20 °C Budapest

Miért gyengül a forint?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:35

A forint ma reggel a tegnapi zárószintél közel 2 forinttal gyengébb árfolyamszinten nyitott az euróval szemben, és jelenleg a 254 Ft/euró környékén ingadozik a kurzus. A kamatcsökkentési várakozások erősödésével, illetve különösebb magyar makrogazdasági hír megjelenésének hiányában első ránézésre ellentmondásos a folyamat. Mi állhat a dolgok hátterében, erről kérdeztük Puskás Tamást, a budapesti Commerzbank Treasury vezetőjét.


eurhufcomp
eurhufcomp
Puskás véleménye szerint a jelenlegi események nem egy, hanem több összetett folyamatnak az eredménye. A hetek óta tartó forint-, kötvénypiaci és BUX-rally elfáradt, nincs már meg az a lendület a piacban, mint ami az elmúlt hetekben megfigyelhető volt. A részvénypiaci optimizmus és forgalom az elmúlt napokban csökkenni látszik, a befektetők a papírokat a szakember szerint túlárazták.

Bár az elmúlt néhány napban nem jelent meg nagyobb jelentőségű makrogazdasági hír, a befektetők mégis elbizonytalanodni látszanak a magyar piacot illetően. A baj azonban feltehetően nem elsősorban "velünk" van. Az Egyesült Államokban a kedvező vállalati gyorsjelentések, illetve legkülönbözőbb makrogazdasági adatok is az amerikai gazdaság magára találásáról árulkodnak, amellyel párhuzamosan - főként a magasabb feldolgozottság fokú termékek esetén - egyre erősebb inflációs nyomás is tetten érhető az adatokban.

Mindez jelentősen felerősítette az amerikai kamatemelési várakozásokat, a dollárkötvények kamatai egyre magasabbra szöknek. A részvénypiacokra ez mindenképpen kedvezőtlen hatással van. Az elmúlt napok viszonylag alacsonyabb magyar részvényforgalma is részben ennek tudható be.

Puskás véleménye szerint a jelentősebb piaci szereplők fokozatosan vonják ki tőkéjüket a feltörekvő piacokról a dollár és az említett piacok közötti csökkenő hozamkülönbségek miatt (carry trade). A nagy külföldi bankok a fejlett piacoknál kisebb likviditás miatt egy-egy tranzakciójukkal a részvény és kötvénypiacokon jelentősebb elmozdulásokat tudnak okozni. A szakember szerint ez mutatkozik meg most is a magyar piacon.


A forint az elmúlt hetekben bár folyamatosan a 250-es árfolyamszint környékén ingadozott, azonban annál nem tudott huzamosabb időre lejjebb kerülni, csupán néhány napig volt 250 alatt az árfolyam. A forintpiac - amint ezt már sokszor megtapasztalhattuk - az erősödés irányába sokkal lassabban megy, mint a gyengülés irányába. A likviditást elsősorban néhány nagy külföldi bank generálja, a forint árfolyama törékeny, gyengülni sokkal könnyebben és gyorsabban tud a kurzus.

A kötvénypiac Puskás szerint azért nem különösebben vonzó, mert túl sok kamatvágás van már beárazva az elkövetkezendő hónapokra - ami természetesen nem előnyös a befektetőknek -, ez pedig a gyengülő forintárfolyamban csapódik le, a kedvező makrogazdasági fundamentumok ellenére.

Említésre méltó még, hogy a zloty árfolyama már kb. január óta tükrözi a feltörekvő piacokról a biztosabb dollárba való befektetés "teóriáját", és Puskás szerint ez a folyamat most a magyar piacot is elérte. Véleménye szerint kizárt, hogy középtávon (6-12 hónap) a forint árfolyama tartósan a 250-es határ alá csökkenjen (átmeneti erősödés lehetséges). A szakember az amerikai alapkamat mértékét év végére 3%-ra, a magyar rátát 9-9.5%-ra várja. A hozamkülönbség jelentősen csökkenhet, mely egyértelműen megmutatkozhat a forint árfolyamában is, amelyet a szakember középtávon a 255-260-as sávban lát reálisnak.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?