23 °C Budapest

Pannonplast: puccs vagy reform? (a hatalomváltás háttere)

Pénzcentrum
2004. szeptember 10. 15:23

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel. A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai: I. Fehér

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel.


A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai:
I. Fehér Erzsébet teljhatalom (piaci + baráti alapok támogatása)
II. Fehér Erzsébet + Britton (Britton és társai támogatás)
III. Illéssy János (alapok támogatása)
IV. Zoltán Csaba (alapok támogatása)

A négyes korszak tagolásból az utolsó három viszonylag gyorsan elrepült, hogy utat nyisson az ötödiknek, amelyet mi leginkább koncentrált pénzügyi befektetők időszakának nevezünk.

A hatalomátvétel vasát alapvetően a Lazarus Vagyonkezelő Rt. és annak vezérigazgatója, Bokorovics Balázs ütötte. Bokorovics a rendes közgyűlésen megelégedett volna azzal, ha bekerül az igazgatóságba. Ez azonban most már nem volt elég. Kialakult egy jól körvonalazható befektetői kör, amelyet a Lazaruson kívül a Berenberg, az Equilor és a részvényesek között a Pevdi Divat (a Britton korszakból ismerős) helyébe lépő Benji Ruhaipari Rt. alkotott, akikhez csatlakozott pár nem is olyan kicsi, de annál elégedetlenebb magán részvényes (a Zoltán Csabát leváltók között ott találhatjuk a Tardex Kft.-t, a Cashline Értékpapír Rt. főtulajdonosát).

A hazai befektetési alapok tulajdoni hányada olyannyira lecsökkent, hogy nem tudtak a váltás ellen tenni. Csak az érdekesség kedvéért: Zoltán Csaba mellett szavazott még Karsai Béla és Fehér Erzsébet nevében a fia is.

A koncentrált tulajdonosi hatalomátvétel valamelyest meglepő volt, Zoltán Csabát könnyebben és valamivel hamarabb leváltották, mint ahogy arra számítani lehetett. De ez most nem számít. Zoltán Csabával együtt ment 3 másik igazgatósági tag (csak kettő régi tag maradt a testületben), s érkezett 5 új, abból két belső munkatárs (Szabó Balázs, Gyimóthy Dénes). Igazgatósági tag lett még a Berenberg jelölésében Töröcskei István (Equilor) és Bokorovics Balázs (Lazarus) és a Lazarus jelölésében Somogyvári Géza. Az új igazgatóságban Szabó Balázs és Somogyvári Géza teljes mértékben szakmai tagnak tekinthetőek.

Egyelőre nem tudni, hogy merre vezet tovább a társaság és az árfolyam útja. Az új igazgatóság hamarosan összeül (sőt már valószínűleg összeült), választ magának elnököt Zoltán Csaba helyett, s kinevezi tagjai közül az új vezérigazgatót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Különösen érzékeny a menedzsment összetétele. A kulcsvezetők fele igazgatósági tagságuk miatt nem fog távozni. Az értékesítési igazgató Zoltán Csaba menesztése esetén távozást ígért, Orbán Krisztián stratégiai igazgató jövőbeli szerepvállalására nem kívánunk tippeket adni.

A cég nagy vonalakban valószínűleg a Zoltán Csaba által kijelölt útvonalon fog tovább haladni, a módosítások azonban valószínűleg a finomhangoláson túlmutatnak majd.

Az árfolyamról nem tudunk sok mindent mondani. Az árfolyamba vetett hit nagyjából összekapcsolódik a menedzsmentbe vetett hittel. Aki nem bízik az új igazgatóságban az ne vegyen részvényt, aki semleges annak is érdemes megvárni az új vezérigazgató első prezentációját. Nem lehet tudni, hogy a közgyűlésen vesztes alapok hogyan reagálnak a vereségre. Esetleges eladásaik nyomás alatt tarthatják az árfolyamot.

A Pannonplastnál még válságkezelés folyik, igen hosszú út vezet a sikerhez. A Pannonplast új vezetésének még mindig nehéz lesz a helyzete, még az idén mutatniuk kell valamit, ahhoz, hogy a piac bizalmát elnyerjék.

A régi menedzsment az idei év második félévére egy elég optimista tervet terjesztett be, mi azt valószínűsítjük, hogy ettől el fog maradni a társaság. Az új igazgatóságnak a 4. negyedéves és a 1Q05 eredményre kell fókuszálnia. Ha itt nem bizonyítanak, az éves közgyűlés akár még izgalmas is lehet (újra).

Bán Zoltán

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM