BorsodChem a rekorder

Pénzcentrum
2004. április 27. 07:56

Történelmi rekordot állított fel a BorsodChem az 1. negyedévben, a társaság negyedéves adózott eredménye még soha nem volt ilyen magas szinten. A pénzügyi tételektől támogatott adózott eredmény 5,912 millió forint lett. Üzemi szinten a teljesítmény teljes mértékben kielégítő, s bár csökkenést mutat a bázisidőszakhoz képest, kiutat mutat az előző két negyedév gyengélkedéséből. Az 5.4 milliárd forintos EBITDA jelzi a cég kiváló cash termelő képességét.

A gyorsjelentés felütéseként a társaság hangot ad versenyképességi aggályainak, a társasági nyereségadót nem fizető BorsodChemet nem vigasztalja az adókulcs csökkenése, miközben a magas villamosárak, az energiaadó és a környezetterhelési díj növelik költségeit.


A cég az első negyedévben ismét bizonyította, hogy termékszerkezete kiegyensúlyozott. Az eredményességet nem rontotta el, hogy a marónátron ára csaknem történelmi minimumra csökkent, az energia és alapanyagárak magasak voltak, s a TDI jegyzése a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódott. A klór-vinil lánc jövedelmezősége javult, miközben a térségben a piacon megfigyelhető 10% feletti keresletbővülés jó alapot ad az MDI és TDI kapacitás bővítéséhez. Működési szinten nem voltak problémák az MDI kivételével a cég minden termékből többet állított elő, mint egy évvel korábban.

A társaság árbevétele 35.3 milliárd forint lett, amely mindössze 3.1%-os javulást jelent. Az árbevétel mérsékelt növekedésében komoly szerepet játszott az, hogy volument nem sikerült jelentős mértékben bővíteni, miközben a TDI árcsökkenése markáns bevételkiesést jelentett.


3.1%-os árbevételnövekedés mellett nem jelent csodát, ha bruttó fedezet 5.9%-kal csökken, mivel az értékesítés közvetlen költsége 6.8%-kal nőtt. A befolyásolható költségek sorokon ismét nem volt sok probléma (költségkontrollban a BC mindig jó volt). Bár a disztribúciós költségek 16%-os növekedést mutattak, az általános és adminisztratív költségek soron csökkenés volt megfigyelhető.

Az üzemi eredmény 3,252 millió forintos értéke bár 29%-os csökkenést jelent a bázisidőszakhoz képest, nem tekinthető rossznak. Ha a cég negyedévente 3 milliárd feletti üzemi eredményt tud termelni, az kielégíti az elvárásokat.

Az üzemi eredmény után jönnek azok a sorok, amely rekord szintre növelték a BC eredményét. Miközben az üzemileg kiemelkedőnek tekinthető bázisidőszakban pénzügyi tételeken 1.6 milliárd forint ment el, most 2.8 milliárd forint jött vissza. A főtulajdonos által végrehajtott tőkeemelés során befolyt pénz következtében a kamatköltségek kamatbevételekbe csaptak át. A BC határidős üzleteken 988, az árfolyamváltozásokon (devizahitel) 1428 millió forintot nyert. Az adózás előtti eredmény csaknem fele pénzügyi tételekből származott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 5.9 milliárd forintos nettó eredmény több mint duplája a bázisidőszakinak, azonban ez téves jelzést ad a társaság belső teljesítményét illetően. Az üzemi teljesítmény ugyan jó (A BC egy nagyon jól felépített és pozícionált társaság), de Kazincbarcikán/ Berentén (Bécsben) valószínűleg pezsgőt bontanának ha rendszeresen meg tudnák ismételni a tavalyi 1. negyedév TDI által felturbózott üzemi teljesítményét.

Összefoglalásként mindenképpen le kell írni, hogy BC árfolyamára még fénykorában is csak nyomokban hatottak a fundamentumok, most meg különösen nem számítanak az árfolyam szempontjából. A cég jó, azonban ennek már inkább nemzetgazdasági jelentősége van, mint tőzsdei.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16