8 °C Budapest

Csak vettek és vettek a külföldiek...

Pénzcentrum
2004. május 24. 10:21

Az I. negyedévben az állampapírpiacon nem történtek lényeges változások. A forgalomban lévő állampapír-állományban a pénzügyi vállalatok részesedése csökkent legnagyobb mértékben. A lakossági befektetők, illetve a nem-rezidensek ezzel szemben jelentősen növelték állampapír-befektetéseiket, amelynek hatására e szektorok tulajdonában lévő állomány az eddigi legmagasabb szintre emelkedett. A tőzsdei részvények esetében a piaci szereplők többsége ellentétesen viselkedett, mint 2003 utolsó negyedében. A nem-rezidensek jelentős mennyiségű tőzsdei részvényt vásároltak, s rajtuk kívül még a nem pénzügyi vállalatok léptek fel vevőként. Ezeket a vásárlásokat az államháztartás nagyértékű részvényeladása, illetve egy részvénytársaság jelentős tőkeemelése következtében megnövekedett részvénymennyiség tette lehetővé. A negyedév során csökkent a befektetési jegyek piaci értéken számított forgalomban lévő állománya, az előző negyedévekhez hasonlóan a háztartások szektorában figyelhető meg jelentős visszaesés.





Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. I. negyedévében 8,196.7 milliárd forintra (4.8%-kal) emelkedett.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke közel 124 milliárd forinttal emelkedett, amely nagymértékben a lakossági befektetők tényleges vásárlásának (119.1 milliárd forint értékben) tulajdonítható.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben nettó állampapír vásárlók voltak 187.4 milliárd forint értékben, miközben portfoliójukon 28.8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyerséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 2,217 mrd Ft-ot tett ki, mely történelmi rekord negyedéves szinten. A szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 27.3%-ról 28.7%-ra nőtt.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága lényegében nem változott, a szektor 41.5 milliárd forint értékben nettó eladó volt a negyedév során.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya az I. negyedév végére a tranzakciók révén 21 milliárd forinttal, az árfolyamnyereséggel együttvéve pedig
24.8 milliárd forinttal emelkedett.



A tőzsdei részvények állománya piaci értéken az I. negyedévben 600.3 milliárd forinttal (17.3%-kal) tovább nőtt, s március végén 4,070.4 milliárd forintot tett ki. Az emelkedés túlnyomórészt (93%-ban) a papírok árfolyamának növekedéséből származott. A tőzsdei részvények kapitalizációja 41.4 milliárd forinttal nőtt egy cég tőkeemeléséből adódóan, míg egy részvénytársaságot kivezettek a tőzsdéről.

A háztartások részvényeladása - szemben az előző negyedévvel - ismét meghaladta a vásárlások értékét, mégpedig 18.9 milliárd forinttal. Március végén a tőzsdei részvényeknek már csak 4.3%-a volt közvetlenül a háztartások tulajdonában

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) az I. negyedévben - szemben az előző negyedévvel - újból nettó részvényvásárlók voltak, mégpedig 136 milliárd forint értékben. Relatív súlyuk 3.6 százalékponttal nőtt, s így 74.9%-ot tett ki március végén. A külföldi tulajdonban levő részvények összértéke meghaladta a 3,047 mrd Ft-ot, mely történelmi rekord.


A pénzügyi vállalatok - ellentétben az előző negyedévvel - nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, összességében 22.5 milliárd forint értékben. A nem pénzügyi vállalatok 26.7 milliárd forint értékben nettó részvényvásárlók voltak.



A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az I. negyedévben 894.1 milliárd forintról 795.3 milliárd forintra (11.0%-kal) csökkent. A visszaesést szinte kizárólag a forgalomban lévő befektetési jegyek egy részének visszaváltása okozta. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedésében az előző negyedévhez képest kisebb elmozdulások történtek.


A háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya - az előző időszakban is megfigyelhető tendenciát folytatva - az év végi adatokhoz képest, piaci értéken 105.9 milliárd forinttal esett vissza. A biztosítók, nyugdíjpénztárak szektoránál lévő állomány jelentős mértékben, 22.9 milliárd forinttal emelkedett, amelynek hatására részesedésük a forgalomban lévő befektetési jegyekből 3.8 százalékponttal lett nagyobb.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem