felsővezetőt kérdezett meg világszerte a termelő (manufacturing) iparágban.

A válaszadók mindössze 26 százaléka várja a nyereségesség javulását az innovációtól az elkövetkező három évben. Jóval nagyobb esélyt kínál erre szerintük például a nagyobb kereslet>, a jobb eszközkihasználás és az alacsony költségű beszállítók jobb elérhetősége is. Különösen jellemző mindez Olaszországra és Spanyolországra, amelyek GDP-jük alig több mint egy százalékát költik k+f-re, még inkább sebezhetővé téve saját iparukat az alacsony költségű telephelyek versenyével szemben.

A jelentés szerint 1995 és 2003 között az EU-tizenötök k+f -kiadásainak GDP százalékában mért aránya 1.72 százalékról folyamatosan 1.9 százalékra nőtt, ami jelentősen elmarad az USA-ban regisztrált 2.6, a Japánban mért 3.2 és az OECD-országokban átlagosan kimutatott 2.3 százalékos növekedéstől. (OECD-adatok, 2005)

Magyarország, csakúgy mint Csehország, Lengyelország és Szlovákia, egyre gyorsabban zárkózik fel európai uniós társaihoz, míg a térség többi országának többsége még távol áll ettől, különösen a kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve.

Másfelől, míg aregionális cégek értékláncuk minden elemét, benne a termékfejlesztést is, a térségben szervezik, a multinacionális társaságok a régiót, az olcsóbb munkaerőt kihasználva, inkább a termelő alaptevékenységre használják, és a termékfejlesztést, disztribúciót - a globális ellátási lánc elemeiként -gyakran a térségen kívülre telepítik.

Magyarország mindazonáltal egyre inkább a régió egyik népszerű kutatás-fejlesztési központjává fejlődik.
"A viszonylag olcsóbb, jól képzett munkaerőnek köszönhetően számos multinacionális cég helyezte Magyarországra kutatási központját, főként az autógyártás, a gyógyszeripar, az elektronikai és az informatikai szektorokban" - mondta Mark Walton.

A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások GDP-arányos összege azonban így is csak mintegy fele az uniós átlagnak, miközben ebből a közkiadások aránya meghaladja az Európai Unió 25 tagállamának átlagát, és a kormány ösztönzi a kutatás-fejlesztési beruházásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EIU tanulmányából kiderül az is, hogy bár a globalizációval az üzletek mindinkább átnyúlnak az új, fejlődő piacokra, növelve a kockázatokat, a kockázatkezelési folyamatok még nem ágyazódtak be az üzleti modellekbe. Sok gyártó a kockázatkezelés ösztönös megközelítése felé hajlik, gyakran a legfelső vezető vagy a gazdasági vezető tapasztalatára hagyatkozva. Kevés gyártónak van igazgatósági szinten kockázatkezelési felelőse - a válaszadók kevesebb mint három százaléka nyilatkozott úgy, hogy van kockázatkezelési vezetője. A jelentés azt jósolja, hogy a kockázatkezelés a jövőben előtérbe kerül, hiszen a társaságok olyan új piacok felé mozdulnak el, amelyeken korlátozott tapasztalattal rendelkeznek.

A társaságok előtt álló kihívásokat rangsorolva a válaszadók a költségek controllingját (48%) jelölték meg elsőként, ezt a megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalók toborzása követi (45 %).

Von Heynitz szerint, ha a társaságok javulást kívánnak elérni a k+f területén, meghatározó tényező lesz számukra a kiváló munkatársak toborzása és megtartása. "Ez az a terület, amelyen Japánnak, Észak-Amerikának és a nyugat-európai országoknak egyaránt keményen kell munkálkodniuk, ha meg kívánják tartani vonzerejüket, mint gépipari és elektrotechnikai telephely. Indiában és Kínában nagyszámú pályakezdő mérnök áll rendelkezésre, akiknek alkalmazási költsége töredékét teszi ki a fejlett gazdaságokban élő társaik alkalmazási költségének. E kihívás kezelésének elmulasztása felgyorsíthatja a nagy értéket képviselő gyártási folyamatok áttelepítését a fejlődő gazdaságokba".

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06