Hedge fundok stratégiája - mi lesz a globális pénzügyi piacokon?

Pénzcentrum
2004. november 4. 11:41

London a hedge fundok központjává alakult az elmúlt időszakban - állapítja meg Andy Xie, a Morgan Stanley elemzője. A kínai szakértő múlt héten tett látogatást a brit fővárosban, ahol számos alapkezelővel beszélgetett. Megítélése szerint a hedge fundok többsége továbbra is egy jól meghatározott stratégiát követ: vételi pozíciót vesz fel a kínai jüanban, a nyersanyagokban, a fejlődő piaci eszközökben, míg eladási pozíciót dollárban. A carry trade továbbra is domináns piaci magatartás.

A világgazdaság alakulását továbbra is alapvetően az amerikai és a kínai gazdaság aktivitása határozza meg, a pénzügyi piacok is ezeket a folyamatokat követik le. A kínai kereslet növekedése jelentős áremelkedést okozott a nyersanyagoknál és az energiahordozóknál, ugyanakkor az amerikai túlfogyasztás - és az ennek következtében kialakult hatalmas külkereskedelmi deficit - a dollár leértékelődését okozta. A továbbra is igen alacsony dollárkamatok mellett a dollárforrások igen olcsók.

A tavasz és a nyár folyamán a hegde fundok carry trade tevékenysége valamelyest gyengült, ugyanakkor az ősz kezdetén ismét nőtt az aktivitás.

Az érdeklődés növekedése mögött alapvetően három tényező említhető:
  • Kína szeptemberig nem emelt kamatot (azóta egy kisebb kamatemelés történt),

  • a Fed kamatemeléseinek ellenére a likviditás továbbra is magas, a pénzbeáramlás folytatódott a hedge fundokba,

  • a fent említett vonzó befektetési lehetőségeken túl nem igazán mutatkozik más.


Andy Xie szerint az idei év nem a legkönnyebb volt a hedge fundok számára. Ezek az alapok jellemzően akkor keresnek, ha a pénzügyi piacokon hosszabb trendek alakulnak ki, ugyanis a befektetési stratégiák alapvetően momentum alapúak (emelkedő trendben - vesznek, esőben eladnak). Ilyen trendek - korrekciókkal - a nyersanyagpiacokon, a dollárnál mutatkoztak.

A nagyobb hedge fundok menedzserei a fent említett okokból (kínai kereslet, amerikai túlfogyasztás) következően továbbra is longok a feltörekvő piaci eszközökben (részvény, kötvény, devizák), a nyersanyagokban és energiahordozókban, ezekkel párhozamosan short pozíciót vettek fel dollárban (longot jenben, euróban és a feltörekvő piaci devizákban). A magas amerikai folyó mérleg hiány, a felértékelésre váró jüan és a Kína részéről jelentkező továbbra is erős nyersanyag és energia kereslet azok a fundamentális tények tehát, melyek a pénzügyi piacokon is leképződnek.Alapvetően az alacsony FED kamatok azok, melyek forrást szolgáltatnak a carry trade folyamatokhoz. Bár a FED már emelt 75 bp-ot, addig nem várható a korábban felvázolt folyamatok megfordulása, amíg a kamatszint nem emelkedik az infláció fölé. A likviditás bővülése a kamatemelések után némileg lassult, de továbbra is jelentős. Egy további kb. 100 bp-nyi kamatemelés járhatna érdemi hatásokkal.

A spekulációban tehát meghatározó a kínai és az amerikai monetáris hatóságok szerepe. A carry trade folyamatok akkor maradhatnak továbbra is aktívak, ha a kínai jüant felértékelik. Ez egyben a dollár további értékvesztését jelentené, és az árupiaci buborékok is tovább fújódnának. Ha Kína ezzel ellentétben fenntartja a rögzített árfolyamot és kamatemeléssel operál, akkor a carry traderek sokat veszíthetnek.Egyesek úgy vélik, hogy a hatalmas amerikai folyó mérleg hiány a dollár leértékelődésével lenne megoldható. A gyengébb dollár ösztönözné az exportot, ezzel párhuzamosan visszafogná az importot. A dollár az elmúlt néhány hónapban is jelentősen gyengült, ugyanakkor ezek a hatások egyáltalán nem, sőt ezek ellenkezője mutatkozott.

Ez két módon magyarázható:

  • a fogyasztás a világ más régióiban nem erősödött érdemben, mely keresletet jelentene az amerikai exportnak,

  • a multinacionális vállalatok az alacsonyabb költségű helyekre telepítik a termelést, és innen elégítik ki az amerikai keresletet (import).


A JP Morgan szerint az egyedüli megoldás a globális egyensúlytalanságok enyhítésére illetve megszüntetésére az lenne, ha az amerikai fogyasztásnövekedés ütemét sikerülne valamelyest mérsékelni. Ez nem jelenet csökkenést, csak egy trend alatti - 2-3%-os - bővülést kb. 2-3 éven keresztül.

A dollár továbbra is a nemzetközi kereskedelem és pénzvilág horgony devizája. Ennek drasztikus leértékelődése jelentős zavarokat okozhatna globális méretekben. Ehelyett tehát inkább a fogyasztási kereslet gyengítését célszerű preferálni.A carry tarderek többsége tehát long pozícióban van az árupiacokon, ezzel párhuzamosan shortolja a dollárt. Jelentős egyensúlytalanság alakult ki, a korrekció a hedge fundoknak komoly veszteséget okozhat. Ahhoz, hogy az alapok "pénzüknél maradjanak", a dollárnak tovább kellene gyengülni (a jüant fel kellene értékelni), ezzel párhuzamosan pedig a nyersanyagárak is tovább emelkedhetnének. Ebből látható, hogy a kínai deviza felértékelésének esélyeit miért is kezelik a világ pénzpiacai kitüntetett figyelemmel.

Eddig a kínai hatóságok nem a carry traderek érdekeit nézték. Az emelkedő kínai inflációt a hatóságok nem a jüan felértékelésével, hanem a kamatszint emelésével igyekeznek kordában tartani. A kamattranszmisszió bár nem a legerősebb, a keresletet mégis valamelyest mérsékelheti. Emiatt történt, hogy a kamatemelés hírére az olaj- és nyersanyagárak szakadni kezdtek.

Egyes hedge fundoknál ugyanakkor a fenti folyamatok pozitív értékelése is megszületett már: ha Kína ilyen gyorsan hajlandó kamatot emelni, akkor az árfolyamot is ilyen hirtelen képesek lesznek felértékelni - mondják. Látszódik tehát, hogy ezeket a magas hozamokat kereső befektetőket nehéz eltántorítani, a buborékok tovább fújódhatnak.

A JP Morgan szerint Kína továbbra is a kamatemelést preferálja majd a felértékeléssel szemben. Ez lehet az az eszköz, mellyel a növekedési ütemet fokozatosan lehet majd mérsékelni, és elkerülhető a hard landing, egy globális pénzügyi válság. Az árfolyam hirtelen felértékelésével újabb lendületet kaphatnának a carry traderek, a hedge fundok, mely még nagyobb lufik kialakulásához vezethetne. Folytatni kell tehát a kamatemeléseket, majd a növekedési ütem lassulásakor el lehet gondolkodni az árfolyam rugalmasabbá tételén is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?