-2 °C Budapest

Az S&P bízik a magyar gazdaságban - kedvező besorolás a fontkötvénynél

Pénzcentrum
2004. április 27. 15:03

Amint reggel már megírtuk, tegnap este beárazásra került a magyar állam által kibocsátott új 10 éves lejáratú 500 millió font összegű kötvény. Ma Standard & Poor’s hitelminősítő a szuverén magyar hosszú lejáratú devizaadósi besorolással egyező, "A mínusz" elsőrendű befektetői osztályzatot adott a sterlingkötvényre. Az S &P szerint Magyarország még az évtized vége előtt az euró-övezet tagja lehet - adta hírül a Reuters.

A magyar fontkötvény kibocsátásának szervezői az előző napi árazás után közölték, hogy a kötvény szelvénye 5.5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazási ára egyaránt 99.309 százalék, hozamfelára 0.53 százalékpont a hasonló, 2014-es lejáratú, 5 százalékos kamatozású brit államkötvény felett.

A Standard and Poor's keddi londoni közleménye szerint a besorolás tükrözi a magyar kormány folyamatos elkötelezettségét a szerkezeti reformok és a piac vezérelte gazdaságpolitika mellett, amely az elmúlt években hozzájárult a magyar gazdaság "igen jelentős mértékű fejlődéséhez és alapjainak kiszélesítéséhez" - írja az MTI.

A Standard and Poor's londoni közleménye szerint a besorolás figyelembe veszi emellett a mérsékelt - jóllehet növekvő külső eladósodottságot -, és a jó külső likviditási rátákat.

A hitelminősítő elemzése szerint az adóssággeneráló külső finanszírozás növekszik az alacsony működőtőke-beáramlás és a 2003-ra jellemző, mélyülő folyómérleg-hiány miatt. A nemzetközi tartalékok azonban a bruttó külső hiteligény és a rövid lejáratú adósságállomány 80, illetve 200 százalékát fedezik a középtávú előrejelzések szerint, ami jól illeszkedik az 'A' kategóriába sorolt szuverén adósságkibocsátók jellemző középértékéhez. Az S&P stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolást.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a londoni Fitch Ratings a múlt héten közölte, hogy az ikerdeficittel kapcsolatban változatlanul fennálló aggályai miatt - a javuló makrokörnyezet ellenére - egyelőre indokoltnak látja a tavaly nyár óta érvényes negatív kilátás fenntartását a magyar besoroláson. A Fitch egyébként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a nála is "A mínusz" szintű magyar adósságra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Standard and Poor's keddi közleménye szerint a magyar szuverén besorolásra korlátozólag hat a magas államháztartási deficit, amely tavaly elérte a bruttó hazai termék 5.9 százalékát. A cég szerint azonban a kormány elkötelezettsége szilárd az idei 4.6 százalékos deficitcél mellett.

Ha sikerül érvényt szerezni a mélyreható költségvetési reformoknak, Magyarország már 2009-ben az euróövezet tagja lehet - áll a közleményben. Ezzel összhangban lévő volt Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtti Londoni nyilatkozata.

Medgyessy Péter tegnap egy televíziós interjúban szintén arról beszélt, hogy hazánk várhatóan 2009-ben vezetheti be a közös európai fizetőeszközt a 2008 - 2010 közötti gyakran említésre kerülő intervallumot tekintve.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm