32 °C Budapest

FED kamatemelés: hogyan látják?

Pénzcentrum
2004. augusztus 11. 09:04

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1.50%-ra emelte a Federal Funds Rate-et a FED Nyíltpiaci Bizottsága a tegnapi ülésén. Legutóbb június 30-án került sor szigorításra, akkor a 46 éves mélyponton lévő 1%-os rátáról szintén 25 bázisponttal emelte a kamatot a bizottság.

A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a most végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység növekedése várhatóan továbbra is erőteljes lesz, mely lehetővé teszi az élénk gazdasági aktivitást.


A kiadott tájékoztató elismeri, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest mérséklődött gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban, és a munkaerő-piaci folyamatokban is mutatkoznak bizonytalanságra utaló jelek.

A FED szerint ezekben a folyamatokban jelentős szerepe van az energiaárak robbanásszerű emelkedésének, ugyanakkor a közlemény hozzáteszi, hogy mindezek ellenére kedvező marad a gazdasági növekedés üteme. A közlemény hangsúlyozza, hogy bár az elmúlt hónapok inflációs adatai a pénzromlási ütem gyorsulásáról tanúskodnak, ugyanakkor a gyorsulásban szerepet játszó tényezők egy része csupán átmenetinek tekinthető.

A Bizottság a fenntartható gazdasági növekedés, illetve az árstabilitás elérése szempontjából a lefelé, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokat az elkövetkezendő negyedévekre közel azonosnak érzi. A közlemény leszögezi, hogy a maginfláció várhatóan viszonylag alacsony maradhat az elkövetkezendő időszakban, ezért a Bizottság várhatóan a továbbiakban is mérsékelt ütemű lépések mellett fog határozni. Amennyiben a gazdasági folyamatokból adódó különféle kihívások azt indokolják, úgy a FED a továbbiakban is a megfelelő mértékben kíván választ adni azokra az árstabilitási célkitűzés teljesítése érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A múlt pénteki csalódást keltő új munkahely-bővülési adat láttán egyre több szakértő arra számított, hogy a FED-nek meg lett volna a lehetősége arra, hogy a tegnapi ülésén változatlanul hagyja az irányadó rátát. A FED-közlemény hangvételéből a szakértők és a befektetők egy része jelenleg arra következtetnek, hogy a fokozatos szigorítási periódus a következő, szeptember 21-i ülésen folytatódik, és ismét egy 25 bp-os emelés következhet.

Ezt követően még két Nyíltpiaci Bizottsági ülés lesz az évben (november 10-én és december 14-én). Amennyiben mindhárom ülésen egy 25-25 bp-os szigorításról dönt a FED, úgy év végére 2.25%-ra emelkedne az irányadó kamatláb.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?