16 °C Budapest

A lengyel és a cseh kormányválság piaci hatásai - mire számíthatunk itthon?

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 10:40

Múlt hét csütörtökön hirtelen felgyorsultak az események hazánkban. A szerdai kormányülés során még csak kormányátalakításról lehetett hallani, csütörtökön ugyanakkor már koalíciós és kormányválságról, csütörtök este - a kisebbik kormánypárt felőli bizalom hiányát megjelölve - Medgyessy Péter bejelentette lemondását. Az állami ünnep méltóságát is beárnyékoló események folyatódtak, különféle

egyeztető tárgyalásokra a hosszú hétvége minden napján sor került.

A jövő egyenlőre bizonytalan. Mire lehet számítani a piacon az elkövetkezendő időszakban, hogyan viselkedik a nemzeti fizetőeszköz egy kormányválság idején, ha rendeződik a helyzet, akkor erősödhet a forint? Jelen cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ. Ehhez "hívta segítségül" a portfolio.hu a cseh és a lengyel kormányválság tapasztalatait a piaci hatások szempontjából. Annyit már most kijelenthetünk, hogy a bizonytalanság - köztudottan - "nem tesz jót" a hazai fizetőeszköznek. Előbb a kevésbé komolynak tűnt cseh helyzetet, majd az annál inkább komolynak tűnt lengyelországi válságot vizsgáljuk, végül a magyar helyzetre térünk ki.



Csehországban a június közepén rendezett Európai Parlamenti választások szolgáltak fő katalizátorként a politikai események mozgatásához, a kormányzó szocialista párt ugyanis súlyos vereséget szenvedett. Érdemes megjegyezni, hogy a cseh kormánypárt parlamenti pozíciója a 2002-es választások óta ingatag volt, és ez mutatkozott meg a június közepén megrendezett Európai Parlamenti választásokon is a vereség formájában. A voksolást követő napokban már szinte a "levegőben lógott" a cseh miniszterelnök lemondásának kérdése.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy a korona már a voksolást megelőző héttől gyengülést mutatott, mely elképzelhető, hogy a különféle - vereséget előrevetítő - választási felmérések napvilágra kerüléséhez is köthető. Fontos kiemelni, hogy mind a cseh, mind a lengyel ábráknál a napon belüli egyes hírekre való reakció nem látszik, mivel az áttekinthetőség érdekében az ábrákon csak nap végi záróárfolyamokat tüntettük fel.


A vereséget követően június 27-én Spidla a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párton belül bizalmi szavazást kért maga ellen, amelyen csak minimális többséget tudott elérni Stanislav Gross-szal szemben (a párt alelnöke és belügyminiszter). Gross legfőbb ellenlábasának számított a párton belül. Spidla a szavazást követően bejelentette lemondását, ami a cseh alkotmány szerint a kormány távozását is jelenti. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a piac idegesen reagált a hírre, a korona - hasonlóan a forinthoz - mintegy 1%-os gyengülést szenvedett el néhány perc alatt.


A lemondás bejelentésekor még kérdéses volt, hogy Václav Klaus államfő kit bíz majd meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, de Gross számított a legnagyobb esélyesnek. Václav Klaus végül július 26-án valóban Gross-t jelölte a miniszterelnöki posztra, aki augusztus elsején megkötötte a koalíciós megállapodást a Kereszténydemokrata Párttal és a jobb-liberális Szabadság Unióval.

Fontos kitérni arra, hogy a három párt a cseh parlamentben csak minimális többséggel kormányoz (a 200 székből mindössze 101-gyel rendelkeznek). Gross kormánya 2006-ig maradhat hivatalban, ugyanis ekkor lesznek a hivatalos parlamenti választások.

Érdemes egy pillantást vetni a cseh államkötvények hozamának alakulására is a kormányválság időszakában. Látható, hogy az EP vereséghez képest a hozamszintek feljebb vannak, ugyanakkor a lemondás utáni állapot után már nem romlott lényegesen a helyzet. A mostani szintek gyakorlatilag a lemondás idején kialakultal egyeznek meg.




A legelső hírek Leszek Miller lengyel miniszterelnök lemodásáról március 26-án érkeztek, ami már napon belül is határozottan éreztette hatását a lengyel devizapiacon.

A lemondás hátterében az állt, hogy megalakult a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetségből kiváló új baloldali párt, és így a kormánypárt hatalma jelentősen meggyengült. A Lengyel Szociáldemokrácia Pártjának létrejöttével felszakadt a kormánykoalíció. Leszek Miller a lemondását határidőhöz kötötte, melyben az ország EU-csatlakozásának másnapját jelölte meg.

Az utód személyéről azonnal elindultak a találgatások, a legesélyesebbnek - a későbbi hosszas bizonytalanság után végül megválasztott - Marek Belka korábbi pénzügyminiszter tűnt. A politikai bizonytalanság igen szembetűnően éreztette hatását a zloty kurzusában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A megindult különféle tárgyalások során igencsak nagy feltűnést keltett a lengyel Önvédelem nevű párt populista nem piackonform bejelentése, mely szerint a zloty leértékelését, a jegybanki függetlenség csökkentését, a külföldi államadósság törlesztésének és az uniós tagság feltételeinek újratárgyalását helyezte kilátásba. A bejelentés feltehetően azért bírt ekkora piaci hatással, mert az akkor legfrissebb közvélemény kutatási adatok szerint az Önvédelem a második legnépszerűbb pártnak számított.


Április végén elkészült a lengyel konvergencia-program első tervezete, melyben a készítők nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan. Több elemző szerint a küszöbönálló kormányváltás miatt veszélybe került a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform, ami elengedhetetlenül fontos lenne az eurónak az évtized végére megcélzott bevezetéséhez.

Május másodikán, előre bejelentett módon lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Az új jelölt Marek Belka akkor még bízhatott abban, hogy a két hét múlva sorra kerülő parlamenti bizalmi szavazáson mandátumhoz juthat kormányával együtt.

A május 14-én megtartott bizalmi szavazáson azonban Belka elbukott, újabb kormányválság tört ki, és félő volt, hogy a politikai zűrzavarok sorozata még akár hosszabb ideid is elhúzódhat. A hosszas, fordulatokban bővelkedő tárgyalásoknak végül a június 28-i bizalmi szavazás sikere vetett véget, Marek Belka megkapta a szükséges számú támogató szavazatot. Ez volt gyakorlatilag az utolsó esély Belka számára, mert ha nem kap bizalmat, akkor elkerülhetetlen lett volna a korábban már hangoztatott előrehozott parlamenti választások kiírása az őszi hónapokra.

Fontos megjegyezni, hogy az első bizalmi szavazás kudarca után feltehetően a zloty erősödéséhez elsősorban az erősödő lengyel kamatemelési várakozások járultak hozzá. A lengyel jegybank végül június 30-án, a vártnál nagyobb mértékben, 50 bp-tal emelte az irányadó kamatlábat.

Az elmúlt hónapok elhúzódó lengyel belpolitkiai válsága nemcsak az ország külső megítélésének ártott (pl. a június 17-18-án megtartott EU-csúcson csak kijelölt miniszterelnöke volt a legnagyobb új EU-tag Lengyelországnak), hanem feltehetően jelentős késedelmet szenvedett a költésgvetési konszolidációt megcélzó kulcsfontosságú intézkedések kidolgozása is, illetve új uniós tagként az uniós alapokból érkező pénzek megfelelő arányú felhasználása körül is mutatkoztak problémák.

Fontos arra is kitérni, hogy a június végi parlamenti bizalmi szavazáson Marek Belka a támogató szavazatokért cserében vállalta, hogy fél éven belül újabb bizalmi szavazásnak veti alá magát, így feltehetően hosszú távú és megnyugtató fejleményről sajnos továbbra sem beszélhetünk.

Július 16-án az addig ingatag támogatottsággal bíró Belka jelentős sikerként könyvelhette el a költségvetési reformok egyik sarokkövének tartott nyugdíjtörvény megszavazását, melynek hatására a zloty több éves csúcspontjára erősödött a dollárral szemben. Ez az itthoni folymaatok szempontjából is megfontolandó lehet.

Az emelkedő lengyel hozampályánál a politikai bizonytalanságok mellett elsősorban az infláció növekedését kell említeni. Ezzel magyarázható, hogy a mgasabb hozamok mellett is erős (sőt erősebb) a zloty, a táguló spread, a kínált magasabb kamatok illetve hozamok a lengyel piacon tartották (illetve oda vonzották) a befektetőket.



Hazánkban, amint a bevezetőben már utaltunk rá, egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz a politikai kimenetel. Jelentősebb válság egyelőre nem mutatkozik, az előjelek alapján viszonylag hamar rendeződhet a kormány és a kormánykoalíció sorsa. Persze eddig is voltak hirtelen fordulatok...

A korábban vizsgált két országban láthattuk, hogy a bizonytalanság, és a találgatások nem a hazai fizetőeszközök erősödésének irányába hatnak. A piaci reakciók jól mutatták az elmúlt napokban, hogy a helyzet komoly, de nem megoldhatatlan.


A jelenlegi helyzetben feltehetően a szeptember 6-i dátum lehet az, amikor a helyzet rendeződhet, és megnyugodhatnak a kedélyek (ekkor lesz a parlamenti szavazás a miniszterelnök-jelöltről.) Addig feltehetően a piacok minden fontosabb hírre a megszokottnál idegesebben reagálhatnak, mely feltehetően nem kedvez a forintnak.

Igazán megnyugtató (vagy komolyabb bizonytalanságot keltő) információk a piacra az új kormányfő által kihirdetett gazdaságpolitikai programmal illetve az első lépésekkel kerülhetnek. Formálódóban a 2005-ös költségvetés, ahol a programokat "forint fillérben" kell lefektetni, a retorika önmagában nem lesz nehéz. A költségvetési tervezés egyébként is sok vitát, ellentétet tartalmazó folyamat, emiatt a mostani "felfokozott" hangulat mellett feltehetően volatilis árfolyamokkal számolhatunk. Ha nem történik irányváltás a konvergenciaprogramhoz képest az ingadozások mellett sem kell drasztikus gyengülésre számítani. Az első reakciókon túl vagyunk...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm