Lengyelországban is éleződik a gyógyszervita - érintett lehet a Richter és az Egis?

Pénzcentrum
2004. április 8. 13:27

Úgy tűnik, hogy nem csak a magyar gyógyszerpiacon éleződik ki a feszültség a gyártók és a támogatást fizető költségvetés között. A lengyel Puls Bisnisu írása szerint immáron a második kormányközi bizottság alakult meg, melynek célja a gyógyszerárak megállapításának vizsgálata. A Polish News Bulettin arról számol be, hogy a kormány árcsökkentésre szólította fel a gyártókat egy olyan "fenyegetéssel", hogy leveszik a támogatott készítmények listájáról azon szereket, melyeknek az árából nem enged a gyártó. A helyzet azonban komoly eltéréseket mutat a magyar viszonyokhoz képest.

Lengyelországban az elmúlt két évben három miniszter váltotta egymást az egészségügyi tárca élén. A minisztérium reputációja meglehetősen megtépázott, s mindemellett - értesüléseink szerint - a gyógyszerpiaci viták politikával lényegesen mélyebben átitatottak mint hazánkban (ez az amit elég nehéz elképzelni az elmúlt egy hónap magyar fejleményeit követően.)

A gyógyszertámogatási kiadások megfékezésére adminisztratív oldalról nem hirdettek új gyógyszerlistát másfél éven keresztül, tavaly év végéig, így nem lehetett új terméket bevezetni. A lengyel gyógyszerkassza sikeresen érvényesítette azonban a lengyel zloty felértékeléséből származó árfolyamnyereséget az importőrökkel szemben mint árcsökkentő tényező.

A lengyel gyógyszerpiacon egyébként a visegrádi négyek közül a legalacsonyabb az egy főre jutó támogatás összege, kevesebb mint fele a magyar értéknek.


Jelen pillanatban a stabilitástól igen távol áll a lengyel kormány, s jelenleg a második kísérlet történik a gyógyszerárak letörésére. Az előző kísérlet az EU beavatkozása miatt sikertelenül elhalt.

*** *** ***

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyar szempontból az ügy azért érdekes, mert a közép-kelet-európai régióban mind a Richter, mind az Egis számára a lengyel piac a legjelentősebb export célpont, sőt mindkét társaság rendelkezik helyi leánycéggel.

Tekintettel arra, hogy a kormányzati oldal stabilitása Lengyelországban lényegesen kisebb mint hazánkban (két egészségügyi miniszter már megbukott a gyógyszerpiaci anomáliák miatt) megítélésünk szerint korai lenne még megkongatni a vészharangot, s kijelenteni, hogy a Richter és az Egis Lengyelországban is árcsökkentésre fog kényszerülni.

Értesüléseink szerint nem zárható ki, hogy az árcsökkentés ötletét a magyar példán felbuzdulva kapta fel a lengyel kormányzat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43