32 °C Budapest

Júliusi infláció: 7.2% - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2004. augusztus 11. 09:00

2004. júliusban a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. júliushoz viszonyítva pedig 7.2%-kal növekedtek. Az adat a várakozásoknak lényegében megfelelt.

Idén az első hét hónapban átlagosan 7.1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. júliusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. júliushoz viszonyítva 5.9% volt.

2004. első hét hónapjában (tavaly decemberhez képest) 5.2%-os volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.

Érezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek (-0.5%) és a ruházkodási cikkek (-2.1%) termékkörökben. Az élelmiszereknél az áresés elsősorban az idényáras termékeknek volt köszönhető. Itt 13.6%-kal mérséklődött az árszint. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (13.1%), a sertészsiradék (6.2%) és a cukor (2.2%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 1.0%-kal emelkedtek. A ruházkodási cikkeknél a kifutó nyári kollekciók illetve az ehhez kapcsolódó leértékelések voltak meghatározóak.

A tartós fogyasztási cikkeknél 0.2%-kal mérséklődött az átlagos árszint, a többi árufőcsoportban stagnálás illetve emelkedés történt. Kiemelhető, hogy a szolgáltatásoknál 0.7%-kal kúsztak feljebb az árak. Ezen belül az üdülési szolgáltatások árai 7.6%-kal, a helyi tömegközlekedés díjai 3.2%-kal nőttek. A járműüzemanyag-árak átlagosan 1.3%-kal emelkedtek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Májusban az éves infláció 7.6%-ot, júniusban 7.5%-ot tett ki. A júliusi 7.2% tehát a dezinfláció folytatódását mutatja. Az elemzők az év végére eddig 6% körüli árindexet vártak, ugyanakkor az eddig elképzelt pálya helyzetét érdemben befolyásolhatják bizonyos központi árintézkedések. A Világgazdaság tegnap közölt információkat egy pénzügyminisztériumi tervezetről, mely a hatósági termékkörben történő áremeléseket részletezte. A termékkör jelentős részénél a várható inflációt jóval meghaladó áremelésre lehet számítani, ha a tervezet a gyakorlatban is megvalósul. A Pénzügyminisztérium később közleményben utasította el, hogy az inflációt jelentősen meghaladó áremelésekre készülne a kormány.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?