16 °C Budapest

Hedge fundok stratégiája - mi lesz a globális pénzügyi piacokon?

Pénzcentrum
2004. november 4. 11:41

London a hedge fundok központjává alakult az elmúlt időszakban - állapítja meg Andy Xie, a Morgan Stanley elemzője. A kínai szakértő múlt héten tett látogatást a brit fővárosban, ahol számos alapkezelővel beszélgetett. Megítélése szerint a hedge fundok többsége továbbra is egy jól meghatározott stratégiát követ: vételi pozíciót vesz fel a kínai jüanban, a nyersanyagokban, a fejlődő piaci eszközökben, míg eladási pozíciót dollárban. A carry trade továbbra is domináns piaci magatartás.

A világgazdaság alakulását továbbra is alapvetően az amerikai és a kínai gazdaság aktivitása határozza meg, a pénzügyi piacok is ezeket a folyamatokat követik le. A kínai kereslet növekedése jelentős áremelkedést okozott a nyersanyagoknál és az energiahordozóknál, ugyanakkor az amerikai túlfogyasztás - és az ennek következtében kialakult hatalmas külkereskedelmi deficit - a dollár leértékelődését okozta. A továbbra is igen alacsony dollárkamatok mellett a dollárforrások igen olcsók.

A tavasz és a nyár folyamán a hegde fundok carry trade tevékenysége valamelyest gyengült, ugyanakkor az ősz kezdetén ismét nőtt az aktivitás.

Az érdeklődés növekedése mögött alapvetően három tényező említhető:
  • Kína szeptemberig nem emelt kamatot (azóta egy kisebb kamatemelés történt),

  • a Fed kamatemeléseinek ellenére a likviditás továbbra is magas, a pénzbeáramlás folytatódott a hedge fundokba,

  • a fent említett vonzó befektetési lehetőségeken túl nem igazán mutatkozik más.


Andy Xie szerint az idei év nem a legkönnyebb volt a hedge fundok számára. Ezek az alapok jellemzően akkor keresnek, ha a pénzügyi piacokon hosszabb trendek alakulnak ki, ugyanis a befektetési stratégiák alapvetően momentum alapúak (emelkedő trendben - vesznek, esőben eladnak). Ilyen trendek - korrekciókkal - a nyersanyagpiacokon, a dollárnál mutatkoztak.

A nagyobb hedge fundok menedzserei a fent említett okokból (kínai kereslet, amerikai túlfogyasztás) következően továbbra is longok a feltörekvő piaci eszközökben (részvény, kötvény, devizák), a nyersanyagokban és energiahordozókban, ezekkel párhozamosan short pozíciót vettek fel dollárban (longot jenben, euróban és a feltörekvő piaci devizákban). A magas amerikai folyó mérleg hiány, a felértékelésre váró jüan és a Kína részéről jelentkező továbbra is erős nyersanyag és energia kereslet azok a fundamentális tények tehát, melyek a pénzügyi piacokon is leképződnek.Alapvetően az alacsony FED kamatok azok, melyek forrást szolgáltatnak a carry trade folyamatokhoz. Bár a FED már emelt 75 bp-ot, addig nem várható a korábban felvázolt folyamatok megfordulása, amíg a kamatszint nem emelkedik az infláció fölé. A likviditás bővülése a kamatemelések után némileg lassult, de továbbra is jelentős. Egy további kb. 100 bp-nyi kamatemelés járhatna érdemi hatásokkal.

A spekulációban tehát meghatározó a kínai és az amerikai monetáris hatóságok szerepe. A carry trade folyamatok akkor maradhatnak továbbra is aktívak, ha a kínai jüant felértékelik. Ez egyben a dollár további értékvesztését jelentené, és az árupiaci buborékok is tovább fújódnának. Ha Kína ezzel ellentétben fenntartja a rögzített árfolyamot és kamatemeléssel operál, akkor a carry traderek sokat veszíthetnek.Egyesek úgy vélik, hogy a hatalmas amerikai folyó mérleg hiány a dollár leértékelődésével lenne megoldható. A gyengébb dollár ösztönözné az exportot, ezzel párhuzamosan visszafogná az importot. A dollár az elmúlt néhány hónapban is jelentősen gyengült, ugyanakkor ezek a hatások egyáltalán nem, sőt ezek ellenkezője mutatkozott.

Ez két módon magyarázható:

  • a fogyasztás a világ más régióiban nem erősödött érdemben, mely keresletet jelentene az amerikai exportnak,

  • a multinacionális vállalatok az alacsonyabb költségű helyekre telepítik a termelést, és innen elégítik ki az amerikai keresletet (import).


A JP Morgan szerint az egyedüli megoldás a globális egyensúlytalanságok enyhítésére illetve megszüntetésére az lenne, ha az amerikai fogyasztásnövekedés ütemét sikerülne valamelyest mérsékelni. Ez nem jelenet csökkenést, csak egy trend alatti - 2-3%-os - bővülést kb. 2-3 éven keresztül.

A dollár továbbra is a nemzetközi kereskedelem és pénzvilág horgony devizája. Ennek drasztikus leértékelődése jelentős zavarokat okozhatna globális méretekben. Ehelyett tehát inkább a fogyasztási kereslet gyengítését célszerű preferálni.A carry tarderek többsége tehát long pozícióban van az árupiacokon, ezzel párhuzamosan shortolja a dollárt. Jelentős egyensúlytalanság alakult ki, a korrekció a hedge fundoknak komoly veszteséget okozhat. Ahhoz, hogy az alapok "pénzüknél maradjanak", a dollárnak tovább kellene gyengülni (a jüant fel kellene értékelni), ezzel párhuzamosan pedig a nyersanyagárak is tovább emelkedhetnének. Ebből látható, hogy a kínai deviza felértékelésének esélyeit miért is kezelik a világ pénzpiacai kitüntetett figyelemmel.

Eddig a kínai hatóságok nem a carry traderek érdekeit nézték. Az emelkedő kínai inflációt a hatóságok nem a jüan felértékelésével, hanem a kamatszint emelésével igyekeznek kordában tartani. A kamattranszmisszió bár nem a legerősebb, a keresletet mégis valamelyest mérsékelheti. Emiatt történt, hogy a kamatemelés hírére az olaj- és nyersanyagárak szakadni kezdtek.

Egyes hedge fundoknál ugyanakkor a fenti folyamatok pozitív értékelése is megszületett már: ha Kína ilyen gyorsan hajlandó kamatot emelni, akkor az árfolyamot is ilyen hirtelen képesek lesznek felértékelni - mondják. Látszódik tehát, hogy ezeket a magas hozamokat kereső befektetőket nehéz eltántorítani, a buborékok tovább fújódhatnak.

A JP Morgan szerint Kína továbbra is a kamatemelést preferálja majd a felértékeléssel szemben. Ez lehet az az eszköz, mellyel a növekedési ütemet fokozatosan lehet majd mérsékelni, és elkerülhető a hard landing, egy globális pénzügyi válság. Az árfolyam hirtelen felértékelésével újabb lendületet kaphatnának a carry traderek, a hedge fundok, mely még nagyobb lufik kialakulásához vezethetne. Folytatni kell tehát a kamatemeléseket, majd a növekedési ütem lassulásakor el lehet gondolkodni az árfolyam rugalmasabbá tételén is.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM