Csak vettek és vettek a külföldiek...

Pénzcentrum
2004. május 24. 10:21

Az I. negyedévben az állampapírpiacon nem történtek lényeges változások. A forgalomban lévő állampapír-állományban a pénzügyi vállalatok részesedése csökkent legnagyobb mértékben. A lakossági befektetők, illetve a nem-rezidensek ezzel szemben jelentősen növelték állampapír-befektetéseiket, amelynek hatására e szektorok tulajdonában lévő állomány az eddigi legmagasabb szintre emelkedett. A tőzsdei részvények esetében a piaci szereplők többsége ellentétesen viselkedett, mint 2003 utolsó negyedében. A nem-rezidensek jelentős mennyiségű tőzsdei részvényt vásároltak, s rajtuk kívül még a nem pénzügyi vállalatok léptek fel vevőként. Ezeket a vásárlásokat az államháztartás nagyértékű részvényeladása, illetve egy részvénytársaság jelentős tőkeemelése következtében megnövekedett részvénymennyiség tette lehetővé. A negyedév során csökkent a befektetési jegyek piaci értéken számított forgalomban lévő állománya, az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások szektorában figyelhető meg jelentős visszaesés.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. I. negyedévében 8,196.7 milliárd forintra (4.8%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke közel 124 milliárd forinttal emelkedett, amely nagymértékben a lakossági befektetők tényleges vásárlásának (119.1 milliárd forint értékben) tulajdonítható.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben nettó állampapír vásárlók voltak 187.4 milliárd forint értékben, miközben portfoliójukon 28.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyerséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 2,217 mrd Ft-ot tett ki, mely történelmi rekord negyedéves szinten. A szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 27.3%-ról 28.7%-ra nőtt.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága lényegében nem változott, a szektor 41.5 milliárd forint értékben nettó eladó volt a negyedév során.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya az I. negyedév végére a tranzakciók révén 21 milliárd forinttal, az árfolyamnyereséggel együttvéve pedig
24.8 milliárd forinttal emelkedett.A tőzsdei részvények állománya piaci értéken az I. negyedévben 600.3 milliárd forinttal (17.3%-kal) tovább nőtt, s március végén 4,070.4 milliárd forintot tett ki. Az emelkedés túlnyomórészt (93%-ban) a papírok árfolyamának növekedéséből származott. A tőzsdei részvények kapitalizációja 41.4 milliárd forinttal nőtt egy cég tőkeemeléséből adódóan, míg egy részvénytársaságot kivezettek a tőzsdéről.

A háztartások részvényeladása - szemben az előző negyedévvel - ismét meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 18.9 milliárd forinttal. Március végén a tőzsdei részvényeknek már csak 4.3%-a volt közvetlenül a háztartások tulajdonában

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben - szemben az előző negyedévvel - újból nettó részvényvásárlók voltak, mégpedig 136 milliárd forint értékben. Relatív súlyuk 3.6 százalékponttal nőtt, s így 74.9%-ot tett ki március végén. A külföldi tulajdonban levő részvények összértéke meghaladta a 3,047 mrd Ft-ot, mely történelmi rekord.


A pénzügyi vállalatok - ellentétben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, összességében 22.5 milliárd forint értékben. A nem pénzügyi vállalatok 26.7 milliárd forint értékben nettó részvényvásárlók voltak.A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az I. negyedévben 894.1 milliárd forintról 795.3 milliárd forintra (11.0%-kal) csökkent. A visszaesést szinte kizárólag a forgalomban lévő befektetési jegyek egy részének visszaváltása okozta. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedésében az előző negyedévhez képest kisebb elmozdulások történtek.


A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya - az előző időszakban is megfigyelhető tendenciát folytatva - az év végi adatokhoz képest, piaci értéken 105.9 milliárd forinttal esett vissza. A biztosítók, nyugdíjpénztárak szektoránál lévő állomány jelentős mértékben, 22.9 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hatására részesedésük a forgalomban lévő befektetési jegyekből 3.8 százalékponttal lett nagyobb.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?