13 °C Budapest

Makrogazdasági körkép: mi történt a régióban az elmúlt hetekben?

Pénzcentrum
2004. április 30. 13:00

A Portfolio.hu - a heti részvénypiaci összefoglaló mellett - ezentúl a régió legfontosabb piacainak (a hazai mellett a cseh, szlovák, lengyel és orosz) jelentősebb makrogazdasági vonatkozású híreit is heti rendszerességgel áttekinti, hogy még szélesebb körű tájékoztatást nyújtsunk olvasóinknak.
Ezen a héten nem jelent meg a magyar piacot jelentősen befolyásoló makrogazdasági adat, így a deviza- és állampapír-piacokat elsősorban a régió, illetve a globális események mozgatták.

Magyar deviza- és állampapírpiac:

EUR/HUF (záróárakat tűntettük fel)


A forint az elmúlt két hétben (most induló sorozatunkban először még két heti időtávot tekintünk át) a 250-es árszint környékén ingadozott, azonban ezen a héten már inkább csak az említett szint felett tartózkodott, a tegnapi írásunkban (Miért gyengül a forint?) már részletesen kifejtett carry trade folyamatnak köszönhetően.

Piaci vélekedés szerint a forint árfolyama az elkövetkezendő néhány napban már nem tud a 250-es árfolyamszintnél erősebb kurzust elérni, a 251-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat tovább. Ezt figyelembe véve a piaci szereplők többsége a Monetáris Tanács hétfői ülésétől nem várja az alapkamat csökkentését.
HUF/USD


A forint a dollárral szemben az elmúlt két hétben jellemzően a 210-211 Ft/USD közötti árfolyamszinten ingadozott, azonban az elmúlt néhány napban egy jelentősebb gyengülésnek is tanúi lehettünk, ami szintén az előbb említett folyamatnak az eredménye.

Az állampapírok másodpiacán az elmúlt egy hétben emelkedtek a hozamok a forint gyengülésével párhuzamosan. A hozamemelkedés inkább a rövidebb lejáratú papírokat érintette, ahol naponként akár jelentősebb (30-40 bp) elmozdulásokra is volt példa. A héten két aukcióra is sor került (3 hónapos DKJ és 3 éves államkötvény), melyeken a várakozásoknál jóval magasabb érdeklődés mellett emelkedtek a hozamok az előző aukcióhoz képest.

A cseh pénzügyminisztérium a tegnapi beszámolók szerint 5.2 százalékról 6.1 százalékra növelte az államháztartási hiány idei előrejelzését a GDP-hez képest (a korábbi előrejelzés még januárban készült). Mint ismeretes, tavaly kiemelkedően magas lett az államháztartás hiánya Csehországban a GDP-hez viszonyítva (12.9%, amely az indokláas szerint jórészt egyszeri tételek miatt).
A kormány elképzelései szerint a költségvetési konszolidációs program keretében a GDP-arányos deficit 2006-ra - a választások évében - 4 százalékra mérséklődik, amely még mindig nem elegendő az euróbevezetési korlát teljesítéséhez. A jelenlegi tervek szerint Csehország majd csak 2008-ban érné el az eurózónába való belépéshez szükséges 3 százalékos feltételt. A szabályok ismeretében ezután a cseh koronának két évet kell eltöltenie az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerében, így Csehország 2010-ben léphet be az eurózónába.
Cseh korona euróval szembeni árfolyamán is tükröződik az eddig már áttekintett régiós valuták árfolyam-mozgása.
EUR/CZK:

A szlovák jegybank e hét szerdán váratlanul újabb 50 bázisponttal 5.00%-osra csökkentette az irányadó ráta mértékét a szlovák korona túlzott erősödésére hivatkozva. A korona-euró kurzus a héten már meghaladta a fontos határnak számító 40 EUR/SKK-kurzust. A kamatcsökkentés egyelőre elérte a célját, ugyanis az árfolyam visszasüllyedt az említett szint alá. Elemzők szerint az árfolyam középtávon a kedvező makrogazdasági fundamentumoknak köszönhetően (igen dinamikus gazdasági növekedés és a most csatlakozó országok között alacsonynak számító folyó fizetési mérleg hiány) tovább ostromolhatja majd az imént említett árfolyamszintet, újabb költséges beavatkozásokra késztetve a szlovák jegybankot.
EURSKK:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A belpolitikai bizonytalanság illetve a feltörekvő piacokat elért általános gyengülés hatására a zloty árfolyama is gyengült az euróval szemben az elmúlt két hét záró árait figyelembe véve.
EURPLN:


A héten nyilvánosságra hozta a lengyel kormány az EU-nak végleges formában május 15-én elküldendő konvergencia-program első tervezetét. A dokumentumban egyelőre nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan. A program szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, így elvileg 2009-ben bevezetésre kerülhet a közös európai fizetőeszköz , ugyanakkor elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform . Ez pedig annak veszélyét vonhatja maga után, hogy az euró bevezetésére ebben az évtizedben már nem kerülhet sor .

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre az előzetes várakozások szerint 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is.Az orosz gazdaság kibocsátása néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok szerint az idei év első negyedében 8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét , amelyben igen nagy szerepe volt a magas világpiaci olajáraknak.

Ma reggeli írásunkban már kitértünk az ismét rekordot döntött fekete-arany kérdéskörére, amelyből az orosz gazdaság vélhetően továbbra is sokat profitál, így a gazdasági növekedés továbbra is igen dinamikus lehet. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy az orosz gazdaság igen nagy mértékben az olajtól függ és téves az a következtetés, hogy a bővülés a strukturális reformok következménye lenne (amelyek újabb lépcsőfoka a nemrég bejelentett adócsökkentés).

A rubel árfolyama mind az euróval, mind a dollárral szemben viszonylagos stabilitást mutatott az elmúlt két hétben a záróárfolyamokat figyelembe véve.


HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?