Autóvásárlás: forintban vagy devizában adósodjuk el?

Pénzcentrum
2004. június 7. 09:39

Tavaly mintegy 500 milliárd forintra rúgott a magyar autóhitel piac, az 500 milliárd forint 90%-a devizában került folyósításra. Az alacsonyabb kamatokat, így törlesztőrészleteket vállaló ügyfelek vajon valóban jól jártak-e az üzlettel, reális-e a kockázata, hogy a rövid távú takarékosságnak hosszú távon lesz böjtje? Megéri-e euró helyett svájci frankban eladósodni? Miért olcsóbb a devizahitel, s vajon autóvásárlásnál és lakásvásárlásnál hasonló kockázatokkal kénytelen-e szembenézni az ügyfél?A lakáshitel piachoz hasonlóan a személygépkocsi finanszírozás területén is árérzékenyek az ügyfelek. Konkrét lízing termék adatait használva 2 millió forint hitel felvétele 5 év futamidőre CHF finanszírozást választva 40,494 forintba, euróban bízva 42,299 forintba, forintban viszont 52,448 forintba kerül. Az árkülönbség nem kicsi, a frank finanszírozás havi 12 ezer forintos árelőnye rendkívül meggyőző tud lenni.

Az különbség egyértelműen az eltérő kamatszintekből adódik. Miközben a 3 hónapos forint BUBOR 11.4% körül mozog, az EURIBOR 2.1, a CHFLIBOR pedig mindössze 0.3%. A különbség számottevő, még a hitelkamatok esetében is. Forint és a devizafinaszírozás között a havi törlesztő részletben megfigyelhető különbség a futamidő növelésével tovább nő, párhuzamosan a kockázatokkal. Szakemberek elsősorban a rövidebb távra eladósodó, kezdetben mindenképpen alacsony törlesztőrészletet kívánó ügyfeleknek ajánlják a devizát.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy többnyire nem jártak rosszul a devizában - megfelelő feltételek mellett- eladósodó ügyfelek. Sem az árfolyamok sem a kamatok mozgása nem tudta elvenni a devizahitelek alacsonyabb törlesztőrészletét. Gyakorlatilag csak azok fizethettek rá, akik rossz árfolyamnál vettek fel hitelt és azt rosszkor törlesztették.


Milyen kockázat tényezőkkel szemesül, aki devizában adósodik el?
A mindenki által gyakran emlegetett árfolyamkockázat az egyik fontos kockázati tényező.
A forint esetleges gyengülése kedvezőtlen a devizában eladósodottak számára, erősödése kedvező. A fent említett példával számolunk, akkor a CHF hitel 23%-kal, az EUR 19%-kal kedvezőbb a forintban kamatozóval szemben. Ahhoz, hogy ezt az árelőnyt elvesszük, ugyanennyivel kellene a hitelfelvételt követő napon a forintnak gyengülnie az idegen devizákkal szemben, s stabilan ezen az árfolyamon kellene maradnia. Ez kb. 300 forintos euróárfolyamot jelentene, amelynek stabil kialakulásának rövid távon viszonylag alacsony az esélye. A futamidő alatt folyamatos a forint gyengülése, úgy akkor nyilvánvalóan gyengébb periódusoknak is kell lenniük, a 300 forintos szint a futamidő átlagában értendő. Bár a forint időnként viszonylag volatilisnak mutatkozik, önmagában az euróval szemközti elmozdulás nem tekinthető olyan kockázatnak, amely a futamidő egésze alatt komoly veszteségbe taszíthatja a hitelfelvevőt.


A svájci frank viszonylatában kicsit más a helyzet. Itt a hitelfelvevő dupla árfolyamkockázattal szembesül, mivel a CHF-HUF kapcsolat viszonylag limitált. A CHF-ben eladósodó egyrészt futja az EURHUF, másrészt az EURCHF kockázatot.


Az EURCHF kockázat az elmúlt 5 év árfolyamadatait számolva nem tekinthető túlságosan jelentősnek. Az idei árfolyamprognózisok viszonylag stabilak, rövid távon a kockázat viszonylag mérsékelt.


A második rendkívül fontos kockázati tényező a kamatkockázat.
Bár erről viszonylag kevesebb szó esik, de ez is jelentősen befolyásolhatja jövőbeli törlesztőrészleteinket. A hitelek döntő része változó kamatozású. A jelenleg igen alacsony szinten lévő CHF és EUR kamatok esetében a középtávú trend valószínűleg felfele mutat, miközben a forintkamatok a jövőben tovább csökkenhetnek. Az euró és forint kamatok közti különbség - amennyiben haladunk tovább a kormány által kijelölt makrogazdasági pályán- csökkenő. Így változatlan árfolyamok mellett a forint és a devizahitelek havi törlesztőrészlete közötti különbség csökkenhet. Ez a másik kockázat önmagában szintén nem számít olyan nagynak, hogy valakit lebeszéljen a devizahitel felvételéről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)A kettő kockázati tényező kombinációja kétség kívül már nagyobb. Az események szerencsétlen összejátszása még normál gazdasági körülmények között is izzasztóvá tehetik a pozíciót. Rossz időpontban felvett, vagy visszafizetett hitel, gyengülő forint, erősödő CHF mind negatív irányba mozdíthatják el pozíciónkat. A hitelfelvevő jövedelme forintban kerül folyósításra, így egy devizában vállalt eladódás kockázattal jár. Más kérdés, hogy az esetek 95%-ban a devizában eladósodó nem jár nagyon rosszul, az esetleges veszteségeket limitált méretek között lehet tartani. A legnagyobb kockázat az az, hogy a hitelfelvevő akkora összeget vesz fel, amelynek törlesztőrészlete fizetőképessége határait súrolja.Ilyenkor hiába sokkal kedvezőbb a devizahitel, mint a forint, egy kisebb árfolyam és kamatváltozás is nehéz helyzetbe hozhatja a hitelfelvevőt. Hitelfelvevő tehát sokkal nagyobb mértékben függ saját előrelátásáról, mint a devizapiaci folyamatoktól.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?