Júliusi infláció: 7.2% - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2004. augusztus 11. 09:00

2004. júliusban a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. júliushoz viszonyítva pedig 7.2%-kal növekedtek. Az adat a várakozásoknak lényegében megfelelt.

Idén az első hét hónapban átlagosan 7.1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. júliusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. júliushoz viszonyítva 5.9% volt.

2004. első hét hónapjában (tavaly decemberhez képest) 5.2%-os volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.

Érezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek (-0.5%) és a ruházkodási cikkek (-2.1%) termékkörökben. Az élelmiszereknél az áresés elsősorban az idényáras termékeknek volt köszönhető. Itt 13.6%-kal mérséklődött az árszint. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (13.1%), a sertészsiradék (6.2%) és a cukor (2.2%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 1.0%-kal emelkedtek. A ruházkodási cikkeknél a kifutó nyári kollekciók illetve az ehhez kapcsolódó leértékelések voltak meghatározóak.

A tartós fogyasztási cikkeknél 0.2%-kal mérséklődött az átlagos árszint, a többi árufőcsoportban stagnálás illetve emelkedés történt. Kiemelhető, hogy a szolgáltatásoknál 0.7%-kal kúsztak feljebb az árak. Ezen belül az üdülési szolgáltatások árai 7.6%-kal, a helyi tömegközlekedés díjai 3.2%-kal nőttek. A járműüzemanyag-árak átlagosan 1.3%-kal emelkedtek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Májusban az éves infláció 7.6%-ot, júniusban 7.5%-ot tett ki. A júliusi 7.2% tehát a dezinfláció folytatódását mutatja. Az elemzők az év végére eddig 6% körüli árindexet vártak, ugyanakkor az eddig elképzelt pálya helyzetét érdemben befolyásolhatják bizonyos központi árintézkedések. A Világgazdaság tegnap közölt információkat egy pénzügyminisztériumi tervezetről, mely a hatósági termékkörben történő áremeléseket részletezte. A termékkör jelentős részénél a várható inflációt jóval meghaladó áremelésre lehet számítani, ha a tervezet a gyakorlatban is megvalósul. A Pénzügyminisztérium később közleményben utasította el, hogy az inflációt jelentősen meghaladó áremelésekre készülne a kormány.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem