10 °C Budapest

Szorosan igyekszik tartani a nadrágszíjat jövőre a kormány - néhány kiszivárgott részlet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:48

A bevételi és kiadási számok helyét kipontozva küldték szét a tárcákhoz a 2006-os költségvetési kötet tervezetét, néhány ponton azonban lényeges információk derülnek ki a dokumentumból - mely a Napi Gazdasághoz is eljutott. Az egyik ilen, hogy idénnel szemben jövőre nem írnak elő a költségvetési szerveknek és fejezeti kezelésű előirányzatoknak 1, illetve 10 százalékos kötelező tartalékolást. Ezzel szemben a Munkaerőpiaci Alap egyes jogcímeinél a kiadások 20 százalékát csak akkor lehet elkölteni, ha a 2006. augusztus végi makrogazdasági helyzet erre lehetőséget ad.

Fontos változás, és a takarékosabb gazdálkodás irányába mutató kitétel, hogy a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló (PPP-beruházások), egymilliárd forint nominális összértéket meghaladó többéves állami kötelezettségvállalások költségvetési évben elvállalható összege legfeljebb a központi költségvetés kiadási főösszegének 2 százaléka lehet. Az előírás a beruházásokra (azaz autópályára is), eszközök felújítására, karbantartására, üzemeltetésére, szolgáltatásvásárlásra és bérleti ügyekre terjedne ki.

A tárcákra, illetve a társadalombiztosítási költségvetési szervekre jövőre az ideivel egyező szabályok vonatkoznak a maradványtartás kérdésében: eszerint "2006-ban a 2005. évivel azonos összegű előirányzat maradvány képződését kell elérni".

A tervezési anyagban kevesebb jogcím alá gyűjtik össze azokat a bevételtípusokat, amelyekből a tárgyévben ténylegesen származó bevételeik 5 százalékát a központi költségvetési szervek kötelesek a központi költségvetés rendelkezésére bocsátani (ez idén január elején még szintén 5% volt, de februártól 15%-ra emelkedett).

Fontos változás az is, hogy jövőre a kormány által vállalható egyedi kezességek együttes összege nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot (ez 25 milliárddal kevesebb az ideinél). A kiállítások rendezéséhez nyújtandó garancia felső értéke 120-ról 160 milliárd forintra emelkedik. A Magyar Fejlesztési Bank forrásszerzési célú, éven túli lejáratú hiteleinek együttes állománya az év folyamán nem haladhatja meg az 1200 milliárd forintot, ez idén 1000 milliárd forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkormányzati finanszírozás területén továbbra is érvényben marad az, hogy az önkormányzatok a két évvel korábbi SZJA 40%-át kapják meg, és az sem változik, hogy 10% marad helyben, a többit újraosztják a települések között. Van azért változás is: a helyhatóságoknak jövőre az SZJA-alap 16.7%-ából tartalékot kell képezniük, idén 17.25%-ot várt el a kormány.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem