25 °C Budapest

A "legrosszabb" tagország vagyunk az EU-ban, megbukhat a konvergencia-programunk?

Pénzcentrum
2004. június 22. 17:57

A 25 EU-tagállam közül hazánk az egyedüli, amely az Európai Bizottság 2004-re vonatkozó előrejelzése szerint a két legfontosabb konvergencia-kritérium egyikét sem fogja tudni teljesíteni. Az ECOFIN július 5-i ülésén - több új tagországhoz hasonlóan - nagy valószínűséggel hazánk ellen is elindulhat az ún. túlzott deficit eljárás (excessive deficit procedure). Az MNB az idei költségvetési hiánnyal

kapcsolatban továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy a 4.6%-os költségvetési hiányterv csak újabb megszorító intézkedések foganatosításával érhető el. Az MNB szerint amennyiben 2004-ben a legoptimistább forgatókönyv valósul meg a gazdasági folyamatokban, akkor is 4.7%-os hiányra kell számítani a Jelentés az infláció alakulásáról című MNB-kiadvány szerint. Az ECOFIN július 5-i döntésénél kulcskérdés lehet, hogy elfogadják-e az évi 0.5%-os hiánycsökkentésre alapozott konvergenciaprogramunkat.Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, mely az Európai Bizottság idei előrejelzése szerint az euró-zóna stabilitása szempontjából egyik fontos előírást (költségvetési deficit, eladósodottság) sem tudja várhatóan teljesíteni.

A Bizottság 2004-re vonatkozó becslése szerint nem számít újdonságnak, hogy hazánk meg fogja haladni a költségvetési hiányra vonatkozó 3%-os kritériumot (egyelőre nem hivatalos az EB előrejelzése, feltehetően 5% körül lehet), ezt a szabályt jelenleg az új tagállamok többsége idén várhatóan nem fogja tudni teljesíteni. (Hazánk olyan értelemben is "kilóg a sorból", hogy Magyarország még 2006-ig sem tervezi leszorítani a kívánt szintre az említett hiányt. A benyújtott konvergencia-program alapján ezt a kritériumot leghamarabb 2008-ban érnénk el.)

Az Európai Bizottság álláspontja szerint hazánk a bruttó államadósságra vonatkozó kritériumot is meg fogja szegni ebben az évben, az előrejelzés szerint GDP-arányosan 60.4% lehet az idei államadósság hiánya. Az MNB szakértői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az EB nagy valószínűséggel technikai hibát ejtett az adósságráta kiszámításánál, így a hiány - ha csak néhány tized százalékponttal is, de - a 60%-os küszöb alatt maradhat.Amint már megírtuk, az Európai Bizottság az egyes országok fiskális adatszolgáltatását követően - május 12-i határozatában megállapította, hogy tavaly többek között hazánk is meghaladta a 3%-os deficitmaximumra vonatkozó előírást. Az EU Alapszerződés 104. cikkének értelmében az ECOFIN-nek ezen tagállamokkal szemben kötelessége megindítani a túlzott deficit eljárást. Erről döntést az ECOFIN hoz majd az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának javaslatára július 5-én.

Hangsúlyozni kell, hogy az eljárás hazánk ellen várhatóan nem amiatt indul meg, mert várhatóan mi egyedüliként nem tudjuk teljesítni mindkét deficit-előírást, hanem azért, mert 2003-ban megsértettük a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó előírást (noha tavaly még nem voltunk az EU tagjai.)

Mivel az említett költségvetési hiánymaximumra vonatkozó maastrichti kritériumnak nem felelt meg az ország, ezért május 15-ig be kellett nyújtanunk egy konvergencia-programot, melyben Magyarország azt vázola hogy milyen makrogazdasági pálya mentén kívánja az előírt küszöbszint alá csökkenteni az említett mutatót. Emellett az euró bevezetésének céldátuma is megjelölésre került, melynek megvalósításához a konvergencia-programban lefektetett különféle célok (pl. a költségvetési hiány évi 0.5%-os lefaragása) következetes végrehajtása szükséges. Az ECOFIN a július 5-i ülésén az eljárás megindításának kérdéskörén túl döntést hoz arról is, hogy elfogadja-e az egyes EU-tagországok által benyújtott konverencia-programokat.

Hazánk esetében két kulcskérdés fogalmazódik meg a konvergencia-programmal kapcsolatban: egyrészt kérdéses, hogy a Tanács elfogadja-e az évi legalább 0.5%-os mértékű költségvetési hiánylefaragásra tett ígéretünket. Másrészt az is kérdéses, hogy a benyújtott program alapján a Tanács valóban megalapozottnak ítéli-e meg azt, hogy az ország ilyen ütemben csökkenti tudja a költségvetés hiányát. Hangsúlyozni kell, hogy semmilyen hivatalos EU-előírás nem tartalmazza az éves hiánycsökkentés kötelező mértékét.

Amennyiben az ECOFIN megalapozatlannak ítéli meg a hazánk által benyújtott konvergencia-programot, illetve elégtelennek találja az évi 0.5%-os hiánycsökkentési vállalásunkat, úgy felmerül annak lehetősége, hogy maga a Tanács fogalmaz meg iránymutatásokat és javaslatokat arra vonatkozóan, hogy Magyarországnak mit és hogyan kell végrehajtania az elkövetkezendő években ahhoz, hogy az euró bevezetése megvalósulhasson.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?