Romániában is az értékteremtés és az értéknövelés az OTP Bank célja

Pénzcentrum
2004. április 28. 09:11

Nagy nap ez az OTP Bank számára. A két évvel ezelőtti szlovákiai és a tavalyi bulgáriai bank akvizíció után a mai napon betette a legnagyobb magyar bank a lábát Romániába is a Banca Comerciala Robank 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásával. A Portfolio természetesen ezúttal is élőben, a helyszínről tudósít az eseményről. A sajtó képviselői egyelőre még várnak az esemény főszereplőinek megérkezésére, így azonban jut idő a kiadott sajtóanyagban szereplő Robank adatok olvasására. A RoBank 1995-ben kezdte meg működését, országos hálózata jelenleg 14 bankfiókból és 3 ügynökségből áll. A Romániában működő 38 kereskedelmi bank között méretét tekintve a RoBank a 13. legnagyobb hitelintézet, mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése 0.8%. Wolf Lászlóval, az OTP Bank akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyettesével folytatott tegnap esti beszélgetés során elhangzott, hogy az OTP szeretné belátható időn belül piaci részesedését 5%-ra növelni a gyorsan fejlődő román bankpiacon. A RoBank eddigi tevékenysége során a vállalati szektorra fókuszált, a vállalati szektor betétállománya 28.7 m EUR, hitelállománya 56.9 m EUR volt a tavalyi év végén. A lakossági ügyfelek felé 2002-től nyitott a Robank, a lakossági betétállomány a tavalyi év végén meghaladta a 31 m EUR-t. A mérsékelt lakossági aktivitást jelzi ugyanakkor, hogy a Robanknak nincs saját bankkártyája, ATM-e és internet bankja sem (Romániában az internet penetráció 20-25% között van, így az internet bankban különösen nagy növekedési potenciál lehet). A Robank adózott eredménye tavaly 2.2 m EUR volt, saját tőkéje 20,1 m EUR, mérlegfőösszege pedig 125.8 m EUR volt. A vételárról egyelőre annyit lehet tudni, hogy az a saját tőke érték körül alakult (20.1 m EUR). Csányi Sándor szerint az OTP értékarányos, korrekt árat fizetett a RoBankért, az ármeghatározás USD-ben történt, alapos elemzések és megtérülési modellszámítások alapján. Csányi Sándor egyébként hangsúlyozta az OTP Bank elkötelezettségét a termék- és szolgáltatásfejlesztés, az infrastruktúra modernizációja és a bankfiókhálózat bővítése mellett. "Szakmai meggyőződésem, hogy - hasonlóan Szlovákiához és Bulgáriához - az OTP Bank tulajdonosi jelenléte Romániában is jelentős addicionális értéket jelent majd az itt élő és tevékenykedő üzleti partnerek, magánszemélyek, vállalatok-vállalkozások számára, egyben hozzájárul Románia és Magyarország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak és együttműködésének erősítéséhez" - mondta Csányi Sándor.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?