26 °C Budapest

BorsodChem a rekorder

Pénzcentrum
2004. április 27. 07:56

Történelmi rekordot állított fel a BorsodChem az 1. negyedévben, a társaság negyedéves adózott eredménye még soha nem volt ilyen magas szinten. A pénzügyi tételektől támogatott adózott eredmény 5,912 millió forint lett. Üzemi szinten a teljesítmény teljes mértékben kielégítő, s bár csökkenést mutat a bázisidőszakhoz képest, kiutat mutat az előző két negyedév gyengélkedéséből. Az 5.4 milliárd forintos EBITDA jelzi a cég kiváló cash termelő képességét.

A gyorsjelentés felütéseként a társaság hangot ad versenyképességi aggályainak, a társasági nyereségadót nem fizető BorsodChemet nem vigasztalja az adókulcs csökkenése, miközben a magas villamosárak, az energiaadó és a környezetterhelési díj növelik költségeit.


A cég az első negyedévben ismét bizonyította, hogy termékszerkezete kiegyensúlyozott. Az eredményességet nem rontotta el, hogy a marónátron ára csaknem történelmi minimumra csökkent, az energia és alapanyagárak magasak voltak, s a TDI jegyzése a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódott. A klór-vinil lánc jövedelmezősége javult, miközben a térségben a piacon megfigyelhető 10% feletti keresletbővülés jó alapot ad az MDI és TDI kapacitás bővítéséhez. Működési szinten nem voltak problémák az MDI kivételével a cég minden termékből többet állított elő, mint egy évvel korábban.

A társaság árbevétele 35.3 milliárd forint lett, amely mindössze 3.1%-os javulást jelent. Az árbevétel mérsékelt növekedésében komoly szerepet játszott az, hogy volument nem sikerült jelentős mértékben bővíteni, miközben a TDI árcsökkenése markáns bevételkiesést jelentett.


3.1%-os árbevételnövekedés mellett nem jelent csodát, ha bruttó fedezet 5.9%-kal csökken, mivel az értékesítés közvetlen költsége 6.8%-kal nőtt. A befolyásolható költségek sorokon ismét nem volt sok probléma (költségkontrollban a BC mindig jó volt). Bár a disztribúciós költségek 16%-os növekedést mutattak, az általános és adminisztratív költségek soron csökkenés volt megfigyelhető.

Az üzemi eredmény 3,252 millió forintos értéke bár 29%-os csökkenést jelent a bázisidőszakhoz képest, nem tekinthető rossznak. Ha a cég negyedévente 3 milliárd feletti üzemi eredményt tud termelni, az kielégíti az elvárásokat.

Az üzemi eredmény után jönnek azok a sorok, amely rekord szintre növelték a BC eredményét. Miközben az üzemileg kiemelkedőnek tekinthető bázisidőszakban pénzügyi tételeken 1.6 milliárd forint ment el, most 2.8 milliárd forint jött vissza. A főtulajdonos által végrehajtott tőkeemelés során befolyt pénz következtében a kamatköltségek kamatbevételekbe csaptak át. A BC határidős üzleteken 988, az árfolyamváltozásokon (devizahitel) 1428 millió forintot nyert. Az adózás előtti eredmény csaknem fele pénzügyi tételekből származott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 5.9 milliárd forintos nettó eredmény több mint duplája a bázisidőszakinak, azonban ez téves jelzést ad a társaság belső teljesítményét illetően. Az üzemi teljesítmény ugyan jó (A BC egy nagyon jól felépített és pozícionált társaság), de Kazincbarcikán/ Berentén (Bécsben) valószínűleg pezsgőt bontanának ha rendszeresen meg tudnák ismételni a tavalyi 1. negyedév TDI által felturbózott üzemi teljesítményét.

Összefoglalásként mindenképpen le kell írni, hogy BC árfolyamára még fénykorában is csak nyomokban hatottak a fundamentumok, most meg különösen nem számítanak az árfolyam szempontjából. A cég jó, azonban ennek már inkább nemzetgazdasági jelentősége van, mint tőzsdei.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM