37 °C Budapest

Ma dönt az Ecofin a konvergenciaprogramról

Pénzcentrum
2004. július 5. 09:09

A mai napon tárgyal az Ecofin a csatlakozó országok konvergencia programjáról, illetve a túlzott deficiteljárások megindításáról. Az Európai Bizottság (EB) már korábban véleményt nyilvánított a konvergenciaprogramok kérdésében. EB értékelése szerint az új tagállamoknak meg kell engedni azt, hogy az általuk vázolt ütemben csökkenthessék a 3%-os szint alá a költségvetési hiány mértékét. A Bizottság kétkedve fogadta a magyar hiánycsökkentési program megvalósíthatóságát.

Magyarország május 14-én nyújtotta be konvergencia-programját. A program erre az évre 3.3-3.5, jövőre 3.5-4, 2006-ra 4, 2007-re 4-4.5, 2008-ra pedig 4.5-5 százalékos GDP-növekedéssel számol. A program szerint hazánk GDP-arányos államháztartási hiányának mértéke az idei 4.6 százalékról 2005-ben, 4.1, 2006-ban 3.6, 2007-ben 3.1, majd 2008-ban 2.7 százalékra csökken. A konvergenciaprogram azt az utat vázolja fel, mellyel hazánk optimális körülmények között 2010-ben bevezethetné az eurót.

A Bizottság értékelése szerint a magyar konvergencia-program rövid távra vonatkozó növekedési prognózisai megalapozottnak tűnnek, ugyanakkor a vizsgált időszak második felére vonatkozó feltételezések túlzottan derűlátóak. A Bizottság döntő fontosságúnak ítéli meg az idei deficitcél teljesülését, mert az jó alapot szolgáltathat arra vonatkozóan, hogy a következő években is teljesíthetőek legyenek az év végi célok. A testület ugyanakkor kritikusan megjegyzi, hogy a programból nem derül ki egyértelműen, hogy melyek lennének azok a konkrét kiadáscsökkentési intézkedések, amelyek eredményeként elérhető lenne az ambiciózus hiánycsökkenés.

Az Ecofin az EU tagországok pénzügyminisztereiből álló testület. A testület felállításának célja az volt, hogy hatékonyan koordinálja az egyes tagállamok gazdaságpolitikáját a közösségi és nemzeti érdekek együttes figyelembevételével. Az Ecofin tagjai az egyes országok pénzügyminiszterei. Az Ecofin az EU-n belül széles hatáskörű szerv, lényeges döntéseket hoz jellemzően adózási illetve a költségvetési politikát érintő kérdésekben. Amint említettük ez a szervezet indítja meg illetve felügyeli a túlzott deficit eljárásokat. Az Ecofin döntéseit jellemzően az Európai Bizottság előterjesztései, javaslatai szerint hozza meg. Az Ecofin egy évben 10 formális ülést tart Brüsszelben illetve Luxemburgban. Ezen túl számos informális ülésre is sor kerül. A testület dönt arról is, hogy mely országok gazdaságai értek meg a közös európai pénz, ez euró bevezetésére.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?