31 °C Budapest

Hedge fundok stratégiája - mi lesz a globális pénzügyi piacokon?

Pénzcentrum
2004. november 4. 11:41

London a hedge fundok központjává alakult az elmúlt időszakban - állapítja meg Andy Xie, a Morgan Stanley elemzője. A kínai szakértő múlt héten tett látogatást a brit fővárosban, ahol számos alapkezelővel beszélgetett. Megítélése szerint a hedge fundok többsége továbbra is egy jól meghatározott stratégiát követ: vételi pozíciót vesz fel a kínai jüanban, a nyersanyagokban, a fejlődő piaci eszközökben, míg eladási pozíciót dollárban. A carry trade továbbra is domináns piaci magatartás.

A világgazdaság alakulását továbbra is alapvetően az amerikai és a kínai gazdaság aktivitása határozza meg, a pénzügyi piacok is ezeket a folyamatokat követik le. A kínai kereslet növekedése jelentős áremelkedést okozott a nyersanyagoknál és az energiahordozóknál, ugyanakkor az amerikai túlfogyasztás - és az ennek következtében kialakult hatalmas külkereskedelmi deficit - a dollár leértékelődését okozta. A továbbra is igen alacsony dollárkamatok mellett a dollárforrások igen olcsók.

A tavasz és a nyár folyamán a hegde fundok carry trade tevékenysége valamelyest gyengült, ugyanakkor az ősz kezdetén ismét nőtt az aktivitás.

Az érdeklődés növekedése mögött alapvetően három tényező említhető:
  • Kína szeptemberig nem emelt kamatot (azóta egy kisebb kamatemelés történt),

  • a Fed kamatemeléseinek ellenére a likviditás továbbra is magas, a pénzbeáramlás folytatódott a hedge fundokba,

  • a fent említett vonzó befektetési lehetőségeken túl nem igazán mutatkozik más.


Andy Xie szerint az idei év nem a legkönnyebb volt a hedge fundok számára. Ezek az alapok jellemzően akkor keresnek, ha a pénzügyi piacokon hosszabb trendek alakulnak ki, ugyanis a befektetési stratégiák alapvetően momentum alapúak (emelkedő trendben - vesznek, esőben eladnak). Ilyen trendek - korrekciókkal - a nyersanyagpiacokon, a dollárnál mutatkoztak.

A nagyobb hedge fundok menedzserei a fent említett okokból (kínai kereslet, amerikai túlfogyasztás) következően továbbra is longok a feltörekvő piaci eszközökben (részvény, kötvény, devizák), a nyersanyagokban és energiahordozókban, ezekkel párhozamosan short pozíciót vettek fel dollárban (longot jenben, euróban és a feltörekvő piaci devizákban). A magas amerikai folyó mérleg hiány, a felértékelésre váró jüan és a Kína részéről jelentkező továbbra is erős nyersanyag és energia kereslet azok a fundamentális tények tehát, melyek a pénzügyi piacokon is leképződnek.Alapvetően az alacsony FED kamatok azok, melyek forrást szolgáltatnak a carry trade folyamatokhoz. Bár a FED már emelt 75 bp-ot, addig nem várható a korábban felvázolt folyamatok megfordulása, amíg a kamatszint nem emelkedik az infláció fölé. A likviditás bővülése a kamatemelések után némileg lassult, de továbbra is jelentős. Egy további kb. 100 bp-nyi kamatemelés járhatna érdemi hatásokkal.

A spekulációban tehát meghatározó a kínai és az amerikai monetáris hatóságok szerepe. A carry trade folyamatok akkor maradhatnak továbbra is aktívak, ha a kínai jüant felértékelik. Ez egyben a dollár további értékvesztését jelentené, és az árupiaci buborékok is tovább fújódnának. Ha Kína ezzel ellentétben fenntartja a rögzített árfolyamot és kamatemeléssel operál, akkor a carry traderek sokat veszíthetnek.Egyesek úgy vélik, hogy a hatalmas amerikai folyó mérleg hiány a dollár leértékelődésével lenne megoldható. A gyengébb dollár ösztönözné az exportot, ezzel párhuzamosan visszafogná az importot. A dollár az elmúlt néhány hónapban is jelentősen gyengült, ugyanakkor ezek a hatások egyáltalán nem, sőt ezek ellenkezője mutatkozott.

Ez két módon magyarázható:

  • a fogyasztás a világ más régióiban nem erősödött érdemben, mely keresletet jelentene az amerikai exportnak,

  • a multinacionális vállalatok az alacsonyabb költségű helyekre telepítik a termelést, és innen elégítik ki az amerikai keresletet (import).


A JP Morgan szerint az egyedüli megoldás a globális egyensúlytalanságok enyhítésére illetve megszüntetésére az lenne, ha az amerikai fogyasztásnövekedés ütemét sikerülne valamelyest mérsékelni. Ez nem jelenet csökkenést, csak egy trend alatti - 2-3%-os - bővülést kb. 2-3 éven keresztül.

A dollár továbbra is a nemzetközi kereskedelem és pénzvilág horgony devizája. Ennek drasztikus leértékelődése jelentős zavarokat okozhatna globális méretekben. Ehelyett tehát inkább a fogyasztási kereslet gyengítését célszerű preferálni.A carry tarderek többsége tehát long pozícióban van az árupiacokon, ezzel párhuzamosan shortolja a dollárt. Jelentős egyensúlytalanság alakult ki, a korrekció a hedge fundoknak komoly veszteséget okozhat. Ahhoz, hogy az alapok "pénzüknél maradjanak", a dollárnak tovább kellene gyengülni (a jüant fel kellene értékelni), ezzel párhuzamosan pedig a nyersanyagárak is tovább emelkedhetnének. Ebből látható, hogy a kínai deviza felértékelésének esélyeit miért is kezelik a világ pénzpiacai kitüntetett figyelemmel.

Eddig a kínai hatóságok nem a carry traderek érdekeit nézték. Az emelkedő kínai inflációt a hatóságok nem a jüan felértékelésével, hanem a kamatszint emelésével igyekeznek kordában tartani. A kamattranszmisszió bár nem a legerősebb, a keresletet mégis valamelyest mérsékelheti. Emiatt történt, hogy a kamatemelés hírére az olaj- és nyersanyagárak szakadni kezdtek.

Egyes hedge fundoknál ugyanakkor a fenti folyamatok pozitív értékelése is megszületett már: ha Kína ilyen gyorsan hajlandó kamatot emelni, akkor az árfolyamot is ilyen hirtelen képesek lesznek felértékelni - mondják. Látszódik tehát, hogy ezeket a magas hozamokat kereső befektetőket nehéz eltántorítani, a buborékok tovább fújódhatnak.

A JP Morgan szerint Kína továbbra is a kamatemelést preferálja majd a felértékeléssel szemben. Ez lehet az az eszköz, mellyel a növekedési ütemet fokozatosan lehet majd mérsékelni, és elkerülhető a hard landing, egy globális pénzügyi válság. Az árfolyam hirtelen felértékelésével újabb lendületet kaphatnának a carry traderek, a hedge fundok, mely még nagyobb lufik kialakulásához vezethetne. Folytatni kell tehát a kamatemeléseket, majd a növekedési ütem lassulásakor el lehet gondolkodni az árfolyam rugalmasabbá tételén is.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?