16 °C Budapest

Romániában is az értékteremtés és az értéknövelés az OTP Bank célja

Pénzcentrum
2004. április 28. 09:11

Nagy nap ez az OTP Bank számára. A két évvel ezelőtti szlovákiai és a tavalyi bulgáriai bank akvizíció után a mai napon betette a legnagyobb magyar bank a lábát Romániába is a Banca Comerciala Robank 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásával. A Portfolio természetesen ezúttal is élőben, a helyszínről tudósít az eseményről. A sajtó képviselői egyelőre még várnak az esemény főszereplőinek megérkezésére, így azonban jut idő a kiadott sajtóanyagban szereplő Robank adatok olvasására. A RoBank 1995-ben kezdte meg működését, országos hálózata jelenleg 14 bankfiókból és 3 ügynökségből áll. A Romániában működő 38 kereskedelmi bank között méretét tekintve a RoBank a 13. legnagyobb hitelintézet, mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése 0.8%. Wolf Lászlóval, az OTP Bank akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyettesével folytatott tegnap esti beszélgetés során elhangzott, hogy az OTP szeretné belátható időn belül piaci részesedését 5%-ra növelni a gyorsan fejlődő román bankpiacon. A RoBank eddigi tevékenysége során a vállalati szektorra fókuszált, a vállalati szektor betétállománya 28.7 m EUR, hitelállománya 56.9 m EUR volt a tavalyi év végén. A lakossági ügyfelek felé 2002-től nyitott a Robank, a lakossági betétállomány a tavalyi év végén meghaladta a 31 m EUR-t. A mérsékelt lakossági aktivitást jelzi ugyanakkor, hogy a Robanknak nincs saját bankkártyája, ATM-e és internet bankja sem (Romániában az internet penetráció 20-25% között van, így az internet bankban különösen nagy növekedési potenciál lehet). A Robank adózott eredménye tavaly 2.2 m EUR volt, saját tőkéje 20,1 m EUR, mérlegfőösszege pedig 125.8 m EUR volt. A vételárról egyelőre annyit lehet tudni, hogy az a saját tőke érték körül alakult (20.1 m EUR). Csányi Sándor szerint az OTP értékarányos, korrekt árat fizetett a RoBankért, az ármeghatározás USD-ben történt, alapos elemzések és megtérülési modellszámítások alapján. Csányi Sándor egyébként hangsúlyozta az OTP Bank elkötelezettségét a termék- és szolgáltatásfejlesztés, az infrastruktúra modernizációja és a bankfiókhálózat bővítése mellett. "Szakmai meggyőződésem, hogy - hasonlóan Szlovákiához és Bulgáriához - az OTP Bank tulajdonosi jelenléte Romániában is jelentős addicionális értéket jelent majd az itt élő és tevékenykedő üzleti partnerek, magánszemélyek, vállalatok-vállalkozások számára, egyben hozzájárul Románia és Magyarország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak és együttműködésének erősítéséhez" - mondta Csányi Sándor.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?