18 °C Budapest

A "legrosszabb" tagország vagyunk az EU-ban, megbukhat a konvergencia-programunk?

Pénzcentrum
2004. június 22. 17:57

A 25 EU-tagállam közül hazánk az egyedüli, amely az Európai Bizottság 2004-re vonatkozó előrejelzése szerint a két legfontosabb konvergencia-kritérium egyikét sem fogja tudni teljesíteni. Az ECOFIN július 5-i ülésén - több új tagországhoz hasonlóan - nagy valószínűséggel hazánk ellen is elindulhat az ún. túlzott deficit eljárás (excessive deficit procedure). Az MNB az idei költségvetési hiánnyal

kapcsolatban továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy a 4.6%-os költségvetési hiányterv csak újabb megszorító intézkedések foganatosításával érhető el. Az MNB szerint amennyiben 2004-ben a legoptimistább forgatókönyv valósul meg a gazdasági folyamatokban, akkor is 4.7%-os hiányra kell számítani a Jelentés az infláció alakulásáról című MNB-kiadvány szerint. Az ECOFIN július 5-i döntésénél kulcskérdés lehet, hogy elfogadják-e az évi 0.5%-os hiánycsökkentésre alapozott konvergenciaprogramunkat.



Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, mely az Európai Bizottság idei előrejelzése szerint az euró-zóna stabilitása szempontjából egyik fontos előírást (költségvetési deficit, eladósodottság) sem tudja várhatóan teljesíteni.

A Bizottság 2004-re vonatkozó becslése szerint nem számít újdonságnak, hogy hazánk meg fogja haladni a költségvetési hiányra vonatkozó 3%-os kritériumot (egyelőre nem hivatalos az EB előrejelzése, feltehetően 5% körül lehet), ezt a szabályt jelenleg az új tagállamok többsége idén várhatóan nem fogja tudni teljesíteni. (Hazánk olyan értelemben is "kilóg a sorból", hogy Magyarország még 2006-ig sem tervezi leszorítani a kívánt szintre az említett hiányt. A benyújtott konvergencia-program alapján ezt a kritériumot leghamarabb 2008-ban érnénk el.)

Az Európai Bizottság álláspontja szerint hazánk a bruttó államadósságra vonatkozó kritériumot is meg fogja szegni ebben az évben, az előrejelzés szerint GDP-arányosan 60.4% lehet az idei államadósság hiánya. Az MNB szakértői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az EB nagy valószínűséggel technikai hibát ejtett az adósságráta kiszámításánál, így a hiány - ha csak néhány tized százalékponttal is, de - a 60%-os küszöb alatt maradhat.



Amint már megírtuk, az Európai Bizottság az egyes országok fiskális adatszolgáltatását követően - május 12-i határozatában megállapította, hogy tavaly többek között hazánk is meghaladta a 3%-os deficitmaximumra vonatkozó előírást. Az EU Alapszerződés 104. cikkének értelmében az ECOFIN-nek ezen tagállamokkal szemben kötelessége megindítani a túlzott deficit eljárást. Erről döntést az ECOFIN hoz majd az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának javaslatára július 5-én.

Hangsúlyozni kell, hogy az eljárás hazánk ellen várhatóan nem amiatt indul meg, mert várhatóan mi egyedüliként nem tudjuk teljesítni mindkét deficit-előírást, hanem azért, mert 2003-ban megsértettük a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó előírást (noha tavaly még nem voltunk az EU tagjai.)

Mivel az említett költségvetési hiánymaximumra vonatkozó maastrichti kritériumnak nem felelt meg az ország, ezért május 15-ig be kellett nyújtanunk egy konvergencia-programot, melyben Magyarország azt vázola hogy milyen makrogazdasági pálya mentén kívánja az előírt küszöbszint alá csökkenteni az említett mutatót. Emellett az euró bevezetésének céldátuma is megjelölésre került, melynek megvalósításához a konvergencia-programban lefektetett különféle célok (pl. a költségvetési hiány évi 0.5%-os lefaragása) következetes végrehajtása szükséges. Az ECOFIN a július 5-i ülésén az eljárás megindításának kérdéskörén túl döntést hoz arról is, hogy elfogadja-e az egyes EU-tagországok által benyújtott konverencia-programokat.

Hazánk esetében két kulcskérdés fogalmazódik meg a konvergencia-programmal kapcsolatban: egyrészt kérdéses, hogy a Tanács elfogadja-e az évi legalább 0.5%-os mértékű költségvetési hiánylefaragásra tett ígéretünket. Másrészt az is kérdéses, hogy a benyújtott program alapján a Tanács valóban megalapozottnak ítéli-e meg azt, hogy az ország ilyen ütemben csökkenti tudja a költségvetés hiányát. Hangsúlyozni kell, hogy semmilyen hivatalos EU-előírás nem tartalmazza az éves hiánycsökkentés kötelező mértékét.

Amennyiben az ECOFIN megalapozatlannak ítéli meg a hazánk által benyújtott konvergencia-programot, illetve elégtelennek találja az évi 0.5%-os hiánycsökkentési vállalásunkat, úgy felmerül annak lehetősége, hogy maga a Tanács fogalmaz meg iránymutatásokat és javaslatokat arra vonatkozóan, hogy Magyarországnak mit és hogyan kell végrehajtania az elkövetkezendő években ahhoz, hogy az euró bevezetése megvalósulhasson.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm