26 °C Budapest

ERM-II csatlakozás 2006-2007-ben - kamatvágás májusban

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:30

A Reuters áprilisi felmérése szerint 2006-ig vagy 2007-ig csúszhat Magyarország csatlakozása az Európai Unió ERM-II árfolyamrendszeréhez. A létező félelmek ellenére ez a várakozások szerint nem okoz újabb piaci zavart: a felmérés résztvevőinek egyöntetű véleménye, hogy a késés miatt az ország nem tér át a szabadon lebegő árfolyamrendszerre, amit egyes nyugat-európai elemzők javasoltak. Egyensúlyban maradtak a 2009-es és a 2010-es euróbevezetés valószínűsítői, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban vártnál is magasabbra becsülte az elemzői konszenzus. Az inflációs kilátások ugyanakkor némileg javultak, így a jegybank az elemzők zöme szerint májusban újra csökkentheti az alapkamatot.

A forint csatlakozásának sikere vagy kudarca alapvető jelentőségű az ERM-II szempontjából és a többi jövőbeni euró-zóna tagország számára is útmutató lehet, hiszen Magyarország az egyetlen a 10 új EU-tag közt, amely már most is ERM-típusú árfolyamrendszerrel rendelkezik.

Az EU-csatlakozás közelsége miatt a közelmúltban fellángoltak a viták az árfolyamrendszer körül, és ehhez hozzájárult a 2008-as euróbevezetési céldátum várható eltolása is, ami még inkább megnyújtaná az ERM-ben eltöltendő időt.

Az új EU-tagok közül a nagyobbak, így Lengyelország is, a lehető legkésőbb szeretnék feladni szabadon lebegő árfolyamrendszerüket és belépni az ERM 30 százalékos szélességű sávjába, mert attól tartanak, hogy egy ilyen sáv határai is vonzzák a spekulatív támadásokat.

Az áprilisi felmérés az első, amelyben az elemzők tudomásul vették, hogy a korai ERM-belépés kockázatai egy-két esztendős halasztásra bírhatják a kormányt. A várakozások szerint egy-két évvel csúszik az euró bevezetése is.

A felmérés 12 résztvevőjének fele szerint a forint csak 2006-ban vagy 2007-ben lép majd az ERM-II-be. Jövő évi csatlakozást már csak az elemzők fele valószínűsit. Ez markáns változás az egy hónappal ezelőtt végzett felméréshez képest, amelyben az elemzők kétharmada még 2005-ös csatlakozásra számított.

A vasárnapi londoni EBRD-közgyűlésen Soros György arra hívta fel a figyelmet, hogy az új EU-tagok valutái sebezhetőek lesznek a spekulációval szemben az euró-csatlakozásig, és ezeknek az országoknak a lehető legkevesebb időt kellene eltöltelniük az ERM-II rendszerben.

A válaszadók egyike sem számított árfolyamrendszer-változásra az ERM-belépés előtt. Az ERM-belépéskor a forint középparitását az elemzői konszenzus szerint az euró elleni 260-as szintre értékelik majd fel a jelenlegi 282.36-ról.Az euró bevezetésének dátumáról szóló előrejelzések az áprilisi felmérésben 2009 és 2010 között stabilizálódtak. A várt dátum 2002 óta így már összesen három évet csúszott hátrébb.

Az új felmérésben nem történt újabb változás, noha az államháztartási hiány csökkentésének ütemét illetően nőtt a pesszimizmus.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?