27 °C Budapest

A "legrosszabb" tagország vagyunk az EU-ban, megbukhat a konvergencia-programunk?

Pénzcentrum
2004. június 22. 17:57

A 25 EU-tagállam közül hazánk az egyedüli, amely az Európai Bizottság 2004-re vonatkozó előrejelzése szerint a két legfontosabb konvergencia-kritérium egyikét sem fogja tudni teljesíteni. Az ECOFIN július 5-i ülésén - több új tagországhoz hasonlóan - nagy valószínűséggel hazánk ellen is elindulhat az ún. túlzott deficit eljárás (excessive deficit procedure). Az MNB az idei költségvetési hiánnyal

kapcsolatban továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy a 4.6%-os költségvetési hiányterv csak újabb megszorító intézkedések foganatosításával érhető el. Az MNB szerint amennyiben 2004-ben a legoptimistább forgatókönyv valósul meg a gazdasági folyamatokban, akkor is 4.7%-os hiányra kell számítani a Jelentés az infláció alakulásáról című MNB-kiadvány szerint. Az ECOFIN július 5-i döntésénél kulcskérdés lehet, hogy elfogadják-e az évi 0.5%-os hiánycsökkentésre alapozott konvergenciaprogramunkat.Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, mely az Európai Bizottság idei előrejelzése szerint az euró-zóna stabilitása szempontjából egyik fontos előírást (költségvetési deficit, eladósodottság) sem tudja várhatóan teljesíteni.

A Bizottság 2004-re vonatkozó becslése szerint nem számít újdonságnak, hogy hazánk meg fogja haladni a költségvetési hiányra vonatkozó 3%-os kritériumot (egyelőre nem hivatalos az EB előrejelzése, feltehetően 5% körül lehet), ezt a szabályt jelenleg az új tagállamok többsége idén várhatóan nem fogja tudni teljesíteni. (Hazánk olyan értelemben is "kilóg a sorból", hogy Magyarország még 2006-ig sem tervezi leszorítani a kívánt szintre az említett hiányt. A benyújtott konvergencia-program alapján ezt a kritériumot leghamarabb 2008-ban érnénk el.)

Az Európai Bizottság álláspontja szerint hazánk a bruttó államadósságra vonatkozó kritériumot is meg fogja szegni ebben az évben, az előrejelzés szerint GDP-arányosan 60.4% lehet az idei államadósság hiánya. Az MNB szakértői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az EB nagy valószínűséggel technikai hibát ejtett az adósságráta kiszámításánál, így a hiány - ha csak néhány tized százalékponttal is, de - a 60%-os küszöb alatt maradhat.Amint már megírtuk, az Európai Bizottság az egyes országok fiskális adatszolgáltatását követően - május 12-i határozatában megállapította, hogy tavaly többek között hazánk is meghaladta a 3%-os deficitmaximumra vonatkozó előírást. Az EU Alapszerződés 104. cikkének értelmében az ECOFIN-nek ezen tagállamokkal szemben kötelessége megindítani a túlzott deficit eljárást. Erről döntést az ECOFIN hoz majd az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának javaslatára július 5-én.

Hangsúlyozni kell, hogy az eljárás hazánk ellen várhatóan nem amiatt indul meg, mert várhatóan mi egyedüliként nem tudjuk teljesítni mindkét deficit-előírást, hanem azért, mert 2003-ban megsértettük a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó előírást (noha tavaly még nem voltunk az EU tagjai.)

Mivel az említett költségvetési hiánymaximumra vonatkozó maastrichti kritériumnak nem felelt meg az ország, ezért május 15-ig be kellett nyújtanunk egy konvergencia-programot, melyben Magyarország azt vázola hogy milyen makrogazdasági pálya mentén kívánja az előírt küszöbszint alá csökkenteni az említett mutatót. Emellett az euró bevezetésének céldátuma is megjelölésre került, melynek megvalósításához a konvergencia-programban lefektetett különféle célok (pl. a költségvetési hiány évi 0.5%-os lefaragása) következetes végrehajtása szükséges. Az ECOFIN a július 5-i ülésén az eljárás megindításának kérdéskörén túl döntést hoz arról is, hogy elfogadja-e az egyes EU-tagországok által benyújtott konverencia-programokat.

Hazánk esetében két kulcskérdés fogalmazódik meg a konvergencia-programmal kapcsolatban: egyrészt kérdéses, hogy a Tanács elfogadja-e az évi legalább 0.5%-os mértékű költségvetési hiánylefaragásra tett ígéretünket. Másrészt az is kérdéses, hogy a benyújtott program alapján a Tanács valóban megalapozottnak ítéli-e meg azt, hogy az ország ilyen ütemben csökkenti tudja a költségvetés hiányát. Hangsúlyozni kell, hogy semmilyen hivatalos EU-előírás nem tartalmazza az éves hiánycsökkentés kötelező mértékét.

Amennyiben az ECOFIN megalapozatlannak ítéli meg a hazánk által benyújtott konvergencia-programot, illetve elégtelennek találja az évi 0.5%-os hiánycsökkentési vállalásunkat, úgy felmerül annak lehetősége, hogy maga a Tanács fogalmaz meg iránymutatásokat és javaslatokat arra vonatkozóan, hogy Magyarországnak mit és hogyan kell végrehajtania az elkövetkezendő években ahhoz, hogy az euró bevezetése megvalósulhasson.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12