28 °C Budapest

Szorosan igyekszik tartani a nadrágszíjat jövőre a kormány - néhány kiszivárgott részlet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:48

A bevételi és kiadási számok helyét kipontozva küldték szét a tárcákhoz a 2006-os költségvetési kötet tervezetét, néhány ponton azonban lényeges információk derülnek ki a dokumentumból - mely a Napi Gazdasághoz is eljutott. Az egyik ilen, hogy idénnel szemben jövőre nem írnak elő a költségvetési szerveknek és fejezeti kezelésű előirányzatoknak 1, illetve 10 százalékos kötelező tartalékolást. Ezzel szemben a Munkaerőpiaci Alap egyes jogcímeinél a kiadások 20 százalékát csak akkor lehet elkölteni, ha a 2006. augusztus végi makrogazdasági helyzet erre lehetőséget ad.

Fontos változás, és a takarékosabb gazdálkodás irányába mutató kitétel, hogy a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló (PPP-beruházások), egymilliárd forint nominális összértéket meghaladó többéves állami kötelezettségvállalások költségvetési évben elvállalható összege legfeljebb a központi költségvetés kiadási főösszegének 2 százaléka lehet. Az előírás a beruházásokra (azaz autópályára is), eszközök felújítására, karbantartására, üzemeltetésére, szolgáltatásvásárlásra és bérleti ügyekre terjedne ki.

A tárcákra, illetve a társadalombiztosítási költségvetési szervekre jövőre az ideivel egyező szabályok vonatkoznak a maradványtartás kérdésében: eszerint "2006-ban a 2005. évivel azonos összegű előirányzat maradvány képződését kell elérni".

A tervezési anyagban kevesebb jogcím alá gyűjtik össze azokat a bevételtípusokat, amelyekből a tárgyévben ténylegesen származó bevételeik 5 százalékát a központi költségvetési szervek kötelesek a központi költségvetés rendelkezésére bocsátani (ez idén január elején még szintén 5% volt, de februártól 15%-ra emelkedett).

Fontos változás az is, hogy jövőre a kormány által vállalható egyedi kezességek együttes összege nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot (ez 25 milliárddal kevesebb az ideinél). A kiállítások rendezéséhez nyújtandó garancia felső értéke 120-ról 160 milliárd forintra emelkedik. A Magyar Fejlesztési Bank forrásszerzési célú, éven túli lejáratú hiteleinek együttes állománya az év folyamán nem haladhatja meg az 1200 milliárd forintot, ez idén 1000 milliárd forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkormányzati finanszírozás területén továbbra is érvényben marad az, hogy az önkormányzatok a két évvel korábbi SZJA 40%-át kapják meg, és az sem változik, hogy 10% marad helyben, a többit újraosztják a települések között. Van azért változás is: a helyhatóságoknak jövőre az SZJA-alap 16.7%-ából tartalékot kell képezniük, idén 17.25%-ot várt el a kormány.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?