30 °C Budapest

Csak vettek és vettek a külföldiek...

Pénzcentrum
2004. május 24. 10:21

Az I. negyedévben az állampapírpiacon nem történtek lényeges változások. A forgalomban lévő állampapír-állományban a pénzügyi vállalatok részesedése csökkent legnagyobb mértékben. A lakossági befektetők, illetve a nem-rezidensek ezzel szemben jelentősen növelték állampapír-befektetéseiket, amelynek hatására e szektorok tulajdonában lévő állomány az eddigi legmagasabb szintre emelkedett. A tőzsdei részvények esetében a piaci szereplők többsége ellentétesen viselkedett, mint 2003 utolsó negyedében. A nem-rezidensek jelentős mennyiségű tőzsdei részvényt vásároltak, s rajtuk kívül még a nem pénzügyi vállalatok léptek fel vevőként. Ezeket a vásárlásokat az államháztartás nagyértékű részvényeladása, illetve egy részvénytársaság jelentős tőkeemelése következtében megnövekedett részvénymennyiség tette lehetővé. A negyedév során csökkent a befektetési jegyek piaci értéken számított forgalomban lévő állománya, az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások szektorában figyelhető meg jelentős visszaesés.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. I. negyedévében 8,196.7 milliárd forintra (4.8%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke közel 124 milliárd forinttal emelkedett, amely nagymértékben a lakossági befektetők tényleges vásárlásának (119.1 milliárd forint értékben) tulajdonítható.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben nettó állampapír vásárlók voltak 187.4 milliárd forint értékben, miközben portfoliójukon 28.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyerséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 2,217 mrd Ft-ot tett ki, mely történelmi rekord negyedéves szinten. A szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 27.3%-ról 28.7%-ra nőtt.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága lényegében nem változott, a szektor 41.5 milliárd forint értékben nettó eladó volt a negyedév során.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya az I. negyedév végére a tranzakciók révén 21 milliárd forinttal, az árfolyamnyereséggel együttvéve pedig
24.8 milliárd forinttal emelkedett.A tőzsdei részvények állománya piaci értéken az I. negyedévben 600.3 milliárd forinttal (17.3%-kal) tovább nőtt, s március végén 4,070.4 milliárd forintot tett ki. Az emelkedés túlnyomórészt (93%-ban) a papírok árfolyamának növekedéséből származott. A tőzsdei részvények kapitalizációja 41.4 milliárd forinttal nőtt egy cég tőkeemeléséből adódóan, míg egy részvénytársaságot kivezettek a tőzsdéről.

A háztartások részvényeladása - szemben az előző negyedévvel - ismét meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 18.9 milliárd forinttal. Március végén a tőzsdei részvényeknek már csak 4.3%-a volt közvetlenül a háztartások tulajdonában

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben - szemben az előző negyedévvel - újból nettó részvényvásárlók voltak, mégpedig 136 milliárd forint értékben. Relatív súlyuk 3.6 százalékponttal nőtt, s így 74.9%-ot tett ki március végén. A külföldi tulajdonban levő részvények összértéke meghaladta a 3,047 mrd Ft-ot, mely történelmi rekord.


A pénzügyi vállalatok - ellentétben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, összességében 22.5 milliárd forint értékben. A nem pénzügyi vállalatok 26.7 milliárd forint értékben nettó részvényvásárlók voltak.A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az I. negyedévben 894.1 milliárd forintról 795.3 milliárd forintra (11.0%-kal) csökkent. A visszaesést szinte kizárólag a forgalomban lévő befektetési jegyek egy részének visszaváltása okozta. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedésében az előző negyedévhez képest kisebb elmozdulások történtek.


A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya - az előző időszakban is megfigyelhető tendenciát folytatva - az év végi adatokhoz képest, piaci értéken 105.9 milliárd forinttal esett vissza. A biztosítók, nyugdíjpénztárak szektoránál lévő állomány jelentős mértékben, 22.9 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hatására részesedésük a forgalomban lévő befektetési jegyekből 3.8 százalékponttal lett nagyobb.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?