Makrogazdasági körkép: mi történt a régióban az elmúlt hetekben?

Pénzcentrum
2004. április 30. 13:00

A Portfolio.hu - a heti részvénypiaci összefoglaló mellett - ezentúl a régió legfontosabb piacainak (a hazai mellett a cseh, szlovák, lengyel és orosz) jelentősebb makrogazdasági vonatkozású híreit is heti rendszerességgel áttekinti, hogy még szélesebb körű tájékoztatást nyújtsunk olvasóinknak.
Ezen a héten nem jelent meg a magyar piacot jelentősen befolyásoló makrogazdasági adat, így a deviza- és állampapír-piacokat elsősorban a régió, illetve a globális események mozgatták.

Magyar deviza- és állampapírpiac:

EUR/HUF (záróárakat tűntettük fel)


A forint az elmúlt két hétben (most induló sorozatunkban először még két heti időtávot tekintünk át) a 250-es árszint környékén ingadozott, azonban ezen a héten már inkább csak az említett szint felett tartózkodott, a tegnapi írásunkban (Miért gyengül a forint?) már részletesen kifejtett carry trade folyamatnak köszönhetően.

Piaci vélekedés szerint a forint árfolyama az elkövetkezendő néhány napban már nem tud a 250-es árfolyamszintnél erősebb kurzust elérni, a 251-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat tovább. Ezt figyelembe véve a piaci szereplők többsége a Monetáris Tanács hétfői ülésétől nem várja az alapkamat csökkentését.
HUF/USD


A forint a dollárral szemben az elmúlt két hétben jellemzően a 210-211 Ft/USD közötti árfolyamszinten ingadozott, azonban az elmúlt néhány napban egy jelentősebb gyengülésnek is tanúi lehettünk, ami szintén az előbb említett folyamatnak az eredménye.

Az állampapírok másodpiacán az elmúlt egy hétben emelkedtek a hozamok a forint gyengülésével párhuzamosan. A hozamemelkedés inkább a rövidebb lejáratú papírokat érintette, ahol naponként akár jelentősebb (30-40 bp) elmozdulásokra is volt példa. A héten két aukcióra is sor került (3 hónapos DKJ és 3 éves államkötvény), melyeken a várakozásoknál jóval magasabb érdeklődés mellett emelkedtek a hozamok az előző aukcióhoz képest.

A cseh pénzügyminisztérium a tegnapi beszámolók szerint 5.2 százalékról 6.1 százalékra növelte az államháztartási hiány idei előrejelzését a GDP-hez képest (a korábbi előrejelzés még januárban készült). Mint ismeretes, tavaly kiemelkedően magas lett az államháztartás hiánya Csehországban a GDP-hez viszonyítva (12.9%, amely az indokláas szerint jórészt egyszeri tételek miatt).
A kormány elképzelései szerint a költségvetési konszolidációs program keretében a GDP-arányos deficit 2006-ra - a választások évében - 4 százalékra mérséklődik, amely még mindig nem elegendő az euróbevezetési korlát teljesítéséhez. A jelenlegi tervek szerint Csehország majd csak 2008-ban érné el az eurózónába való belépéshez szükséges 3 százalékos feltételt. A szabályok ismeretében ezután a cseh koronának két évet kell eltöltenie az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerében, így Csehország 2010-ben léphet be az eurózónába.
Cseh korona euróval szembeni árfolyamán is tükröződik az eddig már áttekintett régiós valuták árfolyam-mozgása.
EUR/CZK:

A szlovák jegybank e hét szerdán váratlanul újabb 50 bázisponttal 5.00%-osra csökkentette az irányadó ráta mértékét a szlovák korona túlzott erősödésére hivatkozva. A korona-euró kurzus a héten már meghaladta a fontos határnak számító 40 EUR/SKK-kurzust. A kamatcsökkentés egyelőre elérte a célját, ugyanis az árfolyam visszasüllyedt az említett szint alá. Elemzők szerint az árfolyam középtávon a kedvező makrogazdasági fundamentumoknak köszönhetően (igen dinamikus gazdasági növekedés és a most csatlakozó országok között alacsonynak számító folyó fizetési mérleg hiány) tovább ostromolhatja majd az imént említett árfolyamszintet, újabb költséges beavatkozásokra késztetve a szlovák jegybankot.
EURSKK:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A belpolitikai bizonytalanság illetve a feltörekvő piacokat elért általános gyengülés hatására a zloty árfolyama is gyengült az euróval szemben az elmúlt két hét záró árait figyelembe véve.
EURPLN:


A héten nyilvánosságra hozta a lengyel kormány az EU-nak végleges formában május 15-én elküldendő konvergencia-program első tervezetét. A dokumentumban egyelőre nem adtak meg konkrét időpontot az euró bevezetésére vonatkozóan. A program szerint 2007-ben a költségvetés hiánya a GDP 1.5 százalékára mérséklődik a jelenlegi 5.7 százalékról, így elvileg 2009-ben bevezetésre kerülhet a közös európai fizetőeszköz , ugyanakkor elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a küszöbönálló kormányváltozás miatt veszélybe kerülhet a leköszönő kormány által kilátásba helyezett költségvetési reform . Ez pedig annak veszélyét vonhatja maga után, hogy az euró bevezetésére ebben az évtizedben már nem kerülhet sor .

A lengyel gazdasági növekedés igen dinamikus és gyorsuló tendenciát mutat. A GDP növekedési üteme idén és jövőre az előzetes várakozások szerint 5 százalék körül lesz, 2006-ban és 2007-ben elérheti az 5.6 százalékot is.Az orosz gazdaság kibocsátása néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok szerint az idei év első negyedében 8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét , amelyben igen nagy szerepe volt a magas világpiaci olajáraknak.

Ma reggeli írásunkban már kitértünk az ismét rekordot döntött fekete-arany kérdéskörére, amelyből az orosz gazdaság vélhetően továbbra is sokat profitál, így a gazdasági növekedés továbbra is igen dinamikus lehet. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy az orosz gazdaság igen nagy mértékben az olajtól függ és téves az a következtetés, hogy a bővülés a strukturális reformok következménye lenne (amelyek újabb lépcsőfoka a nemrég bejelentett adócsökkentés).

A rubel árfolyama mind az euróval, mind a dollárral szemben viszonylagos stabilitást mutatott az elmúlt két hétben a záróárfolyamokat figyelembe véve.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm