1.45-ös év végi dollár/euró árfolyam - kamatcsökkentésre kényszerülhet az EKB

Pénzcentrum
2005. január 3. 15:53

Az Európai Központi Bank (EKB) - szemben a világ más erőközpontjaiban megkezdődött kamatemelési ciklussal - kamatcsökkentésre kényszerülhet idén az egyre lassuló gazdasági növekedés és a várhatóan tovább erősödő euró következtében - írja újévi prognózisában az egyik legnagyobb londoni gazdasági előrejelző intézet. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) 2005. harmadik negyedévére 1.45 dollár/euróig mozduló árfolyamra, folytatódó kőolajár-emelkedésre, és részben ennek nyomán érdemben lassuló világgazdasági növekedésre számít.


Ha nem lesz kamatcsökkentés

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) ma kiadott 2005-ös éves előretekintése szerint ha az EKB idén nem csökkenti a már mintegy másfél éve, 2 százalékon álló kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, akkor az euróövezeti gazdasági növekedés 2005-ben 1.5 százalék alá lassulhat a 2004-re becsült 1.7 százalékról - tudósított az MTI.


A CEBR előrejelzése szerint az EKB kamatcsökkentését támogatja az, hogy az infláció az idén várhatóan 1.7 százalékra, vagyis az EKB által felső tűréshatárként megszabott 2 százalék alá csökken. (Novemberben 12 havi infláció 2.2 százalékra csökkent az októberi 2.4 százalékról. A decemberi adatokat holnap teszi közzé az Eurostat, az elemzői prognózis 2.3%, ennek teljesülésével a 2004-es éves átlagos pénzromlási ütem 2.1% lenne.)

Segít a kamatcsökkentés?

A CEBR szerint még a szükséges euróövezeti kamatcsökkentés ellenére is jóval a 3.1%-osra várt 2005-ös amerikai GDP-növekedés alatt maradhat az euró-zóna növekedési üteme. Ebben érdemi szerepe lehet az euró erősségének is. Az intézet várakozásai szerint még az EKB kamatcsökkentése ellenére is 1.45 dolláros euróárfolyam várható 2005 harmadik negyedévére, elsősorban a magas amerikai folyómérleg-hiány okozta befektetői aggodalmak miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Középtávú előrejelzések

A kutatóintézet jelentése 2008-ig adott prognózist a világgazdaság, az Egyesült Államok, Ázsia, az euró-zóna gazdasági növekedésére, illetve az olajpiacon alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent hordónkénti átlagárára, melyek táblázatos formában a következők szerint alakulhatnak:


A londoni elemzők szerint a világgazdasági növekedési visszaesés - az USA gazdasági dekonjunktúrájának nyomán - 2006-ban érheti el mélypontját 3.4%-os bővüléssel, majd 2008-ra ismét 4% fölé kerül a növekedési dinamika. Az euró-zóna növekedése több százalékponttal elmaradhat a főbb erőközpontok bővülésétől a vizsgált periódusban. A változatlanul erőteljes ázsiai növekedés miatt a 2005-2008 közötti periódusban évente egy dollárral emelkedik az átlagos olajár.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?