ERM-II csatlakozás 2006-2007-ben - kamatvágás májusban

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:30

A Reuters áprilisi felmérése szerint 2006-ig vagy 2007-ig csúszhat Magyarország csatlakozása az Európai Unió ERM-II árfolyamrendszeréhez. A létező félelmek ellenére ez a várakozások szerint nem okoz újabb piaci zavart: a felmérés résztvevőinek egyöntetű véleménye, hogy a késés miatt az ország nem tér át a szabadon lebegő árfolyamrendszerre, amit egyes nyugat-európai elemzők javasoltak. Egyensúlyban maradtak a 2009-es és a 2010-es euróbevezetés valószínűsítői, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban vártnál is magasabbra becsülte az elemzői konszenzus. Az inflációs kilátások ugyanakkor némileg javultak, így a jegybank az elemzők zöme szerint májusban újra csökkentheti az alapkamatot.

A forint csatlakozásának sikere vagy kudarca alapvető jelentőségű az ERM-II szempontjából és a többi jövőbeni euró-zóna tagország számára is útmutató lehet, hiszen Magyarország az egyetlen a 10 új EU-tag közt, amely már most is ERM-típusú árfolyamrendszerrel rendelkezik.

Az EU-csatlakozás közelsége miatt a közelmúltban fellángoltak a viták az árfolyamrendszer körül, és ehhez hozzájárult a 2008-as euróbevezetési céldátum várható eltolása is, ami még inkább megnyújtaná az ERM-ben eltöltendő időt.

Az új EU-tagok közül a nagyobbak, így Lengyelország is, a lehető legkésőbb szeretnék feladni szabadon lebegő árfolyamrendszerüket és belépni az ERM 30 százalékos szélességű sávjába, mert attól tartanak, hogy egy ilyen sáv határai is vonzzák a spekulatív támadásokat.

Az áprilisi felmérés az első, amelyben az elemzők tudomásul vették, hogy a korai ERM-belépés kockázatai egy-két esztendős halasztásra bírhatják a kormányt. A várakozások szerint egy-két évvel csúszik az euró bevezetése is.

A felmérés 12 résztvevőjének fele szerint a forint csak 2006-ban vagy 2007-ben lép majd az ERM-II-be. Jövő évi csatlakozást már csak az elemzők fele valószínűsit. Ez markáns változás az egy hónappal ezelőtt végzett felméréshez képest, amelyben az elemzők kétharmada még 2005-ös csatlakozásra számított.

A vasárnapi londoni EBRD-közgyűlésen Soros György arra hívta fel a figyelmet, hogy az új EU-tagok valutái sebezhetőek lesznek a spekulációval szemben az euró-csatlakozásig, és ezeknek az országoknak a lehető legkevesebb időt kellene eltöltelniük az ERM-II rendszerben.

A válaszadók egyike sem számított árfolyamrendszer-változásra az ERM-belépés előtt. Az ERM-belépéskor a forint középparitását az elemzői konszenzus szerint az euró elleni 260-as szintre értékelik majd fel a jelenlegi 282.36-ról.Az euró bevezetésének dátumáról szóló előrejelzések az áprilisi felmérésben 2009 és 2010 között stabilizálódtak. A várt dátum 2002 óta így már összesen három évet csúszott hátrébb.

Az új felmérésben nem történt újabb változás, noha az államháztartási hiány csökkentésének ütemét illetően nőtt a pesszimizmus.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?