18 °C Budapest

Miért gyengül a forint?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:35

A forint ma reggel a tegnapi zárószintél közel 2 forinttal gyengébb árfolyamszinten nyitott az euróval szemben, és jelenleg a 254 Ft/euró környékén ingadozik a kurzus. A kamatcsökkentési várakozások erősödésével, illetve különösebb magyar makrogazdasági hír megjelenésének hiányában első ránézésre ellentmondásos a folyamat. Mi állhat a dolgok hátterében, erről kérdeztük Puskás Tamást, a budapesti Commerzbank Treasury vezetőjét.


eurhufcomp
eurhufcomp
Puskás véleménye szerint a jelenlegi események nem egy, hanem több összetett folyamatnak az eredménye. A hetek óta tartó forint-, kötvénypiaci és BUX-rally elfáradt, nincs már meg az a lendület a piacban, mint ami az elmúlt hetekben megfigyelhető volt. A részvénypiaci optimizmus és forgalom az elmúlt napokban csökkenni látszik, a befektetők a papírokat a szakember szerint túlárazták.

Bár az elmúlt néhány napban nem jelent meg nagyobb jelentőségű makrogazdasági hír, a befektetők mégis elbizonytalanodni látszanak a magyar piacot illetően. A baj azonban feltehetően nem elsősorban "velünk" van. Az Egyesült Államokban a kedvező vállalati gyorsjelentések, illetve legkülönbözőbb makrogazdasági adatok is az amerikai gazdaság magára találásáról árulkodnak, amellyel párhuzamosan - főként a magasabb feldolgozottság fokú termékek esetén - egyre erősebb inflációs nyomás is tetten érhető az adatokban.

Mindez jelentősen felerősítette az amerikai kamatemelési várakozásokat, a dollárkötvények kamatai egyre magasabbra szöknek. A részvénypiacokra ez mindenképpen kedvezőtlen hatással van. Az elmúlt napok viszonylag alacsonyabb magyar részvényforgalma is részben ennek tudható be.

Puskás véleménye szerint a jelentősebb piaci szereplők fokozatosan vonják ki tőkéjüket a feltörekvő piacokról a dollár és az említett piacok közötti csökkenő hozamkülönbségek miatt (carry trade). A nagy külföldi bankok a fejlett piacoknál kisebb likviditás miatt egy-egy tranzakciójukkal a részvény és kötvénypiacokon jelentősebb elmozdulásokat tudnak okozni. A szakember szerint ez mutatkozik meg most is a magyar piacon.


A forint az elmúlt hetekben bár folyamatosan a 250-es árfolyamszint környékén ingadozott, azonban annál nem tudott huzamosabb időre lejjebb kerülni, csupán néhány napig volt 250 alatt az árfolyam. A forintpiac - amint ezt már sokszor megtapasztalhattuk - az erősödés irányába sokkal lassabban megy, mint a gyengülés irányába. A likviditást elsősorban néhány nagy külföldi bank generálja, a forint árfolyama törékeny, gyengülni sokkal könnyebben és gyorsabban tud a kurzus.

A kötvénypiac Puskás szerint azért nem különösebben vonzó, mert túl sok kamatvágás van már beárazva az elkövetkezendő hónapokra - ami természetesen nem előnyös a befektetőknek -, ez pedig a gyengülő forintárfolyamban csapódik le, a kedvező makrogazdasági fundamentumok ellenére.

Említésre méltó még, hogy a zloty árfolyama már kb. január óta tükrözi a feltörekvő piacokról a biztosabb dollárba való befektetés "teóriáját", és Puskás szerint ez a folyamat most a magyar piacot is elérte. Véleménye szerint kizárt, hogy középtávon (6-12 hónap) a forint árfolyama tartósan a 250-es határ alá csökkenjen (átmeneti erősödés lehetséges). A szakember az amerikai alapkamat mértékét év végére 3%-ra, a magyar rátát 9-9.5%-ra várja. A hozamkülönbség jelentősen csökkenhet, mely egyértelműen megmutatkozhat a forint árfolyamában is, amelyet a szakember középtávon a 255-260-as sávban lát reálisnak.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem