20 °C Budapest

Makrogazdasági körkép: mi történt a régióban az elmúlt hetekben?

Pénzcentrum
2004. április 30. 13:00

A Portfolio.hu - a heti részvénypiaci összefoglaló mellett - ezentúl a régió legfontosabb piacainak (a hazai mellett a cseh, szlovák, lengyel és orosz) jelentősebb makrogazdasági vonatkozású híreit is heti rendszerességgel áttekinti, hogy még szélesebb körű tájékoztatást nyújtsunk olvasóinknak.
Ezen a héten nem jelent meg a magyar piacot jelentősen befolyásoló makrogazdasági adat, így a deviza- és állampapír-piacokat elsősorban a régió, illetve a globális események mozgatták.

Magyar deviza- és állampapírpiac:

EUR/HUF (záróárakat tűntettük fel)


A forint az elmúlt két hétben (most induló sorozatunkban először még két heti időtávot tekintünk át) a 250-es árszint környékén ingadozott, azonban ezen a héten már inkább csak az említett szint felett tartózkodott, a tegnapi írásunkban (Miért gyengül a forint?) már részletesen kifejtett carry trade folyamatnak köszönhetően.

Piaci vélekedés szerint a forint árfolyama az elkövetkezendő néhány napban már nem tud a 250-es árfolyamszintnél erősebb kurzust elérni, a 251-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat tovább. Ezt figyelembe véve a piaci szereplők többsége a Monetáris Tanács hétfői ülésétől nem várja az alapkamat csökkentését.
HUF/USD


A forint a dollárral szemben az elmúlt két hétben jellemzően a 210-211 Ft/USD közötti árfolyamszinten ingadozott, azonban az elmúlt néhány napban egy jelentősebb gyengülésnek is tanúi lehettünk, ami szintén az előbb említett folyamatnak az eredménye.

Az állampapírok másodpiacán az elmúlt egy hétben emelkedtek a hozamok a forint gyengülésével párhuzamosan. A hozamemelkedés inkább a rövidebb lejáratú papírokat érintette, ahol naponként akár jelentősebb (30-40 bp) elmozdulásokra is volt példa. A héten két aukcióra is sor került (3 hónapos DKJ és 3 éves államkötvény), melyeken a várakozásoknál jóval magasabb érdeklődés mellett emelkedtek a hozamok az előző aukcióhoz képest.

A cseh pénzügyminisztérium a tegnapi beszámolók szerint 5.2 százalékról 6.1 százalékra növelte az államháztartási hiány idei előrejelzését a GDP-hez képest (a korábbi előrejelzés még januárban készült). Mint ismeretes, tavaly kiemelkedően magas lett az államháztartás hiánya Csehországban a GDP-hez viszonyítva (12.9%, amely az indokláas szerint jórészt egyszeri tételek miatt).
A kormány elképzelései szerint a költségvetési konszolidációs program keretében a GDP-arányos deficit 2006-ra - a választások évében - 4 százalékra mérséklődik, amely még mindig nem elegendő az euróbevezetési korlát teljesítéséhez. A jelenlegi tervek szerint Csehország majd csak 2008-ban érné el az eurózónába való belépéshez szükséges 3 százalékos feltételt. A szabályok ismeretében ezután a cseh koronának két évet kell eltöltenie az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerében, így Csehország 2010-ben léphet be az eurózónába.
Cseh korona euróval szembeni árfolyamán is tükröződik az eddig már áttekintett régiós valuták árfolyam-mozgása.
EUR/CZK:

A szlovák jegybank e hét szerdán váratlanul újabb 50 bázisponttal 5.00%-osra csökkentette az irányadó ráta mértékét a szlovák korona túlzott erősödésére hivatkozva. A korona-euró kurzus a héten már meghaladta a fontos határnak számító 40 EUR/SKK-kurzust. A kamatcsökkentés egyelőre elérte a célját, ugyanis az árfolyam visszasüllyedt az említett szint alá. Elemzők szerint az árfolyam középtávon a kedvező makrogazdasági fundamentumoknak köszönhetően (igen dinamikus gazdasági növekedés és a most csatlakozó országok között alacsonynak számító folyó fizetési mérleg hiány) tovább ostromolhatja majd az imént említett árfolyamszintet, újabb költséges beavatkozásokra késztetve a szlovák jegybankot.
EURSKK:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A belpolitikai bizonytalanság illetve a feltörekvő piacokat elért általános gyengülés hatására a zloty árfolyama is gyengült az euróval szemben az elmúlt két hét záró árait figyelembe véve.
EURPLN:


A héten nyilvánosságra hozta a lengyel kormány az EU-nak végleges formában május 15-én elküldendő konvergencia-program első tervezetét. A dokumentumban egyelőre nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan. A program szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, így elvileg 2009-ben bevezetésre kerülhet a közös európai fizetőeszköz , ugyanakkor elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform . Ez pedig annak veszélyét vonhatja maga után, hogy az euró bevezetésére ebben az évtizedben már nem kerülhet sor .

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre az előzetes várakozások szerint 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is.Az orosz gazdaság kibocsátása néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok szerint az idei év első negyedében 8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét , amelyben igen nagy szerepe volt a magas világpiaci olajáraknak.

Ma reggeli írásunkban már kitértünk az ismét rekordot döntött fekete-arany kérdéskörére, amelyből az orosz gazdaság vélhetően továbbra is sokat profitál, így a gazdasági növekedés továbbra is igen dinamikus lehet. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy az orosz gazdaság igen nagy mértékben az olajtól függ és téves az a következtetés, hogy a bővülés a strukturális reformok következménye lenne (amelyek újabb lépcsőfoka a nemrég bejelentett adócsökkentés).

A rubel árfolyama mind az euróval, mind a dollárral szemben viszonylagos stabilitást mutatott az elmúlt két hétben a záróárfolyamokat figyelembe véve.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?