FED kamatemelés: hogyan látják?

Pénzcentrum
2004. augusztus 11. 09:04

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1.50%-ra emelte a Federal Funds Rate-et a FED Nyíltpiaci Bizottsága a tegnapi ülésén. Legutóbb június 30-án került sor szigorításra, akkor a 46 éves mélyponton lévő 1%-os rátáról szintén 25 bázisponttal emelte a kamatot a bizottság.

A FED közleményében hangsúlyozta, hogy a most végrehajtott kamatemelést követően a továbbiakban is mérsékelt lépésekre lehet számítani. A termelékenység növekedése várhatóan továbbra is erőteljes lesz, mely lehetővé teszi az élénk gazdasági aktivitást.


A kiadott tájékoztató elismeri, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest mérséklődött gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban, és a munkaerő-piaci folyamatokban is mutatkoznak bizonytalanságra utaló jelek.

A FED szerint ezekben a folyamatokban jelentős szerepe van az energiaárak robbanásszerű emelkedésének, ugyanakkor a közlemény hozzáteszi, hogy mindezek ellenére kedvező marad a gazdasági növekedés üteme. A közlemény hangsúlyozza, hogy bár az elmúlt hónapok inflációs adatai a pénzromlási ütem gyorsulásáról tanúskodnak, ugyanakkor a gyorsulásban szerepet játszó tényezők egy része csupán átmenetinek tekinthető.

A Bizottság a fenntartható gazdasági növekedés, illetve az árstabilitás elérése szempontjából a lefelé, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokat az elkövetkezendő negyedévekre közel azonosnak érzi. A közlemény leszögezi, hogy a maginfláció várhatóan viszonylag alacsony maradhat az elkövetkezendő időszakban, ezért a Bizottság várhatóan a továbbiakban is mérsékelt ütemű lépések mellett fog határozni. Amennyiben a gazdasági folyamatokból adódó különféle kihívások azt indokolják, úgy a FED a továbbiakban is a megfelelő mértékben kíván választ adni azokra az árstabilitási célkitűzés teljesítése érdekében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A múlt pénteki csalódást keltő új munkahely-bővülési adat láttán egyre több szakértő arra számított, hogy a FED-nek meg lett volna a lehetősége arra, hogy a tegnapi ülésén változatlanul hagyja az irányadó rátát. A FED-közlemény hangvételéből a szakértők és a befektetők egy része jelenleg arra következtetnek, hogy a fokozatos szigorítási periódus a következő, szeptember 21-i ülésen folytatódik, és ismét egy 25 bp-os emelés következhet.

Ezt követően még két Nyíltpiaci Bizottsági ülés lesz az évben (november 10-én és december 14-én). Amennyiben mindhárom ülésen egy 25-25 bp-os szigorításról dönt a FED, úgy év végére 2.25%-ra emelkedne az irányadó kamatláb.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?