12 °C Budapest

GKI: 2009-ben lehet optimális az euró bevezetése

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:05

2009 lehet az euró-övezethez való csatlakozás optimális dátuma - állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb tanulmányában. A tanulmány a Pénzügyminisztérium megbízásából készült, az elemzést több kutatóintézettel is elvégeztették.

A GKI tanulmányában azt vizsgálta, hogy a maastrichti kritériumok mikorra teljesíthetőek reálisan, illetve milyen alkalmazkodási stratégiának kell megvalósulni a gazdaságban.

A GKI szerint nincs olyan árfolyamrendszer, amely teljesen alkalmas a kockázatok kivédésére, és viszonylagos árfolyamstabilitást biztosít. A spekuláció az ERM-II rendszerben is reális veszély, részben ezért is indokolt az euró-övezethez való gyors csatlakozás. Szintén az euró bevezetésének sürgősségét indokolja a magas folyó mérleg hiány.

A konvergenciafolyamat része, hogy hazánkban is növekszik az adósság/GDP arány, mely a külső finanszírozási igény növekedésével, a folyó mérleg hiányának növekedésével is jár. Ez azt említett fizetésimérleg-korlátot tovább feszíti. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a devizahitelezésen keresztül a spotán euroizáció is egyre jelentősebb. A vállalati hitelállomány közel 40 százaléka már jelenleg is euróban áll fenn.

A GKI szerint a 2004-es költségvetési tervekben igen jelentős feszültségek húzódnak meg, ha a 4.6%-os GDP arányos célt komolyan vesszük. A 2005-ös év elején az infláció várhatóan jelentősebben esik, jövő év márciusra 5 százalék alatti értékek várhatóak. Magyarország már 2006-ra is teljesíteni tudná az inflációs kritériumot, ugyanakkor a gazdaság adottságait jobban figyelembe vevő pálya 2007-re engedné meg inkább a 3% alatti értékeket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gazdasági növekedés 2007-2008-ban (a kritériumok szempontjából fontos értékelési időszakban) évi átlagban 4-4.5 százalék között lesz, elsősorban a javuló külső konjunktúra hatására.

A GKI által javasolt pálya mellett az államháztartási hiány évente 0.5 százalékponttal csökken, de a 2007. évi megfelelés esetén az akkori javulási ütem 0.7 százalékpont. Ebből átlagosan évi 0.2 százalékpont származik a kamatkiadások mérséklődéséből.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?