18 °C Budapest

BorsodChem a rekorder

Pénzcentrum
2004. április 27. 07:56

Történelmi rekordot állított fel a BorsodChem az 1. negyedévben, a társaság negyedéves adózott eredménye még soha nem volt ilyen magas szinten. A pénzügyi tételektől támogatott adózott eredmény 5,912 millió forint lett. Üzemi szinten a teljesítmény teljes mértékben kielégítő, s bár csökkenést mutat a bázisidőszakhoz képest, kiutat mutat az előző két negyedév gyengélkedéséből. Az 5.4 milliárd forintos EBITDA jelzi a cég kiváló cash termelő képességét.

A gyorsjelentés felütéseként a társaság hangot ad versenyképességi aggályainak, a társasági nyereségadót nem fizető BorsodChemet nem vigasztalja az adókulcs csökkenése, miközben a magas villamosárak, az energiaadó és a környezetterhelési díj növelik költségeit.


A cég az első negyedévben ismét bizonyította, hogy termékszerkezete kiegyensúlyozott. Az eredményességet nem rontotta el, hogy a marónátron ára csaknem történelmi minimumra csökkent, az energia és alapanyagárak magasak voltak, s a TDI jegyzése a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódott. A klór-vinil lánc jövedelmezősége javult, miközben a térségben a piacon megfigyelhető 10% feletti keresletbővülés jó alapot ad az MDI és TDI kapacitás bővítéséhez. Működési szinten nem voltak problémák az MDI kivételével a cég minden termékből többet állított elő, mint egy évvel korábban.

A társaság árbevétele 35.3 milliárd forint lett, amely mindössze 3.1%-os javulást jelent. Az árbevétel mérsékelt növekedésében komoly szerepet játszott az, hogy volument nem sikerült jelentős mértékben bővíteni, miközben a TDI árcsökkenése markáns bevételkiesést jelentett.


3.1%-os árbevételnövekedés mellett nem jelent csodát, ha bruttó fedezet 5.9%-kal csökken, mivel az értékesítés közvetlen költsége 6.8%-kal nőtt. A befolyásolható költségek sorokon ismét nem volt sok probléma (költségkontrollban a BC mindig jó volt). Bár a disztribúciós költségek 16%-os növekedést mutattak, az általános és adminisztratív költségek soron csökkenés volt megfigyelhető.

Az üzemi eredmény 3,252 millió forintos értéke bár 29%-os csökkenést jelent a bázisidőszakhoz képest, nem tekinthető rossznak. Ha a cég negyedévente 3 milliárd feletti üzemi eredményt tud termelni, az kielégíti az elvárásokat.

Az üzemi eredmény után jönnek azok a sorok, amely rekord szintre növelték a BC eredményét. Miközben az üzemileg kiemelkedőnek tekinthető bázisidőszakban pénzügyi tételeken 1.6 milliárd forint ment el, most 2.8 milliárd forint jött vissza. A főtulajdonos által végrehajtott tőkeemelés során befolyt pénz következtében a kamatköltségek kamatbevételekbe csaptak át. A BC határidős üzleteken 988, az árfolyamváltozásokon (devizahitel) 1428 millió forintot nyert. Az adózás előtti eredmény csaknem fele pénzügyi tételekből származott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 5.9 milliárd forintos nettó eredmény több mint duplája a bázisidőszakinak, azonban ez téves jelzést ad a társaság belső teljesítményét illetően. Az üzemi teljesítmény ugyan jó (A BC egy nagyon jól felépített és pozícionált társaság), de Kazincbarcikán/ Berentén (Bécsben) valószínűleg pezsgőt bontanának ha rendszeresen meg tudnák ismételni a tavalyi 1. negyedév TDI által felturbózott üzemi teljesítményét.

Összefoglalásként mindenképpen le kell írni, hogy BC árfolyamára még fénykorában is csak nyomokban hatottak a fundamentumok, most meg különösen nem számítanak az árfolyam szempontjából. A cég jó, azonban ennek már inkább nemzetgazdasági jelentősége van, mint tőzsdei.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?