Rába: megvan a nyereség, de...

Pénzcentrum
2004. április 28. 13:49

A meglehetősen csekély számú elemzői előrejelzésből alkotott konszenzusnál kedvezőbb eredményeket publikált a Rába adózott profit szinten. A hatalmas, 4.8 mrd Ft-ot meghaladó pénzügyi eredmény hatására a nettó profit 2.7 mrd Ft lett, szemben a 430 m Ft-os piaci várakozással. Az öröm azonban nem lehet teljes, hiszen (1) üzemi szinten a társaság vesztesége meghaladja az előrejelzéseket, (2) a

pénzügyi eredmény hedge ügyletek nem realizált eredménye által dominált. A társaság felhívja a befektetők figyelmét, hogy hasonló mértékű pénzügyi eredmény megjelenésére az év hátralévő részében nem lehet számítani.

A társaság menedzsmentje az alkatrész és futómű üzletág vonatkozásában fenntartja korábban közzétett éves árbevételi tervét, a jármű divízió esetében kisebb csökkenés következett be.
A negyedév pozitívuma, hogy a dollár árfolyamváltozását is figyelembe véve hatékonyság javulás mutatható ki. Ez azonban egyelőre feltehetően nem lesz elegendő a befektetői megítélés javulásához. Megítélésünk szerint lényeges változás a második félévtől várható a kedvezőbb teljesítmény kézzel fogható közelségbe kerülésével várható majd.

Tulajdonosi fronton a meglepetést a Wallis okozta; részesedése a negyedév során 8.02%-ról 5.47%-ra csökkent.
Az értékesítés területén meglehetősen vegyes kép tárul a befektetők elé. Tényleges pozitív előrelépés a nyugat-európai exportban fedezhető fel 35% feletti növekedéssel, mely elsősorban az amerikai partnercégek európai gyártás kihelyezésének köszönhető. A negyedik negyedév jelentős lendülete után az amerikai export visszaesett, év/év összehasonlításban gyakorlatilag stagnált. Mindez részben az éven belüli ciklikusságra vezethető vissza, illetve kétségtelenül árbevétel csökkentő hatása van az alacsony fedezetszintű kis volumenű szériák termelésleállításának (azon esetekben következhetett be, ahol áremelést nem sikerült elérni).


Kelet-Európában egyelőre számottevő előrelépés nem történt. Biztató jel a jövő vonatkozásában ugyanakkor, hogy a negyedév során az orosz RuspromAvto-val, a legnagyobb orosz buszgyárakat tömörítő társulással a Rába szándéknyilatkozatot írt alá a szorosabb együttműködésről.

Az ázsiai piacon az alacsony szintre visszaesett árbevétel stagnált.
Belföldön a divesztíciók hatásától megtisztított árbevétel 13%-kal csökkent. A Suzuki megállapodás kedvező hatása csak a későbbiekben, főként 2005-től fog jelentkezni.


A működési profitot alapvetően négy tényező befolyásolta:
1., a fentiekben ismertetett árbevétel alakulás
2., deviza árfolyam elmozdulások (a dollár további kedvezőtlen elmozdulása - lásd ábránkat kissé lentebb -, bár ezen a fronton az elmúlt egy hónapban határozottan pozitív fordulat kezd kibontakozni és az értékesítési szerkezet elmozdulása is enyhén csökkentette a dollár kitettséget az euró javára)
3., hatékonyság javító intézkedések
4., a katonai tender keretében végzett kiszállítások eltolódása a második félévre. A stabilan 10%-os eredményszint elérését lehetővé tevő jármű szállítások a korábban bejelentettnek megfelelően az első félévben minimális szinten alakulnak. Az idei évben ezen kiszállításokból 600 m Ft üzemi profit valószínűsíthető (figyelem; ezen szám nem menedzsment terv), melyből az első negyedév nem részesült.A 4.8 mrd Ft-ot meghaladó, a teljes 2003-as pénzügyi veszteséget kompenzáló profit a pénzügyi soron szinte teljes egészében a hedge ügyletekhez kapcsolódik:
"A fedezeti ügyletek időszak végi átértékelésének nem realizált eredménye 2004. I. negyedévben nyereség: 2.157 millió forint. A 2003. év végi hedge nem realizált vesztesége 2004. I. negyedévében feloldásra került, melynek a pénzügyi eredményre 2.576 millió forint pozitív hatása van."
A gyorsjelentés felhívja a befektetők figyelmét; a következő időszakban nem lehet az első negyedév jelentős pénzügyi profitjának megismétlődésére számítani.

Az 1.8 mrd Ft-os üzemi veszteség, a 4.87 mrd Ft-os pénzügyi eredmény és a 345 m Ft-os adófizetés eredményeként alakult ki a 2.73 mrd Ft-os nettó profit.
Megítélésünk szerint a pénzügyi szinten kimutatott hatalmas eredmény hatására az intézményi befektetők megítélése még nem fog megváltozni. Összességében az első negyedév nem hozott olyan tényezőt, mely piaci összképet jelentősen befolyásolná.
A vételi oldal erősödésére azt követően lehet számítani, hogy a második félév lényegesen pozitívabb teljesítménye elérhető közelségbe kerül. Mint emlékezetes a menedzsment terveiben konszolidált szinten "+0" adózott profit szerepel. Ezen terv most, a monumentális első negyedéves pénzügyi profit után már nem tartalmaz önmagában áttörést. Biztosak vagyunk benne, hogy üzemi szinten is érzékelhető javulás fog jelentkezni a második félévben, ennek mértéke egyelőre azonban még kétséges.

A Wallis Csoporthoz tartozó Rába Invetment Ltd. részesedése 2.5%ponttal csökkent a negyedév során. A részvényárfolyam szempontjából távolról sem lényegtelen, hogy a tulajdonos továbbra is aktív lesz-e az eladói oldalon. Érdekes vonatkozás továbbá az igazgatóság összetétele, mely Wallis-dominanciával bír a 2003-as közgyűlés óta.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?