1.45-ös év végi dollár/euró árfolyam - kamatcsökkentésre kényszerülhet az EKB

Pénzcentrum
2005. január 3. 15:53

Az Európai Központi Bank (EKB) - szemben a világ más erőközpontjaiban megkezdődött kamatemelési ciklussal - kamatcsökkentésre kényszerülhet idén az egyre lassuló gazdasági növekedés és a várhatóan tovább erősödő euró következtében - írja újévi prognózisában az egyik legnagyobb londoni gazdasági előrejelző intézet. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) 2005. harmadik negyedévére 1.45 dollár/euróig mozduló árfolyamra, folytatódó kőolajár-emelkedésre, és részben ennek nyomán érdemben lassuló világgazdasági növekedésre számít.


Ha nem lesz kamatcsökkentés

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) ma kiadott 2005-ös éves előretekintése szerint ha az EKB idén nem csökkenti a már mintegy másfél éve, 2 százalékon álló kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, akkor az euróövezeti gazdasági növekedés 2005-ben 1.5 százalék alá lassulhat a 2004-re becsült 1.7 százalékról - tudósított az MTI.


A CEBR előrejelzése szerint az EKB kamatcsökkentését támogatja az, hogy az infláció az idén várhatóan 1.7 százalékra, vagyis az EKB által felső tűréshatárként megszabott 2 százalék alá csökken. (Novemberben 12 havi infláció 2.2 százalékra csökkent az októberi 2.4 százalékról. A decemberi adatokat holnap teszi közzé az Eurostat, az elemzői prognózis 2.3%, ennek teljesülésével a 2004-es éves átlagos pénzromlási ütem 2.1% lenne.)

Segít a kamatcsökkentés?

A CEBR szerint még a szükséges euróövezeti kamatcsökkentés ellenére is jóval a 3.1%-osra várt 2005-ös amerikai GDP-növekedés alatt maradhat az euró-zóna növekedési üteme. Ebben érdemi szerepe lehet az euró erősségének is. Az intézet várakozásai szerint még az EKB kamatcsökkentése ellenére is 1.45 dolláros euróárfolyam várható 2005 harmadik negyedévére, elsősorban a magas amerikai folyómérleg-hiány okozta befektetői aggodalmak miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Középtávú előrejelzések

A kutatóintézet jelentése 2008-ig adott prognózist a világgazdaság, az Egyesült Államok, Ázsia, az euró-zóna gazdasági növekedésére, illetve az olajpiacon alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent hordónkénti átlagárára, melyek táblázatos formában a következők szerint alakulhatnak:


A londoni elemzők szerint a világgazdasági növekedési visszaesés - az USA gazdasági dekonjunktúrájának nyomán - 2006-ban érheti el mélypontját 3.4%-os bővüléssel, majd 2008-ra ismét 4% fölé kerül a növekedési dinamika. Az euró-zóna növekedése több százalékponttal elmaradhat a főbb erőközpontok bővülésétől a vizsgált periódusban. A változatlanul erőteljes ázsiai növekedés miatt a 2005-2008 közötti periódusban évente egy dollárral emelkedik az átlagos olajár.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem