11 °C Budapest

9.7%-os kínai GDP-növekedés, felerősödő inflációs félelmek

Pénzcentrum
2004. április 15. 15:36

A kínai gazdaság a hivatalos adatok szint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt, jelentősen felülmúlva a várakozásokat és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket.

A gyors gazdasági növekedés alapját a nagymértékű befektetések és az erős belső kereslet képezték, és a kínai GDP az év első három hónapjában mintegy 328 millárd dolláros értékre duzzadt - adta hírül a kínai statisztikai hivatal.

Az elemzői konszenzus 9.2%-os GDP-bővülést jósolt az első negyedévre, ugyanakkor többen jelezték, hogy a kínai gazdaság vélhetően kissé túlfűtötté vált. A statisztikák szerint az infrastruktúra-fejlesztésbe és az építőiparba áramló külföldi tőke mértéke 43%-kal nőtt és elérte a 879.9 milliárd jüant.

A kormány az utóbbi időben megszigorította a vállalati banki hitelfelvételi feltételeket azoknál a szektoroknál, amelyek döntő mértékben járulnak hozzá a dinamikus gazdasági növekedéshez, vélhetően a túlfűtött növekedés elkerülése és az egyre romló hitelminőség miatt.

Vezető elemzők erre az évre a kínai gazdaság 7%-os növekedését jelezték előre arra hivatkozva, hogy az elmúlt évek rendkívül dinamikus GDP-növekedési üteme nem tartható fenn. (A kínai gazdaság 2002-ben 8%-kal, 2003-ben 9.1%-kal bővült.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kínai központi bank a gazdaságban lévő pénzmennyiség (és a bankok hitelnyújtásra rendelkezésre álló eszközeinek) csökkentése érdekében megkövetelte a kereskedelmi bankok saját pénzügyi tartalékainak növelését az infláció felpörgésére hivatkozva.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?