37 °C Budapest

Lengyelországban is éleződik a gyógyszervita - érintett lehet a Richter és az Egis?

Pénzcentrum
2004. április 8. 13:27

Úgy tűnik, hogy nem csak a magyar gyógyszerpiacon éleződik ki a feszültség a gyártók és a támogatást fizető költségvetés között. A lengyel Puls Bisnisu írása szerint immáron a második kormányközi bizottság alakult meg, melynek célja a gyógyszerárak megállapításának vizsgálata. A Polish News Bulettin arról számol be, hogy a kormány árcsökkentésre szólította fel a gyártókat egy olyan "fenyegetéssel", hogy leveszik a támogatott készítmények listájáról azon szereket, melyeknek az árából nem enged a gyártó. A helyzet azonban komoly eltéréseket mutat a magyar viszonyokhoz képest.

Lengyelországban az elmúlt két évben három miniszter váltotta egymást az egészségügyi tárca élén. A minisztérium reputációja meglehetősen megtépázott, s mindemellett - értesüléseink szerint - a gyógyszerpiaci viták politikával lényegesen mélyebben átitatottak mint hazánkban (ez az amit elég nehéz elképzelni az elmúlt egy hónap magyar fejleményeit követően.)

A gyógyszertámogatási kiadások megfékezésére adminisztratív oldalról nem hirdettek új gyógyszerlistát másfél éven keresztül, tavaly év végéig, így nem lehetett új terméket bevezetni. A lengyel gyógyszerkassza sikeresen érvényesítette azonban a lengyel zloty felértékeléséből származó árfolyamnyereséget az importőrökkel szemben mint árcsökkentő tényező.

A lengyel gyógyszerpiacon egyébként a visegrádi négyek közül a legalacsonyabb az egy főre jutó támogatás összege, kevesebb mint fele a magyar értéknek.


Jelen pillanatban a stabilitástól igen távol áll a lengyel kormány, s jelenleg a második kísérlet történik a gyógyszerárak letörésére. Az előző kísérlet az EU beavatkozása miatt sikertelenül elhalt.

*** *** ***

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyar szempontból az ügy azért érdekes, mert a közép-kelet-európai régióban mind a Richter, mind az Egis számára a lengyel piac a legjelentősebb export célpont, sőt mindkét társaság rendelkezik helyi leánycéggel.

Tekintettel arra, hogy a kormányzati oldal stabilitása Lengyelországban lényegesen kisebb mint hazánkban (két egészségügyi miniszter már megbukott a gyógyszerpiaci anomáliák miatt) megítélésünk szerint korai lenne még megkongatni a vészharangot, s kijelenteni, hogy a Richter és az Egis Lengyelországban is árcsökkentésre fog kényszerülni.

Értesüléseink szerint nem zárható ki, hogy az árcsökkentés ötletét a magyar példán felbuzdulva kapta fel a lengyel kormányzat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?