16 °C Budapest

Ma dönt az Ecofin a konvergenciaprogramról

Pénzcentrum
2004. július 5. 09:09

A mai napon tárgyal az Ecofin a csatlakozó országok konvergencia programjáról, illetve a túlzott deficiteljárások megindításáról. Az Európai Bizottság (EB) már korábban véleményt nyilvánított a konvergenciaprogramok kérdésében. EB értékelése szerint az új tagállamoknak meg kell engedni azt, hogy az általuk vázolt ütemben csökkenthessék a 3%-os szint alá a költségvetési hiány mértékét. A Bizottság kétkedve fogadta a magyar hiánycsökkentési program megvalósíthatóságát.

Magyarország május 14-én nyújtotta be konvergencia-programját. A program erre az évre 3.3-3.5, jövőre 3.5-4, 2006-ra 4, 2007-re 4-4.5, 2008-ra pedig 4.5-5 százalékos GDP-növekedéssel számol. A program szerint hazánk GDP-arányos államháztartási hiányának mértéke az idei 4.6 százalékról 2005-ben, 4.1, 2006-ban 3.6, 2007-ben 3.1, majd 2008-ban 2.7 százalékra csökken. A konvergenciaprogram azt az utat vázolja fel, mellyel hazánk optimális körülmények között 2010-ben bevezethetné az eurót.

A Bizottság értékelése szerint a magyar konvergencia-program rövid távra vonatkozó növekedési prognózisai megalapozottnak tűnnek, ugyanakkor a vizsgált időszak második felére vonatkozó feltételezések túlzottan derűlátóak. A Bizottság döntő fontosságúnak ítéli meg az idei deficitcél teljesülését, mert az jó alapot szolgáltathat arra vonatkozóan, hogy a következő években is teljesíthetőek legyenek az év végi célok. A testület ugyanakkor kritikusan megjegyzi, hogy a programból nem derül ki egyértelműen, hogy melyek lennének azok a konkrét kiadáscsökkentési intézkedések, amelyek eredményeként elérhető lenne az ambiciózus hiánycsökkenés.

Az Ecofin az EU tagországok pénzügyminisztereiből álló testület. A testület felállításának célja az volt, hogy hatékonyan koordinálja az egyes tagállamok gazdaságpolitikáját a közösségi és nemzeti érdekek együttes figyelembevételével. Az Ecofin tagjai az egyes országok pénzügyminiszterei. Az Ecofin az EU-n belül széles hatáskörű szerv, lényeges döntéseket hoz jellemzően adózási illetve a költségvetési politikát érintő kérdésekben. Amint említettük ez a szervezet indítja meg illetve felügyeli a túlzott deficit eljárásokat. Az Ecofin döntéseit jellemzően az Európai Bizottság előterjesztései, javaslatai szerint hozza meg. Az Ecofin egy évben 10 formális ülést tart Brüsszelben illetve Luxemburgban. Ezen túl számos informális ülésre is sor kerül. A testület dönt arról is, hogy mely országok gazdaságai értek meg a közös európai pénz, ez euró bevezetésére.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm