22 °C Budapest

Az S&P bízik a magyar gazdaságban - kedvező besorolás a fontkötvénynél

Pénzcentrum
2004. április 27. 15:03

Amint reggel már megírtuk, tegnap este beárazásra került a magyar állam által kibocsátott új 10 éves lejáratú 500 millió font összegű kötvény. Ma Standard & Poor’s hitelminősítő a szuverén magyar hosszú lejáratú devizaadósi besorolással egyező, "A mínusz" elsőrendű befektetői osztályzatot adott a sterlingkötvényre. Az S &P szerint Magyarország még az évtized vége előtt az euró-övezet tagja lehet - adta hírül a Reuters.

A magyar fontkötvény kibocsátásának szervezői az előző napi árazás után közölték, hogy a kötvény szelvénye 5.5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazási ára egyaránt 99.309 százalék, hozamfelára 0.53 százalékpont a hasonló, 2014-es lejáratú, 5 százalékos kamatozású brit államkötvény felett.

A Standard and Poor's keddi londoni közleménye szerint a besorolás tükrözi a magyar kormány folyamatos elkötelezettségét a szerkezeti reformok és a piac vezérelte gazdaságpolitika mellett, amely az elmúlt években hozzájárult a magyar gazdaság "igen jelentős mértékű fejlődéséhez és alapjainak kiszélesítéséhez" - írja az MTI.

A Standard and Poor's londoni közleménye szerint a besorolás figyelembe veszi emellett a mérsékelt - jóllehet növekvő külső eladósodottságot -, és a jó külső likviditási rátákat.

A hitelminősítő elemzése szerint az adóssággeneráló külső finanszírozás növekszik az alacsony működőtőke-beáramlás és a 2003-ra jellemző, mélyülő folyómérleg-hiány miatt. A nemzetközi tartalékok azonban a bruttó külső hiteligény és a rövid lejáratú adósságállomány 80, illetve 200 százalékát fedezik a középtávú előrejelzések szerint, ami jól illeszkedik az 'A' kategóriába sorolt szuverén adósságkibocsátók jellemző középértékéhez. Az S&P stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolást.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a londoni Fitch Ratings a múlt héten közölte, hogy az ikerdeficittel kapcsolatban változatlanul fennálló aggályai miatt - a javuló makrokörnyezet ellenére - egyelőre indokoltnak látja a tavaly nyár óta érvényes negatív kilátás fenntartását a magyar besoroláson. A Fitch egyébként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a nála is "A mínusz" szintű magyar adósságra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Standard and Poor's keddi közleménye szerint a magyar szuverén besorolásra korlátozólag hat a magas államháztartási deficit, amely tavaly elérte a bruttó hazai termék 5.9 százalékát. A cég szerint azonban a kormány elkötelezettsége szilárd az idei 4.6 százalékos deficitcél mellett.

Ha sikerül érvényt szerezni a mélyreható költségvetési reformoknak, Magyarország már 2009-ben az euróövezet tagja lehet - áll a közleményben. Ezzel összhangban lévő volt Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtti Londoni nyilatkozata.

Medgyessy Péter tegnap egy televíziós interjúban szintén arról beszélt, hogy hazánk várhatóan 2009-ben vezetheti be a közös európai fizetőeszközt a 2008 - 2010 közötti gyakran említésre kerülő intervallumot tekintve.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?