25 °C Budapest

PKN-Mol: a fúzió nem véd meg az oroszoktól, sőt...

Pénzcentrum
2004. április 19. 10:12

A PKN Orlen esetleges fúziója a Mol Rt.-vel nem csupán nem védi meg a vezető lengyel olajipari vállalatot a konkurenciától, hanem egyenest kiszolgáltatja az orosz JUKOSZ konszernnek - áll a részeiben a Gazeta Wyborcza és PAP által ismertetett "Az orosz kőolaj és földgáz Közép-Európában" című titkos lengyel jelentésben- írja az MTI.

A belső használatra szánt tanulmányban a szerzők figyelmeztetnek, hogy a tulajdonviszonyokat megváltoztató bármilyen intézkedés esetén nagy-nagy körültekintésre van szükség, mert mind a nyersolaj, mind a földgáz az orosz politikai befolyásolás eszköze lehet. "A PKN Orlen összekapcsolása a Mollal - amellett, hogy a lengyel állam elveszítheti ellenőrzését a lengyel olajvállalat felett - hosszabb távon azzal a következménnyel járhat, hogy a JUKOSZ ráteszi a kezét az Orlenre."

A tanulmány szerint, ha a lengyel állam a tulajdonában álló PKN részvények 10 százalékát eladja a Molnak, ezzel saját pozícióját annyira meggyöngíti, hogy nem lesz képes önállóan meggátolni az Orlen alapszabályának megváltoztatását, amihez 25 százalékos szavazati arányra van szükség. Egy ilyen helyzet a JUKOSZ kezére játszhatna, különösen mivel a lengyel források nem hivatalos 10%-os Jukosz tulajdonrészről beszélnek a Molban.

A lengyel tanulmány, az újságcikkek csak rávilágítanak arra, hogy Lengyelországban politikailag is rendkívül szenzitív kérdés a PKN Orlen sorsa. Az utóbbi hetek eseményei és hírei tovább csökkentették a Mol és a PKN együttműködésének esélyeit.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22