Miért gyengül a forint?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:35

A forint ma reggel a tegnapi zárószintél közel 2 forinttal gyengébb árfolyamszinten nyitott az euróval szemben, és jelenleg a 254 Ft/euró környékén ingadozik a kurzus. A kamatcsökkentési várakozások erősödésével, illetve különösebb magyar makrogazdasági hír megjelenésének hiányában első ránézésre ellentmondásos a folyamat. Mi állhat a dolgok hátterében, erről kérdeztük Puskás Tamást, a budapesti Commerzbank Treasury vezetőjét.


eurhufcomp
eurhufcomp
Puskás véleménye szerint a jelenlegi események nem egy, hanem több összetett folyamatnak az eredménye. A hetek óta tartó forint-, kötvénypiaci és BUX-rally elfáradt, nincs már meg az a lendület a piacban, mint ami az elmúlt hetekben megfigyelhető volt. A részvénypiaci optimizmus és forgalom az elmúlt napokban csökkenni látszik, a befektetők a papírokat a szakember szerint túlárazták.

Bár az elmúlt néhány napban nem jelent meg nagyobb jelentőségű makrogazdasági hír, a befektetők mégis elbizonytalanodni látszanak a magyar piacot illetően. A baj azonban feltehetően nem elsősorban "velünk" van. Az Egyesült Államokban a kedvező vállalati gyorsjelentések, illetve legkülönbözőbb makrogazdasági adatok is az amerikai gazdaság magára találásáról árulkodnak, amellyel párhuzamosan - főként a magasabb feldolgozottság fokú termékek esetén - egyre erősebb inflációs nyomás is tetten érhető az adatokban.

Mindez jelentősen felerősítette az amerikai kamatemelési várakozásokat, a dollárkötvények kamatai egyre magasabbra szöknek. A részvénypiacokra ez mindenképpen kedvezőtlen hatással van. Az elmúlt napok viszonylag alacsonyabb magyar részvényforgalma is részben ennek tudható be.

Puskás véleménye szerint a jelentősebb piaci szereplők fokozatosan vonják ki tőkéjüket a feltörekvő piacokról a dollár és az említett piacok közötti csökkenő hozamkülönbségek miatt (carry trade). A nagy külföldi bankok a fejlett piacoknál kisebb likviditás miatt egy-egy tranzakciójukkal a részvény és kötvénypiacokon jelentősebb elmozdulásokat tudnak okozni. A szakember szerint ez mutatkozik meg most is a magyar piacon.


A forint az elmúlt hetekben bár folyamatosan a 250-es árfolyamszint környékén ingadozott, azonban annál nem tudott huzamosabb időre lejjebb kerülni, csupán néhány napig volt 250 alatt az árfolyam. A forintpiac - amint ezt már sokszor megtapasztalhattuk - az erősödés irányába sokkal lassabban megy, mint a gyengülés irányába. A likviditást elsősorban néhány nagy külföldi bank generálja, a forint árfolyama törékeny, gyengülni sokkal könnyebben és gyorsabban tud a kurzus.

A kötvénypiac Puskás szerint azért nem különösebben vonzó, mert túl sok kamatvágás van már beárazva az elkövetkezendő hónapokra - ami természetesen nem előnyös a befektetőknek -, ez pedig a gyengülő forintárfolyamban csapódik le, a kedvező makrogazdasági fundamentumok ellenére.

Említésre méltó még, hogy a zloty árfolyama már kb. január óta tükrözi a feltörekvő piacokról a biztosabb dollárba való befektetés "teóriáját", és Puskás szerint ez a folyamat most a magyar piacot is elérte. Véleménye szerint kizárt, hogy középtávon (6-12 hónap) a forint árfolyama tartósan a 250-es határ alá csökkenjen (átmeneti erősödés lehetséges). A szakember az amerikai alapkamat mértékét év végére 3%-ra, a magyar rátát 9-9.5%-ra várja. A hozamkülönbség jelentősen csökkenhet, mely egyértelműen megmutatkozhat a forint árfolyamában is, amelyet a szakember középtávon a 255-260-as sávban lát reálisnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16