Szorosan igyekszik tartani a nadrágszíjat jövőre a kormány - néhány kiszivárgott részlet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 08:48

A bevételi és kiadási számok helyét kipontozva küldték szét a tárcákhoz a 2006-os költségvetési kötet tervezetét, néhány ponton azonban lényeges információk derülnek ki a dokumentumból - mely a Napi Gazdasághoz is eljutott. Az egyik ilen, hogy idénnel szemben jövőre nem írnak elő a költségvetési szerveknek és fejezeti kezelésű előirányzatoknak 1, illetve 10 százalékos kötelező tartalékolást. Ezzel szemben a Munkaerőpiaci Alap egyes jogcímeinél a kiadások 20 százalékát csak akkor lehet elkölteni, ha a 2006. augusztus végi makrogazdasági helyzet erre lehetőséget ad.

Fontos változás, és a takarékosabb gazdálkodás irányába mutató kitétel, hogy a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló (PPP-beruházások), egymilliárd forint nominális összértéket meghaladó többéves állami kötelezettségvállalások költségvetési évben elvállalható összege legfeljebb a központi költségvetés kiadási főösszegének 2 százaléka lehet. Az előírás a beruházásokra (azaz autópályára is), eszközök felújítására, karbantartására, üzemeltetésére, szolgáltatásvásárlásra és bérleti ügyekre terjedne ki.

A tárcákra, illetve a társadalombiztosítási költségvetési szervekre jövőre az ideivel egyező szabályok vonatkoznak a maradványtartás kérdésében: eszerint "2006-ban a 2005. évivel azonos összegű előirányzat maradvány képződését kell elérni".

A tervezési anyagban kevesebb jogcím alá gyűjtik össze azokat a bevételtípusokat, amelyekből a tárgyévben ténylegesen származó bevételeik 5 százalékát a központi költségvetési szervek kötelesek a központi költségvetés rendelkezésére bocsátani (ez idén január elején még szintén 5% volt, de februártól 15%-ra emelkedett).

Fontos változás az is, hogy jövőre a kormány által vállalható egyedi kezességek együttes összege nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot (ez 25 milliárddal kevesebb az ideinél). A kiállítások rendezéséhez nyújtandó garancia felső értéke 120-ról 160 milliárd forintra emelkedik. A Magyar Fejlesztési Bank forrásszerzési célú, éven túli lejáratú hiteleinek együttes állománya az év folyamán nem haladhatja meg az 1200 milliárd forintot, ez idén 1000 milliárd forint volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az önkormányzati finanszírozás területén továbbra is érvényben marad az, hogy az önkormányzatok a két évvel korábbi SZJA 40%-át kapják meg, és az sem változik, hogy 10% marad helyben, a többit újraosztják a települések között. Van azért változás is: a helyhatóságoknak jövőre az SZJA-alap 16.7%-ából tartalékot kell képezniük, idén 17.25%-ot várt el a kormány.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08