28 °C Budapest

Pannonplast: puccs vagy reform? (a hatalomváltás háttere)

Pénzcentrum
2004. szeptember 10. 15:23

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel. A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai: I. Fehér

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel.


A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai:
I. Fehér Erzsébet teljhatalom (piaci + baráti alapok támogatása)
II. Fehér Erzsébet + Britton (Britton és társai támogatás)
III. Illéssy János (alapok támogatása)
IV. Zoltán Csaba (alapok támogatása)

A négyes korszak tagolásból az utolsó három viszonylag gyorsan elrepült, hogy utat nyisson az ötödiknek, amelyet mi leginkább koncentrált pénzügyi befektetők időszakának nevezünk.

A hatalomátvétel vasát alapvetően a Lazarus Vagyonkezelő Rt. és annak vezérigazgatója, Bokorovics Balázs ütötte. Bokorovics a rendes közgyűlésen megelégedett volna azzal, ha bekerül az igazgatóságba. Ez azonban most már nem volt elég. Kialakult egy jól körvonalazható befektetői kör, amelyet a Lazaruson kívül a Berenberg, az Equilor és a részvényesek között a Pevdi Divat (a Britton korszakból ismerős) helyébe lépő Benji Ruhaipari Rt. alkotott, akikhez csatlakozott pár nem is olyan kicsi, de annál elégedetlenebb magán részvényes (a Zoltán Csabát leváltók között ott találhatjuk a Tardex Kft.-t, a Cashline Értékpapír Rt. főtulajdonosát).

A hazai befektetési alapok tulajdoni hányada olyannyira lecsökkent, hogy nem tudtak a váltás ellen tenni. Csak az érdekesség kedvéért: Zoltán Csaba mellett szavazott még Karsai Béla és Fehér Erzsébet nevében a fia is.

A koncentrált tulajdonosi hatalomátvétel valamelyest meglepő volt, Zoltán Csabát könnyebben és valamivel hamarabb leváltották, mint ahogy arra számítani lehetett. De ez most nem számít. Zoltán Csabával együtt ment 3 másik igazgatósági tag (csak kettő régi tag maradt a testületben), s érkezett 5 új, abból két belső munkatárs (Szabó Balázs, Gyimóthy Dénes). Igazgatósági tag lett még a Berenberg jelölésében Töröcskei István (Equilor) és Bokorovics Balázs (Lazarus) és a Lazarus jelölésében Somogyvári Géza. Az új igazgatóságban Szabó Balázs és Somogyvári Géza teljes mértékben szakmai tagnak tekinthetőek.

Egyelőre nem tudni, hogy merre vezet tovább a társaság és az árfolyam útja. Az új igazgatóság hamarosan összeül (sőt már valószínűleg összeült), választ magának elnököt Zoltán Csaba helyett, s kinevezi tagjai közül az új vezérigazgatót.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Különösen érzékeny a menedzsment összetétele. A kulcsvezetők fele igazgatósági tagságuk miatt nem fog távozni. Az értékesítési igazgató Zoltán Csaba menesztése esetén távozást ígért, Orbán Krisztián stratégiai igazgató jövőbeli szerepvállalására nem kívánunk tippeket adni.

A cég nagy vonalakban valószínűleg a Zoltán Csaba által kijelölt útvonalon fog tovább haladni, a módosítások azonban valószínűleg a finomhangoláson túlmutatnak majd.

Az árfolyamról nem tudunk sok mindent mondani. Az árfolyamba vetett hit nagyjából összekapcsolódik a menedzsmentbe vetett hittel. Aki nem bízik az új igazgatóságban az ne vegyen részvényt, aki semleges annak is érdemes megvárni az új vezérigazgató első prezentációját. Nem lehet tudni, hogy a közgyűlésen vesztes alapok hogyan reagálnak a vereségre. Esetleges eladásaik nyomás alatt tarthatják az árfolyamot.

A Pannonplastnál még válságkezelés folyik, igen hosszú út vezet a sikerhez. A Pannonplast új vezetésének még mindig nehéz lesz a helyzete, még az idén mutatniuk kell valamit, ahhoz, hogy a piac bizalmát elnyerjék.

A régi menedzsment az idei év második félévére egy elég optimista tervet terjesztett be, mi azt valószínűsítjük, hogy ettől el fog maradni a társaság. Az új igazgatóságnak a 4. negyedéves és a 1Q05 eredményre kell fókuszálnia. Ha itt nem bizonyítanak, az éves közgyűlés akár még izgalmas is lehet (újra).

Bán Zoltán

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43