7 °C Budapest

9.7%-os kínai GDP-növekedés, felerősödő inflációs félelmek

Pénzcentrum
2004. április 15. 15:36

A kínai gazdaság a hivatalos adatok szint az év első három hónapjában 9.7%-al nőtt, jelentősen felülmúlva a várakozásokat és egyúttal felerősítve az inflációtól való félelmeket.

A gyors gazdasági növekedés alapját a nagymértékű befektetések és az erős belső kereslet képezték, és a kínai GDP az év első három hónapjában mintegy 328 millárd dolláros értékre duzzadt - adta hírül a kínai statisztikai hivatal.

Az elemzői konszenzus 9.2%-os GDP-bővülést jósolt az első negyedévre, ugyanakkor többen jelezték, hogy a kínai gazdaság vélhetően kissé túlfűtötté vált. A statisztikák szerint az infrastruktúra-fejlesztésbe és az építőiparba áramló külföldi tőke mértéke 43%-kal nőtt és elérte a 879.9 milliárd jüant.

A kormány az utóbbi időben megszigorította a vállalati banki hitelfelvételi feltételeket azoknál a szektoroknál, amelyek döntő mértékben járulnak hozzá a dinamikus gazdasági növekedéshez, vélhetően a túlfűtött növekedés elkerülése és az egyre romló hitelminőség miatt.

Vezető elemzők erre az évre a kínai gazdaság 7%-os növekedését jelezték előre arra hivatkozva, hogy az elmúlt évek rendkívül dinamikus GDP-növekedési üteme nem tartható fenn. (A kínai gazdaság 2002-ben 8%-kal, 2003-ben 9.1%-kal bővült.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kínai központi bank a gazdaságban lévő pénzmennyiség (és a bankok hitelnyújtásra rendelkezésre álló eszközeinek) csökkentése érdekében megkövetelte a kereskedelmi bankok saját pénzügyi tartalékainak növelését az infláció felpörgésére hivatkozva.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem