Draskovics: 2010-ben lehet euró, hangsúly a reálkonvergencián

Pénzcentrum
2004. május 10. 12:35

Az uniós felzárkózás politikájáról, az euró bevezetés lehetőségeiről tanácskoztak ma az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A tanácskozás után Draskovics Tibor pénzügyminiszter illetve a munkaadói és munkavállalói képviselői ismertették a megbeszélés főbb megállapításait. A célokban az egyetértés teljes, az eszközrendszer kialakítása folyamatban van. Az érdekegyeztető tanácsban egy PM által készített tervezetet vitattak meg a munkaadói és munkavállalói oldal képviselői. Egyetértés volt a felek részéről abban, hogy célszerű a minél gyorsabb reálkonvergenciára koncentrálni, az egy főre jutó GDP szintben az uniós átlagot elérni. Ebben a folyamatban különös hangsúlyt kell helyezni a foglalkoztatottság növekedésére, az aktivitási ráta emelésére. Az euró bevezetése fontos eszköz, de nem önmagában vett cél. Az euró bevezetés kritériumai a reálkonvergencia pálya szükségesnek vélt alakulása mellett 2008-ra teljesülhetnek, melyek 2010-es bevezetést eredményezhetnek. A nominális feltételekhez már 2007-ben közel kerülhetünk, ezért egy 2009-es időpontot sem lehet kizárni. A kormány csütörtökön dönt a bevezetés céldátumáról. Az OÉT ülésén szóba kerültek az államháztartás egyes területein szükséges változtatások, a beruházáspolitika, a szociális politika. A héten ezeket a kérdéseket egy munkaprogram keretében a kormány is megtárgyalja - mondta a pénzügyminiszter. Vígh László munkavállalói oldal képviseletében a reálbérpálya alakulásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A tárgyalt PM tervezet egy forgatókönyve szerint 1-3%-os növekedés mellett hasonló mértékű reálbérnövekedés is elképzelhető. A munkaadói oldalnak erre vonatkozóan bizonyos kétségei merültek fel. Károlyi László a munkaadói oldal képviseletében elismételte, hogy a célokban egyetértés volt, ugyanakkor utalt rá, hogy az eszközöket illetően vannak még vitás kérdések. A munkaadói oldal hangsúlyozta a nemzeti tőke versenyképességének fokozásának szükségességét. Az adóverseny az európai országokban egyre jelentősebb - emelte ki Károlyi. Itt akkor tudunk sikeresek lenni, ha az államháztartásban megvalósulnak a szükséges reformok. Az állam nem hagyja teljesen magára a nagy elosztórendszereket, ugyanakkor itt mindenképpen fontos racionalizáló lépéseket kell tenni - vélte Károlyi. Az idei évre a PM 3-3.3%-os GDP növekedéssel számol. A következő években a növekedés üteme fokozatosan gyorsulhat, 2008-ra akár 4.5-5%-os GDP bővülés is elképzelhető. Jó gazdaságpolitikai program mellett ez 0.5%ponttal magasabb is lehet. Draskovics Tibor elmondta, hogy az infláció alakulását illetően a 2005-ös célt (4%) semmi nem fenyegeti. Ezután évi kb. 0.5%pontos dezinflációval lehet számolni. Ezek szerint 2008 tavaszára kényelmesen teljesíthető a maastrichti elvárás.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM