12 °C Budapest

Autóvásárlás: forintban vagy devizában adósodjuk el?

Pénzcentrum
2004. június 7. 09:39

Tavaly mintegy 500 milliárd forintra rúgott a magyar autóhitel piac, az 500 milliárd forint 90%-a devizában került folyósításra. Az alacsonyabb kamatokat, így törlesztőrészleteket vállaló ügyfelek vajon valóban jól jártak-e az üzlettel, reális-e a kockázata, hogy a rövid távú takarékosságnak hosszú távon lesz böjtje? Megéri-e euró helyett svájci frankban eladósodni? Miért olcsóbb a devizahitel, s vajon autóvásárlásnál és lakásvásárlásnál hasonló kockázatokkal kénytelen-e szembenézni az ügyfél?



A lakáshitel piachoz hasonlóan a személygépkocsi finanszírozás területén is árérzékenyek az ügyfelek. Konkrét lízing termék adatait használva 2 millió forint hitel felvétele 5 év futamidőre CHF finanszírozást választva 40,494 forintba, euróban bízva 42,299 forintba, forintban viszont 52,448 forintba kerül. Az árkülönbség nem kicsi, a frank finanszírozás havi 12 ezer forintos árelőnye rendkívül meggyőző tud lenni.

Az különbség egyértelműen az eltérő kamatszintekből adódik. Miközben a 3 hónapos forint BUBOR 11.4% körül mozog, az EURIBOR 2.1, a CHFLIBOR pedig mindössze 0.3%. A különbség számottevő, még a hitelkamatok esetében is. Forint és a devizafinaszírozás között a havi törlesztő részletben megfigyelhető különbség a futamidő növelésével tovább nő, párhuzamosan a kockázatokkal. Szakemberek elsősorban a rövidebb távra eladósodó, kezdetben mindenképpen alacsony törlesztőrészletet kívánó ügyfeleknek ajánlják a devizát.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy többnyire nem jártak rosszul a devizában - megfelelő feltételek mellett- eladósodó ügyfelek. Sem az árfolyamok sem a kamatok mozgása nem tudta elvenni a devizahitelek alacsonyabb törlesztőrészletét. Gyakorlatilag csak azok fizethettek rá, akik rossz árfolyamnál vettek fel hitelt és azt rosszkor törlesztették.


Milyen kockázat tényezőkkel szemesül, aki devizában adósodik el?
A mindenki által gyakran emlegetett árfolyamkockázat az egyik fontos kockázati tényező.
A forint esetleges gyengülése kedvezőtlen a devizában eladósodottak számára, erősödése kedvező. A fent említett példával számolunk, akkor a CHF hitel 23%-kal, az EUR 19%-kal kedvezőbb a forintban kamatozóval szemben. Ahhoz, hogy ezt az árelőnyt elvesszük, ugyanennyivel kellene a hitelfelvételt követő napon a forintnak gyengülnie az idegen devizákkal szemben, s stabilan ezen az árfolyamon kellene maradnia. Ez kb. 300 forintos euróárfolyamot jelentene, amelynek stabil kialakulásának rövid távon viszonylag alacsony az esélye. A futamidő alatt folyamatos a forint gyengülése, úgy akkor nyilvánvalóan gyengébb periódusoknak is kell lenniük, a 300 forintos szint a futamidő átlagában értendő. Bár a forint időnként viszonylag volatilisnak mutatkozik, önmagában az euróval szemközti elmozdulás nem tekinthető olyan kockázatnak, amely a futamidő egésze alatt komoly veszteségbe taszíthatja a hitelfelvevőt.


A svájci frank viszonylatában kicsit más a helyzet. Itt a hitelfelvevő dupla árfolyamkockázattal szembesül, mivel a CHF-HUF kapcsolat viszonylag limitált. A CHF-ben eladósodó egyrészt futja az EURHUF, másrészt az EURCHF kockázatot.


Az EURCHF kockázat az elmúlt 5 év árfolyamadatait számolva nem tekinthető túlságosan jelentősnek. Az idei árfolyamprognózisok viszonylag stabilak, rövid távon a kockázat viszonylag mérsékelt.


A második rendkívül fontos kockázati tényező a kamatkockázat.
Bár erről viszonylag kevesebb szó esik, de ez is jelentősen befolyásolhatja jövőbeli törlesztőrészleteinket. A hitelek döntő része változó kamatozású. A jelenleg igen alacsony szinten lévő CHF és EUR kamatok esetében a középtávú trend valószínűleg felfele mutat, miközben a forintkamatok a jövőben tovább csökkenhetnek. Az euró és forint kamatok közti különbség - amennyiben haladunk tovább a kormány által kijelölt makrogazdasági pályán- csökkenő. Így változatlan árfolyamok mellett a forint és a devizahitelek havi törlesztőrészlete közötti különbség csökkenhet. Ez a másik kockázat önmagában szintén nem számít olyan nagynak, hogy valakit lebeszéljen a devizahitel felvételéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)



A kettő kockázati tényező kombinációja kétség kívül már nagyobb. Az események szerencsétlen összejátszása még normál gazdasági körülmények között is izzasztóvá tehetik a pozíciót. Rossz időpontban felvett, vagy visszafizetett hitel, gyengülő forint, erősödő CHF mind negatív irányba mozdíthatják el pozíciónkat. A hitelfelvevő jövedelme forintban kerül folyósításra, így egy devizában vállalt eladódás kockázattal jár. Más kérdés, hogy az esetek 95%-ban a devizában eladósodó nem jár nagyon rosszul, az esetleges veszteségeket limitált méretek között lehet tartani. A legnagyobb kockázat az az, hogy a hitelfelvevő akkora összeget vesz fel, amelynek törlesztőrészlete fizetőképessége határait súrolja.Ilyenkor hiába sokkal kedvezőbb a devizahitel, mint a forint, egy kisebb árfolyam és kamatváltozás is nehéz helyzetbe hozhatja a hitelfelvevőt. Hitelfelvevő tehát sokkal nagyobb mértékben függ saját előrelátásáról, mint a devizapiaci folyamatoktól.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem