GKI: látszanak a későbbi javulás tényezői

Pénzcentrum
2004. június 1. 08:44

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a gazdasági növekedés motorjává a még mindig élénk fogyasztás mellett mindinkább az export és az üzleti beruházás válik. Az előző években a teljesítményektől elszakadt reálkereset-növekedés az idén a minimálisra lassult. A külső és belső egyensúly egyes elemei romlottak, de itt látszanak a későbbi javulás tényezői.

A világgazdasági körülmények három év után összességében javulóak. Az iraki és általában a közel-keleti helyzet, a terrorizmus elleni harc, sőt a közelgő amerikai választások azonban növelik a bizonytalanságot, ami negatívan hat a gazdasági folyamatokra, mindenekelőtt és közvetlenül az olaj világpiaci árára. Emelkednek a nyersanyagárak is.

Az ipari termelés a tavalyi 6.4%-kal szemben idén kb. 10%-kal nő, ezen belül a kivitel dinamikája legalább 15%-os lesz. Ezt néhány multinacionális cég magyarországi termelésének látványos emelése alapozza meg. Terjedőben van a közép-kelet-európai országok közötti kölcsönös beszállítás is. Az év során a hazai beszállítások némi erősödésére számítunk, azonban a belföldi értékesítés így is csak 2% körül fog bővülni. Az építőipar teljesítménye élénkül. Az üzleti szolgáltatások jelentősen bővülnek, különösen a távközlés, az ingatlanszektor, a kereskedelem, és a gazdasági szolgáltatás, tanácsadás.

A kivitel és a behozatal egyaránt dinamikusan emelkedik. A fogyasztásnövekedés alig igényel többletimportot; a gépberuházások és az export bővülése, továbbá az importverseny erősödése jár majd gyorsan emelkedő behozatallal. A reálértékben érezhetően erősödő forint is bővítheti az importkeresletet. Az élénkülő európai konjunktúra nyomán viszont az export növekedése gyorsul. A külkereskedelmi hiány a tavalyinál kissé nagyobb (4.6 milliárd euró) lesz. A jobb konjunktúrában az idegenforgalmi aktívum - amely az első, a forgalom szempontjából nem meghatározó hónapokban romlott - az év egészében némileg emelkedhet. A profitkiáramlás is meghaladhatja a tavalyit. A folyó fizetési mérleg hiánya euróban nagyjából stagnál, 6.5 milliárd lesz, de a GDP-hez képest már csökken, a 2003. évi 9%-ról 8%-ra.

Májusban ismét 7% fölé megy az infláció, de az év közepétől már kifejezett lassulásra számítunk. Az év eleji központi ár- és adóemelések hatása ugyanis egyszeri, a bázis viszont egyre magasabb. Az első négy hónapban az infláció valamivel kisebb volt a korábban vártnál, a II. félévben azonban - a magas olajár és esetleg erősödő dollár, valamint esetleg a gyógyszerárak emelkedése hatására - a korábban feltételezettnél lassabban csökken az áremelkedés üteme. Mindezek alapján 2004 átlagában továbbra is 6.7%-os, az év végére viszont 6-6.5% közötti inflációt valószínű.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Éves átlagban a tavalyihoz hasonló, 253 forintos euró-árfolyamra számít a GKI (további ingadozás mellett). A legvalószínűbb széles sáv, amelyben az árfolyam ingadozni fog, 247-260 forint/euró.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?