33 °C Budapest

Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a...? - Járai tegnapi meghallgatása a Parlamentben

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 10:22

Tegnap a Parlamentben a Magyar Nemzeti Bank elmúlt három éves tevékenységéről folytattak vitanapot a képviselők, melyre hivatalos volt Járai Zsigmond MNB-elnök is. A jegybank erős bírálatokat kapott a monetáris politika alakítása és a magas jelenlegi kamatszint miatt. Járai szerint valóban magasnak mondható a jelenlegi kamatszint, de ezt a piaci bizonytalansággal, a fiskális lazasággal, illetve a magas inflációs rátával lehet indokolni. Járai az idei éves átlagos inflációt 7%, míg a jövő évit 4-5% közé tette. A maghallgatás érvrendszerében felfedezhető, hogy a két oldal (jegybank és jegybankot támadók csoportja) pontosan ellenkező sorrendben látja a magas kamatszint, illetve az államháztartási hiány (illetve az államadósság) alakulásának folyamatát.

Kormánypárti oldalról erős kritika érte az MNB-t, illetve az elmúlt évekbeli monetáris politikát. Főként a mostani magas kamatszint kapcsán fogalmazódtak meg a bírálatok. Az érvrendszer lényege, hogy a piaci bizonytalanságért, és a magas kamatszint kialakulásáért a monetáris politika is felelős, a jelenlegi helyzetben pedig annak ellenére nem történnek kamatcsökkentések, hogy a forint szinte folyamatosan erősödik.

A kormányzati oldal érvrendszerében azt is kiemeli, hogy a költségvetési politika az elmúlt időszakban egyre inkább igyekezett féken tartani az államháztartási hiány növekedését. Azaz a Pénzügyminisztérium szerint fiskális oldalon egyre inkább rendben mennek a dolgok, ennek pedig logikus következménye kellene hogy legyen a kamatcsökkentés. A kormányzati oldal véleménye szerint a magas kamatszint veszélyezteti a fiskális politikai célkitűzéseket.

Járai Zsigmond ugyanakkor a fiskális lazasággal (illetve a költségvetési hiány érdemi mérséklődésének hiányával) indokolta mind a magas kamatszint kialakulását, illetve a kamatcsökkentések elmaradását. Járai felhívta a figyelmet, hogy a növekvő adósságterhekért nem önmagában a magas kamat, hanem a magas költségvetési hiány miatti növekvő eladósodás okolható. Az adósságterhek és a deficit finanszírozhatósága érdekében van szükség arra, hogy a jegybank magasan tartsa irányadó kamatait, és ezzel megfelelő orientáló szerepet játsszon az állampapírpiaci hozamprémiumok tekintetében.

Ismét eljutottunk tehát az ebben a témában már nem újdonságnak számító "melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" - típusú vitához. Kamatcsökkentés nélkül lesz-e deficitcsökkenés, mely kikényszerítheti a kamatvágást, vagy a jegybanknak kell egyfajta "gesztust" gyakorolni, megelőlegezi a bizalmat és kamatot vágni, amivel a deficit mérséklehető. Természetesen a jegybank irányadó rátáival csak a hozamgörbe rövid végének a közvetlen befolyásolására képes, a távolabbi lejáratok hozamalakulása inkább a hosszú távú várakozásokat tükrözi. Ezekre a jegybank kommunikációjával, elemzések eredményeinek közzétételével gyakorolhat hatást. Megfigyelhető, hogy nagy külföldi befektetési bankok elemzői is hitelesnek és megbízhatónak fogadják el a jegybanki előrejelzéseket, míg a Pénzügyminisztérium súlya mintha kisebb lenne ebben a tekintetben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?