37 °C Budapest

Pannonplast: puccs vagy reform? (a hatalomváltás háttere)

Pénzcentrum
2004. szeptember 10. 15:23

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel. A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai: I. Fehér

Ismét véget ért egy korszak a Pannonplastnál. A Zoltán Csaba vezette igazgatóságot olyan könnyen söpörte el az Equilor - Lazarus - Berenberg hármas (a Pevdi örökébe lépett) Benji segítségével, amely igen szokatlan a társaság történetében. A Pannonplastnál ez az első ellenséges, közgyűlésen történő hatalomátvétel.


A témában járatlanok kedvéért a Pannonplast korszakai:
I. Fehér Erzsébet teljhatalom (piaci + baráti alapok támogatása)
II. Fehér Erzsébet + Britton (Britton és társai támogatás)
III. Illéssy János (alapok támogatása)
IV. Zoltán Csaba (alapok támogatása)

A négyes korszak tagolásból az utolsó három viszonylag gyorsan elrepült, hogy utat nyisson az ötödiknek, amelyet mi leginkább koncentrált pénzügyi befektetők időszakának nevezünk.

A hatalomátvétel vasát alapvetően a Lazarus Vagyonkezelő Rt. és annak vezérigazgatója, Bokorovics Balázs ütötte. Bokorovics a rendes közgyűlésen megelégedett volna azzal, ha bekerül az igazgatóságba. Ez azonban most már nem volt elég. Kialakult egy jól körvonalazható befektetői kör, amelyet a Lazaruson kívül a Berenberg, az Equilor és a részvényesek között a Pevdi Divat (a Britton korszakból ismerős) helyébe lépő Benji Ruhaipari Rt. alkotott, akikhez csatlakozott pár nem is olyan kicsi, de annál elégedetlenebb magán részvényes (a Zoltán Csabát leváltók között ott találhatjuk a Tardex Kft.-t, a Cashline Értékpapír Rt. főtulajdonosát).

A hazai befektetési alapok tulajdoni hányada olyannyira lecsökkent, hogy nem tudtak a váltás ellen tenni. Csak az érdekesség kedvéért: Zoltán Csaba mellett szavazott még Karsai Béla és Fehér Erzsébet nevében a fia is.

A koncentrált tulajdonosi hatalomátvétel valamelyest meglepő volt, Zoltán Csabát könnyebben és valamivel hamarabb leváltották, mint ahogy arra számítani lehetett. De ez most nem számít. Zoltán Csabával együtt ment 3 másik igazgatósági tag (csak kettő régi tag maradt a testületben), s érkezett 5 új, abból két belső munkatárs (Szabó Balázs, Gyimóthy Dénes). Igazgatósági tag lett még a Berenberg jelölésében Töröcskei István (Equilor) és Bokorovics Balázs (Lazarus) és a Lazarus jelölésében Somogyvári Géza. Az új igazgatóságban Szabó Balázs és Somogyvári Géza teljes mértékben szakmai tagnak tekinthetőek.

Egyelőre nem tudni, hogy merre vezet tovább a társaság és az árfolyam útja. Az új igazgatóság hamarosan összeül (sőt már valószínűleg összeült), választ magának elnököt Zoltán Csaba helyett, s kinevezi tagjai közül az új vezérigazgatót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen érzékeny a menedzsment összetétele. A kulcsvezetők fele igazgatósági tagságuk miatt nem fog távozni. Az értékesítési igazgató Zoltán Csaba menesztése esetén távozást ígért, Orbán Krisztián stratégiai igazgató jövőbeli szerepvállalására nem kívánunk tippeket adni.

A cég nagy vonalakban valószínűleg a Zoltán Csaba által kijelölt útvonalon fog tovább haladni, a módosítások azonban valószínűleg a finomhangoláson túlmutatnak majd.

Az árfolyamról nem tudunk sok mindent mondani. Az árfolyamba vetett hit nagyjából összekapcsolódik a menedzsmentbe vetett hittel. Aki nem bízik az új igazgatóságban az ne vegyen részvényt, aki semleges annak is érdemes megvárni az új vezérigazgató első prezentációját. Nem lehet tudni, hogy a közgyűlésen vesztes alapok hogyan reagálnak a vereségre. Esetleges eladásaik nyomás alatt tarthatják az árfolyamot.

A Pannonplastnál még válságkezelés folyik, igen hosszú út vezet a sikerhez. A Pannonplast új vezetésének még mindig nehéz lesz a helyzete, még az idén mutatniuk kell valamit, ahhoz, hogy a piac bizalmát elnyerjék.

A régi menedzsment az idei év második félévére egy elég optimista tervet terjesztett be, mi azt valószínűsítjük, hogy ettől el fog maradni a társaság. Az új igazgatóságnak a 4. negyedéves és a 1Q05 eredményre kell fókuszálnia. Ha itt nem bizonyítanak, az éves közgyűlés akár még izgalmas is lehet (újra).

Bán Zoltán

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?