24 °C Budapest

Csak vettek és vettek a külföldiek...

Pénzcentrum
2004. május 24. 10:21

Az I. negyedévben az állampapírpiacon nem történtek lényeges változások. A forgalomban lévő állampapír-állományban a pénzügyi vállalatok részesedése csökkent legnagyobb mértékben. A lakossági befektetők, illetve a nem-rezidensek ezzel szemben jelentősen növelték állampapír-befektetéseiket, amelynek hatására e szektorok tulajdonában lévő állomány az eddigi legmagasabb szintre emelkedett. A tőzsdei részvények esetében a piaci szereplők többsége ellentétesen viselkedett, mint 2003 utolsó negyedében. A nem-rezidensek jelentős mennyiségű tőzsdei részvényt vásároltak, s rajtuk kívül még a nem pénzügyi vállalatok léptek fel vevőként. Ezeket a vásárlásokat az államháztartás nagyértékű részvényeladása, illetve egy részvénytársaság jelentős tőkeemelése következtében megnövekedett részvénymennyiség tette lehetővé. A negyedév során csökkent a befektetési jegyek piaci értéken számított forgalomban lévő állománya, az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások szektorában figyelhető meg jelentős visszaesés.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. I. negyedévében 8,196.7 milliárd forintra (4.8%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke közel 124 milliárd forinttal emelkedett, amely nagymértékben a lakossági befektetők tényleges vásárlásának (119.1 milliárd forint értékben) tulajdonítható.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben nettó állampapír vásárlók voltak 187.4 milliárd forint értékben, miközben portfoliójukon 28.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyerséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 2,217 mrd Ft-ot tett ki, mely történelmi rekord negyedéves szinten. A szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 27.3%-ról 28.7%-ra nőtt.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága lényegében nem változott, a szektor 41.5 milliárd forint értékben nettó eladó volt a negyedév során.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya az I. negyedév végére a tranzakciók révén 21 milliárd forinttal, az árfolyamnyereséggel együttvéve pedig
24.8 milliárd forinttal emelkedett.A tőzsdei részvények állománya piaci értéken az I. negyedévben 600.3 milliárd forinttal (17.3%-kal) tovább nőtt, s március végén 4,070.4 milliárd forintot tett ki. Az emelkedés túlnyomórészt (93%-ban) a papírok árfolyamának növekedéséből származott. A tőzsdei részvények kapitalizációja 41.4 milliárd forinttal nőtt egy cég tőkeemeléséből adódóan, míg egy részvénytársaságot kivezettek a tőzsdéről.

A háztartások részvényeladása - szemben az előző negyedévvel - ismét meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 18.9 milliárd forinttal. Március végén a tőzsdei részvényeknek már csak 4.3%-a volt közvetlenül a háztartások tulajdonában

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben - szemben az előző negyedévvel - újból nettó részvényvásárlók voltak, mégpedig 136 milliárd forint értékben. Relatív súlyuk 3.6 százalékponttal nőtt, s így 74.9%-ot tett ki március végén. A külföldi tulajdonban levő részvények összértéke meghaladta a 3,047 mrd Ft-ot, mely történelmi rekord.


A pénzügyi vállalatok - ellentétben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, összességében 22.5 milliárd forint értékben. A nem pénzügyi vállalatok 26.7 milliárd forint értékben nettó részvényvásárlók voltak.A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az I. negyedévben 894.1 milliárd forintról 795.3 milliárd forintra (11.0%-kal) csökkent. A visszaesést szinte kizárólag a forgalomban lévő befektetési jegyek egy részének visszaváltása okozta. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedésében az előző negyedévhez képest kisebb elmozdulások történtek.


A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya - az előző időszakban is megfigyelhető tendenciát folytatva - az év végi adatokhoz képest, piaci értéken 105.9 milliárd forinttal esett vissza. A biztosítók, nyugdíjpénztárak szektoránál lévő állomány jelentős mértékben, 22.9 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hatására részesedésük a forgalomban lévő befektetési jegyekből 3.8 százalékponttal lett nagyobb.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM