Az S&P bízik a magyar gazdaságban - kedvező besorolás a fontkötvénynél

Pénzcentrum
2004. április 27. 15:03

Amint reggel már megírtuk, tegnap este beárazásra került a magyar állam által kibocsátott új 10 éves lejáratú 500 millió font összegű kötvény. Ma Standard & Poor’s hitelminősítő a szuverén magyar hosszú lejáratú devizaadósi besorolással egyező, "A mínusz" elsőrendű befektetői osztályzatot adott a sterlingkötvényre. Az S &P szerint Magyarország még az évtized vége előtt az euró-övezet tagja lehet - adta hírül a Reuters.

A magyar fontkötvény kibocsátásának szervezői az előző napi árazás után közölték, hogy a kötvény szelvénye 5.5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazási ára egyaránt 99.309 százalék, hozamfelára 0.53 százalékpont a hasonló, 2014-es lejáratú, 5 százalékos kamatozású brit államkötvény felett.

A Standard and Poor's keddi londoni közleménye szerint a besorolás tükrözi a magyar kormány folyamatos elkötelezettségét a szerkezeti reformok és a piac vezérelte gazdaságpolitika mellett, amely az elmúlt években hozzájárult a magyar gazdaság "igen jelentős mértékű fejlődéséhez és alapjainak kiszélesítéséhez" - írja az MTI.

A Standard and Poor's londoni közleménye szerint a besorolás figyelembe veszi emellett a mérsékelt - jóllehet növekvő külső eladósodottságot -, és a jó külső likviditási rátákat.

A hitelminősítő elemzése szerint az adóssággeneráló külső finanszírozás növekszik az alacsony működőtőke-beáramlás és a 2003-ra jellemző, mélyülő folyómérleg-hiány miatt. A nemzetközi tartalékok azonban a bruttó külső hiteligény és a rövid lejáratú adósságállomány 80, illetve 200 százalékát fedezik a középtávú előrejelzések szerint, ami jól illeszkedik az 'A' kategóriába sorolt szuverén adósságkibocsátók jellemző középértékéhez. Az S&P stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolást.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a londoni Fitch Ratings a múlt héten közölte, hogy az ikerdeficittel kapcsolatban változatlanul fennálló aggályai miatt - a javuló makrokörnyezet ellenére - egyelőre indokoltnak látja a tavaly nyár óta érvényes negatív kilátás fenntartását a magyar besoroláson. A Fitch egyébként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a nála is "A mínusz" szintű magyar adósságra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Standard and Poor's keddi közleménye szerint a magyar szuverén besorolásra korlátozólag hat a magas államháztartási deficit, amely tavaly elérte a bruttó hazai termék 5.9 százalékát. A cég szerint azonban a kormány elkötelezettsége szilárd az idei 4.6 százalékos deficitcél mellett.

Ha sikerül érvényt szerezni a mélyreható költségvetési reformoknak, Magyarország már 2009-ben az euróövezet tagja lehet - áll a közleményben. Ezzel összhangban lévő volt Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtti Londoni nyilatkozata.

Medgyessy Péter tegnap egy televíziós interjúban szintén arról beszélt, hogy hazánk várhatóan 2009-ben vezetheti be a közös európai fizetőeszközt a 2008 - 2010 közötti gyakran említésre kerülő intervallumot tekintve.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?