9.7%-os kínai GDP-növekedés, felerősödő inflációs félelmek

Pénzcentrum
2004. április 15. 15:36

A kínai gazdaság a hivatalos adatok szint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt, jelentősen felülmúlva a várakozásokat és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket.

A gyors gazdasági növekedés alapját a nagymértékű befektetések és az erős belső kereslet képezték, és a kínai GDP az év első három hónapjában mintegy 328 millárd dolláros értékre duzzadt - adta hírül a kínai statisztikai hivatal.

Az elemzői konszenzus 9.2%-os GDP-bővülést jósolt az első negyedévre, ugyanakkor többen jelezték, hogy a kínai gazdaság vélhetően kissé túlfűtötté vált. A statisztikák szerint az infrastruktúra-fejlesztésbe és az építőiparba áramló külföldi tőke mértéke 43%-kal nőtt és elérte a 879.9 milliárd jüant.

A kormány az utóbbi időben megszigorította a vállalati banki hitelfelvételi feltételeket azoknál a szektoroknál, amelyek döntő mértékben járulnak hozzá a dinamikus gazdasági növekedéshez, vélhetően a túlfűtött növekedés elkerülése és az egyre romló hitelminőség miatt.

Vezető elemzők erre az évre a kínai gazdaság 7%-os növekedését jelezték előre arra hivatkozva, hogy az elmúlt évek rendkívül dinamikus GDP-növekedési üteme nem tartható fenn. (A kínai gazdaság 2002-ben 8%-kal, 2003-ben 9.1%-kal bővült.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kínai központi bank a gazdaságban lévő pénzmennyiség (és a bankok hitelnyújtásra rendelkezésre álló eszközeinek) csökkentése érdekében megkövetelte a kereskedelmi bankok saját pénzügyi tartalékainak növelését az infláció felpörgésére hivatkozva.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?