FED kamatemelés: hogyan látják?

Pénzcentrum
2004. augusztus 11. 09:04

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1.50%-ra emelte a Federal Funds Rate-et a FED Nyíltpiaci Bizottsága a tegnapi ülésén. Legutóbb június 30-án került sor szigorításra, akkor a 46 éves mélyponton lévő 1%-os rátáról szintén 25 bázisponttal emelte a kamatot a bizottság.

A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a most végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység növekedése várhatóan továbbra is erőteljes lesz, mely lehetővé teszi az élénk gazdasági aktivitást.


A kiadott tájékoztató elismeri, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest mérséklődött gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban, és a munkaerő-piaci folyamatokban is mutatkoznak bizonytalanságra utaló jelek.

A FED szerint ezekben a folyamatokban jelentős szerepe van az energiaárak robbanásszerű emelkedésének, ugyanakkor a közlemény hozzáteszi, hogy mindezek ellenére kedvező marad a gazdasági növekedés üteme. A közlemény hangsúlyozza, hogy bár az elmúlt hónapok inflációs adatai a pénzromlási ütem gyorsulásáról tanúskodnak, ugyanakkor a gyorsulásban szerepet játszó tényezők egy része csupán átmenetinek tekinthető.

A Bizottság a fenntartható gazdasági növekedés, illetve az árstabilitás elérése szempontjából a lefelé, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokat az elkövetkezendő negyedévekre közel azonosnak érzi. A közlemény leszögezi, hogy a maginfláció várhatóan viszonylag alacsony maradhat az elkövetkezendő időszakban, ezért a Bizottság várhatóan a továbbiakban is mérsékelt ütemű lépések mellett fog határozni. Amennyiben a gazdasági folyamatokból adódó különféle kihívások azt indokolják, úgy a FED a továbbiakban is a megfelelő mértékben kíván választ adni azokra az árstabilitási célkitűzés teljesítése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A múlt pénteki csalódást keltő új munkahely-bővülési adat láttán egyre több szakértő arra számított, hogy a FED-nek meg lett volna a lehetősége arra, hogy a tegnapi ülésén változatlanul hagyja az irányadó rátát. A FED-közlemény hangvételéből a szakértők és a befektetők egy része jelenleg arra következtetnek, hogy a fokozatos szigorítási periódus a következő, szeptember 21-i ülésen folytatódik, és ismét egy 25 bp-os emelés következhet.

Ezt követően még két Nyíltpiaci Bizottsági ülés lesz az évben (november 10-én és december 14-én). Amennyiben mindhárom ülésen egy 25-25 bp-os szigorításról dönt a FED, úgy év végére 2.25%-ra emelkedne az irányadó kamatláb.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem