12 °C Budapest

Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a...? - Járai tegnapi meghallgatása a Parlamentben

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 10:22

Tegnap a Parlamentben a Magyar Nemzeti Bank elmúlt három éves tevékenységéről folytattak vitanapot a képviselők, melyre hivatalos volt Járai Zsigmond MNB-elnök is. A jegybank erős bírálatokat kapott a monetáris politika alakítása és a magas jelenlegi kamatszint miatt. Járai szerint valóban magasnak mondható a jelenlegi kamatszint, de ezt a piaci bizonytalansággal, a fiskális lazasággal, illetve a magas inflációs rátával lehet indokolni. Járai az idei éves átlagos inflációt 7%, míg a jövő évit 4-5% közé tette. A maghallgatás érvrendszerében felfedezhető, hogy a két oldal (jegybank és jegybankot támadók csoportja) pontosan ellenkező sorrendben látja a magas kamatszint, illetve az államháztartási hiány (illetve az államadósság) alakulásának folyamatát.

Kormánypárti oldalról erős kritika érte az MNB-t, illetve az elmúlt évekbeli monetáris politikát. Főként a mostani magas kamatszint kapcsán fogalmazódtak meg a bírálatok. Az érvrendszer lényege, hogy a piaci bizonytalanságért, és a magas kamatszint kialakulásáért a monetáris politika is felelős, a jelenlegi helyzetben pedig annak ellenére nem történnek kamatcsökkentések, hogy a forint szinte folyamatosan erősödik.

A kormányzati oldal érvrendszerében azt is kiemeli, hogy a költségvetési politika az elmúlt időszakban egyre inkább igyekezett féken tartani az államháztartási hiány növekedését. Azaz a Pénzügyminisztérium szerint fiskális oldalon egyre inkább rendben mennek a dolgok, ennek pedig logikus következménye kellene hogy legyen a kamatcsökkentés. A kormányzati oldal véleménye szerint a magas kamatszint veszélyezteti a fiskális politikai célkitűzéseket.

Járai Zsigmond ugyanakkor a fiskális lazasággal (illetve a költségvetési hiány érdemi mérséklődésének hiányával) indokolta mind a magas kamatszint kialakulását, illetve a kamatcsökkentések elmaradását. Járai felhívta a figyelmet, hogy a növekvő adósságterhekért nem önmagában a magas kamat, hanem a magas költségvetési hiány miatti növekvő eladósodás okolható. Az adósságterhek és a deficit finanszírozhatósága érdekében van szükség arra, hogy a jegybank magasan tartsa irányadó kamatait, és ezzel megfelelő orientáló szerepet játsszon az állampapírpiaci hozamprémiumok tekintetében.

Ismét eljutottunk tehát az ebben a témában már nem újdonságnak számító "melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" - típusú vitához. Kamatcsökkentés nélkül lesz-e deficitcsökkenés, mely kikényszerítheti a kamatvágást, vagy a jegybanknak kell egyfajta "gesztust" gyakorolni, megelőlegezi a bizalmat és kamatot vágni, amivel a deficit mérséklehető. Természetesen a jegybank irányadó rátáival csak a hozamgörbe rövid végének a közvetlen befolyásolására képes, a távolabbi lejáratok hozamalakulása inkább a hosszú távú várakozásokat tükrözi. Ezekre a jegybank kommunikációjával, elemzések eredményeinek közzétételével gyakorolhat hatást. Megfigyelhető, hogy nagy külföldi befektetési bankok elemzői is hitelesnek és megbízhatónak fogadják el a jegybanki előrejelzéseket, míg a Pénzügyminisztérium súlya mintha kisebb lenne ebben a tekintetben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem