32 °C Budapest

Enyhén emelkedhet a német fogyasztói bizalom

Pénzcentrum
2004. április 28. 12:28

Májusban kismértékben javulhat a németországi fogyasztói bizalom, azonban a munkanélküliségtől és a létfenntartási költségek növekedésétől való félelmek továbbra is jelen vannak, amely természetesen fékezi a lakossági fogyasztás bővülését, és ezen keresztül az idei gazdasági növekedést is - derül ki a GfK jelentéséből, a Reuters tudósítása szerint.

A GfK piackutató intézet munkatársai által 2000 német állampolgár megkérdezésével elkészült felmérésből az derül ki, hogy az előretekintő fogyasztói bizalom indexe a lefelé módosított áprilisi 5.0 után májusban 5.2-re nőtt.

A növekedés azért méltó említésre, mert a mutató 2003 szeptembere óta az alkalmi emelkedések ellenére 5.0 pont körül ingadozik. A jelentés megállapítja, hogy a munkaerőpiacon továbbra sem láthatók az egyértelmű, folyamatos javulás jelei, a lakosság a jövőbeli pénzügyi nehézségek miatt aggódik, ami a lakossági fogyasztásra jelentős fékezőerővel bír. A márciusi szezonálisan kiigazított munkanélküliségi adat a várakozások feletti növekedést mutatott, szakértők szerint elsősorban az egészségügy területén áprilisban életbe lépett kormányrendelet hatására.

Az intézeti jelentés kiemeli, hogy a jövedelemre vonatkozó várakozások közel nyolc ponttal 0.3-re emelkedtek áprilisban, amely a legnagyobb növekedés 2002 szeptembere óta. A gazdasági fellendülésre vonatkozó várakozások az előző havi jelentős visszaesést követően áprilisban valamelyest növekedtek.

E hét hétfőn a legnagyobb német kutatóintézetek közös jelentésükben az eddig előre jelzett 1.7%-ról 1.5%-ra vitték le várakozásukat a német gazdaság idei évre vonatkozó bővülésével kapcsolatban, és a jelentés nem számol gyors és kedvező változásokkal a német munkaerőpiacon sem. A GfK mostani jelentése hangsúlyozza, hogy a a német fogyasztók bizonytalanok, az inflációt kitartóan magasnak érzékelik és lakossági kereslet 2004-ben is mélypontja körül alakulhat, így bizonyára csak igen szerény mértékben járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?