Romániában is az értékteremtés és az értéknövelés az OTP Bank célja

Pénzcentrum
2004. április 28. 09:11

Nagy nap ez az OTP Bank számára. A két évvel ezelőtti szlovákiai és a tavalyi bulgáriai bank akvizíció után a mai napon betette a legnagyobb magyar bank a lábát Romániába is a Banca Comerciala Robank 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásával. A Portfolio természetesen ezúttal is élőben, a helyszínről tudósít az eseményről. A sajtó képviselői egyelőre még várnak az esemény főszereplőinek megérkezésére, így azonban jut idő a kiadott sajtóanyagban szereplő Robank adatok olvasására. A RoBank 1995-ben kezdte meg működését, országos hálózata jelenleg 14 bankfiókból és 3 ügynökségből áll. A Romániában működő 38 kereskedelmi bank között méretét tekintve a RoBank a 13. legnagyobb hitelintézet, mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése 0.8%. Wolf Lászlóval, az OTP Bank akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyettesével folytatott tegnap esti beszélgetés során elhangzott, hogy az OTP szeretné belátható időn belül piaci részesedését 5%-ra növelni a gyorsan fejlődő román bankpiacon. A RoBank eddigi tevékenysége során a vállalati szektorra fókuszált, a vállalati szektor betétállománya 28.7 m EUR, hitelállománya 56.9 m EUR volt a tavalyi év végén. A lakossági ügyfelek felé 2002-től nyitott a Robank, a lakossági betétállomány a tavalyi év végén meghaladta a 31 m EUR-t. A mérsékelt lakossági aktivitást jelzi ugyanakkor, hogy a Robanknak nincs saját bankkártyája, ATM-e és internet bankja sem (Romániában az internet penetráció 20-25% között van, így az internet bankban különösen nagy növekedési potenciál lehet). A Robank adózott eredménye tavaly 2.2 m EUR volt, saját tőkéje 20,1 m EUR, mérlegfőösszege pedig 125.8 m EUR volt. A vételárról egyelőre annyit lehet tudni, hogy az a saját tőke érték körül alakult (20.1 m EUR). Csányi Sándor szerint az OTP értékarányos, korrekt árat fizetett a RoBankért, az ármeghatározás USD-ben történt, alapos elemzések és megtérülési modellszámítások alapján. Csányi Sándor egyébként hangsúlyozta az OTP Bank elkötelezettségét a termék- és szolgáltatásfejlesztés, az infrastruktúra modernizációja és a bankfiókhálózat bővítése mellett. "Szakmai meggyőződésem, hogy - hasonlóan Szlovákiához és Bulgáriához - az OTP Bank tulajdonosi jelenléte Romániában is jelentős addicionális értéket jelent majd az itt élő és tevékenykedő üzleti partnerek, magánszemélyek, vállalatok-vállalkozások számára, egyben hozzájárul Románia és Magyarország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak és együttműködésének erősítéséhez" - mondta Csányi Sándor.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm