30 °C Budapest

ERM-II csatlakozás 2006-2007-ben - kamatvágás májusban

Pénzcentrum
2004. április 19. 09:30

A Reuters áprilisi felmérése szerint 2006-ig vagy 2007-ig csúszhat Magyarország csatlakozása az Európai Unió ERM-II árfolyamrendszeréhez. A létező félelmek ellenére ez a várakozások szerint nem okoz újabb piaci zavart: a felmérés résztvevőinek egyöntetű véleménye, hogy a késés miatt az ország nem tér át a szabadon lebegő árfolyamrendszerre, amit egyes nyugat-európai elemzők javasoltak. Egyensúlyban maradtak a 2009-es és a 2010-es euróbevezetés valószínűsítői, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban vártnál is magasabbra becsülte az elemzői konszenzus. Az inflációs kilátások ugyanakkor némileg javultak, így a jegybank az elemzők zöme szerint májusban újra csökkentheti az alapkamatot.

A forint csatlakozásának sikere vagy kudarca alapvető jelentőségű az ERM-II szempontjából és a többi jövőbeni euró-zóna tagország számára is útmutató lehet, hiszen Magyarország az egyetlen a 10 új EU-tag közt, amely már most is ERM-típusú árfolyamrendszerrel rendelkezik.

Az EU-csatlakozás közelsége miatt a közelmúltban fellángoltak a viták az árfolyamrendszer körül, és ehhez hozzájárult a 2008-as euróbevezetési céldátum várható eltolása is, ami még inkább megnyújtaná az ERM-ben eltöltendő időt.

Az új EU-tagok közül a nagyobbak, így Lengyelország is, a lehető legkésőbb szeretnék feladni szabadon lebegő árfolyamrendszerüket és belépni az ERM 30 százalékos szélességű sávjába, mert attól tartanak, hogy egy ilyen sáv határai is vonzzák a spekulatív támadásokat.

Az áprilisi felmérés az első, amelyben az elemzők tudomásul vették, hogy a korai ERM-belépés kockázatai egy-két esztendős halasztásra bírhatják a kormányt. A várakozások szerint egy-két évvel csúszik az euró bevezetése is.

A felmérés 12 résztvevőjének fele szerint a forint csak 2006-ban vagy 2007-ben lép majd az ERM-II-be. Jövő évi csatlakozást már csak az elemzők fele valószínűsit. Ez markáns változás az egy hónappal ezelőtt végzett felméréshez képest, amelyben az elemzők kétharmada még 2005-ös csatlakozásra számított.

A vasárnapi londoni EBRD-közgyűlésen Soros György arra hívta fel a figyelmet, hogy az új EU-tagok valutái sebezhetőek lesznek a spekulációval szemben az euró-csatlakozásig, és ezeknek az országoknak a lehető legkevesebb időt kellene eltöltelniük az ERM-II rendszerben.

A válaszadók egyike sem számított árfolyamrendszer-változásra az ERM-belépés előtt. Az ERM-belépéskor a forint középparitását az elemzői konszenzus szerint az euró elleni 260-as szintre értékelik majd fel a jelenlegi 282.36-ról.Az euró bevezetésének dátumáról szóló előrejelzések az áprilisi felmérésben 2009 és 2010 között stabilizálódtak. A várt dátum 2002 óta így már összesen három évet csúszott hátrébb.

Az új felmérésben nem történt újabb változás, noha az államháztartási hiány csökkentésének ütemét illetően nőtt a pesszimizmus.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm