30 °C Budapest

Autóvásárlás: forintban vagy devizában adósodjuk el?

Pénzcentrum
2004. június 7. 09:39

Tavaly mintegy 500 milliárd forintra rúgott a magyar autóhitel piac, az 500 milliárd forint 90%-a devizában került folyósításra. Az alacsonyabb kamatokat, így törlesztőrészleteket vállaló ügyfelek vajon valóban jól jártak-e az üzlettel, reális-e a kockázata, hogy a rövid távú takarékosságnak hosszú távon lesz böjtje? Megéri-e euró helyett svájci frankban eladósodni? Miért olcsóbb a devizahitel, s vajon autóvásárlásnál és lakásvásárlásnál hasonló kockázatokkal kénytelen-e szembenézni az ügyfél?A lakáshitel piachoz hasonlóan a személygépkocsi finanszírozás területén is árérzékenyek az ügyfelek. Konkrét lízing termék adatait használva 2 millió forint hitel felvétele 5 év futamidőre CHF finanszírozást választva 40,494 forintba, euróban bízva 42,299 forintba, forintban viszont 52,448 forintba kerül. Az árkülönbség nem kicsi, a frank finanszírozás havi 12 ezer forintos árelőnye rendkívül meggyőző tud lenni.

Az különbség egyértelműen az eltérő kamatszintekből adódik. Miközben a 3 hónapos forint BUBOR 11.4% körül mozog, az EURIBOR 2.1, a CHFLIBOR pedig mindössze 0.3%. A különbség számottevő, még a hitelkamatok esetében is. Forint és a devizafinaszírozás között a havi törlesztő részletben megfigyelhető különbség a futamidő növelésével tovább nő, párhuzamosan a kockázatokkal. Szakemberek elsősorban a rövidebb távra eladósodó, kezdetben mindenképpen alacsony törlesztőrészletet kívánó ügyfeleknek ajánlják a devizát.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy többnyire nem jártak rosszul a devizában - megfelelő feltételek mellett- eladósodó ügyfelek. Sem az árfolyamok sem a kamatok mozgása nem tudta elvenni a devizahitelek alacsonyabb törlesztőrészletét. Gyakorlatilag csak azok fizethettek rá, akik rossz árfolyamnál vettek fel hitelt és azt rosszkor törlesztették.


Milyen kockázat tényezőkkel szemesül, aki devizában adósodik el?
A mindenki által gyakran emlegetett árfolyamkockázat az egyik fontos kockázati tényező.
A forint esetleges gyengülése kedvezőtlen a devizában eladósodottak számára, erősödése kedvező. A fent említett példával számolunk, akkor a CHF hitel 23%-kal, az EUR 19%-kal kedvezőbb a forintban kamatozóval szemben. Ahhoz, hogy ezt az árelőnyt elvesszük, ugyanennyivel kellene a hitelfelvételt követő napon a forintnak gyengülnie az idegen devizákkal szemben, s stabilan ezen az árfolyamon kellene maradnia. Ez kb. 300 forintos euróárfolyamot jelentene, amelynek stabil kialakulásának rövid távon viszonylag alacsony az esélye. A futamidő alatt folyamatos a forint gyengülése, úgy akkor nyilvánvalóan gyengébb periódusoknak is kell lenniük, a 300 forintos szint a futamidő átlagában értendő. Bár a forint időnként viszonylag volatilisnak mutatkozik, önmagában az euróval szemközti elmozdulás nem tekinthető olyan kockázatnak, amely a futamidő egésze alatt komoly veszteségbe taszíthatja a hitelfelvevőt.


A svájci frank viszonylatában kicsit más a helyzet. Itt a hitelfelvevő dupla árfolyamkockázattal szembesül, mivel a CHF-HUF kapcsolat viszonylag limitált. A CHF-ben eladósodó egyrészt futja az EURHUF, másrészt az EURCHF kockázatot.


Az EURCHF kockázat az elmúlt 5 év árfolyamadatait számolva nem tekinthető túlságosan jelentősnek. Az idei árfolyamprognózisok viszonylag stabilak, rövid távon a kockázat viszonylag mérsékelt.


A második rendkívül fontos kockázati tényező a kamatkockázat.
Bár erről viszonylag kevesebb szó esik, de ez is jelentősen befolyásolhatja jövőbeli törlesztőrészleteinket. A hitelek döntő része változó kamatozású. A jelenleg igen alacsony szinten lévő CHF és EUR kamatok esetében a középtávú trend valószínűleg felfele mutat, miközben a forintkamatok a jövőben tovább csökkenhetnek. Az euró és forint kamatok közti különbség - amennyiben haladunk tovább a kormány által kijelölt makrogazdasági pályán- csökkenő. Így változatlan árfolyamok mellett a forint és a devizahitelek havi törlesztőrészlete közötti különbség csökkenhet. Ez a másik kockázat önmagában szintén nem számít olyan nagynak, hogy valakit lebeszéljen a devizahitel felvételéről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)A kettő kockázati tényező kombinációja kétség kívül már nagyobb. Az események szerencsétlen összejátszása még normál gazdasági körülmények között is izzasztóvá tehetik a pozíciót. Rossz időpontban felvett, vagy visszafizetett hitel, gyengülő forint, erősödő CHF mind negatív irányba mozdíthatják el pozíciónkat. A hitelfelvevő jövedelme forintban kerül folyósításra, így egy devizában vállalt eladódás kockázattal jár. Más kérdés, hogy az esetek 95%-ban a devizában eladósodó nem jár nagyon rosszul, az esetleges veszteségeket limitált méretek között lehet tartani. A legnagyobb kockázat az az, hogy a hitelfelvevő akkora összeget vesz fel, amelynek törlesztőrészlete fizetőképessége határait súrolja.Ilyenkor hiába sokkal kedvezőbb a devizahitel, mint a forint, egy kisebb árfolyam és kamatváltozás is nehéz helyzetbe hozhatja a hitelfelvevőt. Hitelfelvevő tehát sokkal nagyobb mértékben függ saját előrelátásáról, mint a devizapiaci folyamatoktól.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?