16 °C Budapest

Lengyelországban is éleződik a gyógyszervita - érintett lehet a Richter és az Egis?

Pénzcentrum
2004. április 8. 13:27

Úgy tűnik, hogy nem csak a magyar gyógyszerpiacon éleződik ki a feszültség a gyártók és a támogatást fizető költségvetés között. A lengyel Puls Bisnisu írása szerint immáron a második kormányközi bizottság alakult meg, melynek célja a gyógyszerárak megállapításának vizsgálata. A Polish News Bulettin arról számol be, hogy a kormány árcsökkentésre szólította fel a gyártókat egy olyan "fenyegetéssel", hogy leveszik a támogatott készítmények listájáról azon szereket, melyeknek az árából nem enged a gyártó. A helyzet azonban komoly eltéréseket mutat a magyar viszonyokhoz képest.

Lengyelországban az elmúlt két évben három miniszter váltotta egymást az egészségügyi tárca élén. A minisztérium reputációja meglehetősen megtépázott, s mindemellett - értesüléseink szerint - a gyógyszerpiaci viták politikával lényegesen mélyebben átitatottak mint hazánkban (ez az amit elég nehéz elképzelni az elmúlt egy hónap magyar fejleményeit követően.)

A gyógyszertámogatási kiadások megfékezésére adminisztratív oldalról nem hirdettek új gyógyszerlistát másfél éven keresztül, tavaly év végéig, így nem lehetett új terméket bevezetni. A lengyel gyógyszerkassza sikeresen érvényesítette azonban a lengyel zloty felértékeléséből származó árfolyamnyereséget az importőrökkel szemben mint árcsökkentő tényező.

A lengyel gyógyszerpiacon egyébként a visegrádi négyek közül a legalacsonyabb az egy főre jutó támogatás összege, kevesebb mint fele a magyar értéknek.


Jelen pillanatban a stabilitástól igen távol áll a lengyel kormány, s jelenleg a második kísérlet történik a gyógyszerárak letörésére. Az előző kísérlet az EU beavatkozása miatt sikertelenül elhalt.

*** *** ***

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyar szempontból az ügy azért érdekes, mert a közép-kelet-európai régióban mind a Richter, mind az Egis számára a lengyel piac a legjelentősebb export célpont, sőt mindkét társaság rendelkezik helyi leánycéggel.

Tekintettel arra, hogy a kormányzati oldal stabilitása Lengyelországban lényegesen kisebb mint hazánkban (két egészségügyi miniszter már megbukott a gyógyszerpiaci anomáliák miatt) megítélésünk szerint korai lenne még megkongatni a vészharangot, s kijelenteni, hogy a Richter és az Egis Lengyelországban is árcsökkentésre fog kényszerülni.

Értesüléseink szerint nem zárható ki, hogy az árcsökkentés ötletét a magyar példán felbuzdulva kapta fel a lengyel kormányzat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM