21 °C Budapest

Miért gyengül a forint?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:35

A forint ma reggel a tegnapi zárószintél közel 2 forinttal gyengébb árfolyamszinten nyitott az euróval szemben, és jelenleg a 254 Ft/euró környékén ingadozik a kurzus. A kamatcsökkentési várakozások erősödésével, illetve különösebb magyar makrogazdasági hír megjelenésének hiányában első ránézésre ellentmondásos a folyamat. Mi állhat a dolgok hátterében, erről kérdeztük Puskás Tamást, a budapesti Commerzbank Treasury vezetőjét.


eurhufcomp
eurhufcomp
Puskás véleménye szerint a jelenlegi események nem egy, hanem több összetett folyamatnak az eredménye. A hetek óta tartó forint-, kötvénypiaci és BUX-rally elfáradt, nincs már meg az a lendület a piacban, mint ami az elmúlt hetekben megfigyelhető volt. A részvénypiaci optimizmus és forgalom az elmúlt napokban csökkenni látszik, a befektetők a papírokat a szakember szerint túlárazták.

Bár az elmúlt néhány napban nem jelent meg nagyobb jelentőségű makrogazdasági hír, a befektetők mégis elbizonytalanodni látszanak a magyar piacot illetően. A baj azonban feltehetően nem elsősorban "velünk" van. Az Egyesült Államokban a kedvező vállalati gyorsjelentések, illetve legkülönbözőbb makrogazdasági adatok is az amerikai gazdaság magára találásáról árulkodnak, amellyel párhuzamosan - főként a magasabb feldolgozottság fokú termékek esetén - egyre erősebb inflációs nyomás is tetten érhető az adatokban.

Mindez jelentősen felerősítette az amerikai kamatemelési várakozásokat, a dollárkötvények kamatai egyre magasabbra szöknek. A részvénypiacokra ez mindenképpen kedvezőtlen hatással van. Az elmúlt napok viszonylag alacsonyabb magyar részvényforgalma is részben ennek tudható be.

Puskás véleménye szerint a jelentősebb piaci szereplők fokozatosan vonják ki tőkéjüket a feltörekvő piacokról a dollár és az említett piacok közötti csökkenő hozamkülönbségek miatt (carry trade). A nagy külföldi bankok a fejlett piacoknál kisebb likviditás miatt egy-egy tranzakciójukkal a részvény és kötvénypiacokon jelentősebb elmozdulásokat tudnak okozni. A szakember szerint ez mutatkozik meg most is a magyar piacon.


A forint az elmúlt hetekben bár folyamatosan a 250-es árfolyamszint környékén ingadozott, azonban annál nem tudott huzamosabb időre lejjebb kerülni, csupán néhány napig volt 250 alatt az árfolyam. A forintpiac - amint ezt már sokszor megtapasztalhattuk - az erősödés irányába sokkal lassabban megy, mint a gyengülés irányába. A likviditást elsősorban néhány nagy külföldi bank generálja, a forint árfolyama törékeny, gyengülni sokkal könnyebben és gyorsabban tud a kurzus.

A kötvénypiac Puskás szerint azért nem különösebben vonzó, mert túl sok kamatvágás van már beárazva az elkövetkezendő hónapokra - ami természetesen nem előnyös a befektetőknek -, ez pedig a gyengülő forintárfolyamban csapódik le, a kedvező makrogazdasági fundamentumok ellenére.

Említésre méltó még, hogy a zloty árfolyama már kb. január óta tükrözi a feltörekvő piacokról a biztosabb dollárba való befektetés "teóriáját", és Puskás szerint ez a folyamat most a magyar piacot is elérte. Véleménye szerint kizárt, hogy középtávon (6-12 hónap) a forint árfolyama tartósan a 250-es határ alá csökkenjen (átmeneti erősödés lehetséges). A szakember az amerikai alapkamat mértékét év végére 3%-ra, a magyar rátát 9-9.5%-ra várja. A hozamkülönbség jelentősen csökkenhet, mely egyértelműen megmutatkozhat a forint árfolyamában is, amelyet a szakember középtávon a 255-260-as sávban lát reálisnak.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm