Ma dönt az Ecofin a konvergenciaprogramról

Pénzcentrum
2004. július 5. 09:09

A mai napon tárgyal az Ecofin a csatlakozó országok konvergencia programjáról, illetve a túlzott deficiteljárások megindításáról. Az Európai Bizottság (EB) már korábban véleményt nyilvánított a konvergenciaprogramok kérdésében. EB értékelése szerint az új tagállamoknak meg kell engedni azt, hogy az általuk vázolt ütemben csökkenthessék a 3%-os szint alá a költségvetési hiány mértékét. A Bizottság kétkedve fogadta a magyar hiánycsökkentési program megvalósíthatóságát.

Magyarország május 14-én nyújtotta be konvergencia-programját. A program erre az évre 3.3-3.5, jövőre 3.5-4, 2006-ra 4, 2007-re 4-4.5, 2008-ra pedig 4.5-5 százalékos GDP-növekedéssel számol. A program szerint hazánk GDP-arányos államháztartási hiányának mértéke az idei 4.6 százalékról 2005-ben, 4.1, 2006-ban 3.6, 2007-ben 3.1, majd 2008-ban 2.7 százalékra csökken. A konvergenciaprogram azt az utat vázolja fel, mellyel hazánk optimális körülmények között 2010-ben bevezethetné az eurót.

A Bizottság értékelése szerint a magyar konvergencia-program rövid távra vonatkozó növekedési prognózisai megalapozottnak tűnnek, ugyanakkor a vizsgált időszak második felére vonatkozó feltételezések túlzottan derűlátóak. A Bizottság döntő fontosságúnak ítéli meg az idei deficitcél teljesülését, mert az jó alapot szolgáltathat arra vonatkozóan, hogy a következő években is teljesíthetőek legyenek az év végi célok. A testület ugyanakkor kritikusan megjegyzi, hogy a programból nem derül ki egyértelműen, hogy melyek lennének azok a konkrét kiadáscsökkentési intézkedések, amelyek eredményeként elérhető lenne az ambiciózus hiánycsökkenés.

Az Ecofin az EU tagországok pénzügyminisztereiből álló testület. A testület felállításának célja az volt, hogy hatékonyan koordinálja az egyes tagállamok gazdaságpolitikáját a közösségi és nemzeti érdekek együttes figyelembevételével. Az Ecofin tagjai az egyes országok pénzügyminiszterei. Az Ecofin az EU-n belül széles hatáskörű szerv, lényeges döntéseket hoz jellemzően adózási illetve a költségvetési politikát érintő kérdésekben. Amint említettük ez a szervezet indítja meg illetve felügyeli a túlzott deficit eljárásokat. Az Ecofin döntéseit jellemzően az Európai Bizottság előterjesztései, javaslatai szerint hozza meg. Az Ecofin egy évben 10 formális ülést tart Brüsszelben illetve Luxemburgban. Ezen túl számos informális ülésre is sor kerül. A testület dönt arról is, hogy mely országok gazdaságai értek meg a közös európai pénz, ez euró bevezetésére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?