GKI: 2009-ben lehet optimális az euró bevezetése

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:05

2009 lehet az euró-övezethez való csatlakozás optimális dátuma - állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb tanulmányában. A tanulmány a Pénzügyminisztérium megbízásából készült, az elemzést több kutatóintézettel is elvégeztették.

A GKI tanulmányában azt vizsgálta, hogy a maastrichti kritériumok mikorra teljesíthetőek reálisan, illetve milyen alkalmazkodási stratégiának kell megvalósulni a gazdaságban.

A GKI szerint nincs olyan árfolyamrendszer, amely teljesen alkalmas a kockázatok kivédésére, és viszonylagos árfolyamstabilitást biztosít. A spekuláció az ERM-II rendszerben is reális veszély, részben ezért is indokolt az euró-övezethez való gyors csatlakozás. Szintén az euró bevezetésének sürgősségét indokolja a magas folyó mérleg hiány.

A konvergenciafolyamat része, hogy hazánkban is növekszik az adósság/GDP arány, mely a külső finanszírozási igény növekedésével, a folyó mérleg hiányának növekedésével is jár. Ez azt említett fizetésimérleg-korlátot tovább feszíti. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a devizahitelezésen keresztül a spotán euroizáció is egyre jelentősebb. A vállalati hitelállomány közel 40 százaléka már jelenleg is euróban áll fenn.

A GKI szerint a 2004-es költségvetési tervekben igen jelentős feszültségek húzódnak meg, ha a 4.6%-os GDP arányos célt komolyan vesszük. A 2005-ös év elején az infláció várhatóan jelentősebben esik, jövő év márciusra 5 százalék alatti értékek várhatóak. Magyarország már 2006-ra is teljesíteni tudná az inflációs kritériumot, ugyanakkor a gazdaság adottságait jobban figyelembe vevő pálya 2007-re engedné meg inkább a 3% alatti értékeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gazdasági növekedés 2007-2008-ban (a kritériumok szempontjából fontos értékelési időszakban) évi átlagban 4-4.5 százalék között lesz, elsősorban a javuló külső konjunktúra hatására.

A GKI által javasolt pálya mellett az államháztartási hiány évente 0.5 százalékponttal csökken, de a 2007. évi megfelelés esetén az akkori javulási ütem 0.7 százalékpont. Ebből átlagosan évi 0.2 százalékpont származik a kamatkiadások mérséklődéséből.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17