GKI: 2009-ben lehet optimális az euró bevezetése

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:05

2009 lehet az euró-övezethez való csatlakozás optimális dátuma - állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb tanulmányában. A tanulmány a Pénzügyminisztérium megbízásából készült, az elemzést több kutatóintézettel is elvégeztették.

A GKI tanulmányában azt vizsgálta, hogy a maastrichti kritériumok mikorra teljesíthetőek reálisan, illetve milyen alkalmazkodási stratégiának kell megvalósulni a gazdaságban.

A GKI szerint nincs olyan árfolyamrendszer, amely teljesen alkalmas a kockázatok kivédésére, és viszonylagos árfolyamstabilitást biztosít. A spekuláció az ERM-II rendszerben is reális veszély, részben ezért is indokolt az euró-övezethez való gyors csatlakozás. Szintén az euró bevezetésének sürgősségét indokolja a magas folyó mérleg hiány.

A konvergenciafolyamat része, hogy hazánkban is növekszik az adósság/GDP arány, mely a külső finanszírozási igény növekedésével, a folyó mérleg hiányának növekedésével is jár. Ez azt említett fizetésimérleg-korlátot tovább feszíti. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a devizahitelezésen keresztül a spotán euroizáció is egyre jelentősebb. A vállalati hitelállomány közel 40 százaléka már jelenleg is euróban áll fenn.

A GKI szerint a 2004-es költségvetési tervekben igen jelentős feszültségek húzódnak meg, ha a 4.6%-os GDP arányos célt komolyan vesszük. A 2005-ös év elején az infláció várhatóan jelentősebben esik, jövő év márciusra 5 százalék alatti értékek várhatóak. Magyarország már 2006-ra is teljesíteni tudná az inflációs kritériumot, ugyanakkor a gazdaság adottságait jobban figyelembe vevő pálya 2007-re engedné meg inkább a 3% alatti értékeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gazdasági növekedés 2007-2008-ban (a kritériumok szempontjából fontos értékelési időszakban) évi átlagban 4-4.5 százalék között lesz, elsősorban a javuló külső konjunktúra hatására.

A GKI által javasolt pálya mellett az államháztartási hiány évente 0.5 százalékponttal csökken, de a 2007. évi megfelelés esetén az akkori javulási ütem 0.7 százalékpont. Ebből átlagosan évi 0.2 százalékpont származik a kamatkiadások mérséklődéséből.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24