25 °C Budapest

Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a...? - Járai tegnapi meghallgatása a Parlamentben

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 10:22

Tegnap a Parlamentben a Magyar Nemzeti Bank elmúlt három éves tevékenységéről folytattak vitanapot a képviselők, melyre hivatalos volt Járai Zsigmond MNB-elnök is. A jegybank erős bírálatokat kapott a monetáris politika alakítása és a magas jelenlegi kamatszint miatt. Járai szerint valóban magasnak mondható a jelenlegi kamatszint, de ezt a piaci bizonytalansággal, a fiskális lazasággal, illetve a magas inflációs rátával lehet indokolni. Járai az idei éves átlagos inflációt 7%, míg a jövő évit 4-5% közé tette. A maghallgatás érvrendszerében felfedezhető, hogy a két oldal (jegybank és jegybankot támadók csoportja) pontosan ellenkező sorrendben látja a magas kamatszint, illetve az államháztartási hiány (illetve az államadósság) alakulásának folyamatát.

Kormánypárti oldalról erős kritika érte az MNB-t, illetve az elmúlt évekbeli monetáris politikát. Főként a mostani magas kamatszint kapcsán fogalmazódtak meg a bírálatok. Az érvrendszer lényege, hogy a piaci bizonytalanságért, és a magas kamatszint kialakulásáért a monetáris politika is felelős, a jelenlegi helyzetben pedig annak ellenére nem történnek kamatcsökkentések, hogy a forint szinte folyamatosan erősödik.

A kormányzati oldal érvrendszerében azt is kiemeli, hogy a költségvetési politika az elmúlt időszakban egyre inkább igyekezett féken tartani az államháztartási hiány növekedését. Azaz a Pénzügyminisztérium szerint fiskális oldalon egyre inkább rendben mennek a dolgok, ennek pedig logikus következménye kellene hogy legyen a kamatcsökkentés. A kormányzati oldal véleménye szerint a magas kamatszint veszélyezteti a fiskális politikai célkitűzéseket.

Járai Zsigmond ugyanakkor a fiskális lazasággal (illetve a költségvetési hiány érdemi mérséklődésének hiányával) indokolta mind a magas kamatszint kialakulását, illetve a kamatcsökkentések elmaradását. Járai felhívta a figyelmet, hogy a növekvő adósságterhekért nem önmagában a magas kamat, hanem a magas költségvetési hiány miatti növekvő eladósodás okolható. Az adósságterhek és a deficit finanszírozhatósága érdekében van szükség arra, hogy a jegybank magasan tartsa irányadó kamatait, és ezzel megfelelő orientáló szerepet játsszon az állampapírpiaci hozamprémiumok tekintetében.

Ismét eljutottunk tehát az ebben a témában már nem újdonságnak számító "melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" - típusú vitához. Kamatcsökkentés nélkül lesz-e deficitcsökkenés, mely kikényszerítheti a kamatvágást, vagy a jegybanknak kell egyfajta "gesztust" gyakorolni, megelőlegezi a bizalmat és kamatot vágni, amivel a deficit mérséklehető. Természetesen a jegybank irányadó rátáival csak a hozamgörbe rövid végének a közvetlen befolyásolására képes, a távolabbi lejáratok hozamalakulása inkább a hosszú távú várakozásokat tükrözi. Ezekre a jegybank kommunikációjával, elemzések eredményeinek közzétételével gyakorolhat hatást. Megfigyelhető, hogy nagy külföldi befektetési bankok elemzői is hitelesnek és megbízhatónak fogadják el a jegybanki előrejelzéseket, míg a Pénzügyminisztérium súlya mintha kisebb lenne ebben a tekintetben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?