27 °C Budapest

Kétszer gyorsabban növekedhetnek idén az újak a jelenlegi EU-tagországokhoz képest

Pénzcentrum
2004. április 7. 14:20

Az Európai Bizottság ma közzétett előrejelzése szerint részben a csatlakozásnak is köszönhetően 2004-ben átlagosan 4 %-os ütemben bővül a május elsején belépő országok GDP-je - közölte a Reuters. Ez kétszeresen meghaladná a jelenlegi tagországok ugyanezen adatát. Emellett a jelentés csökkenő költségvetési deficitekkel számol az elkövetkezendő években az új tagok körében.

A jövő hónapban az Európai Unióhoz csatlakozó 10 ország gazdasági növekedése várhatóan jelentősen túlszárnyalhatja a jelenlegi 15 tagország együttes gazdasági növekedését. Ezt támasztja alá az Európai Bizottság ma közzétett jelentése is, mely részben a csatlakozás hatásaként 2004-ben 4%-os, 2005-re pedig 4.2%-os gazdasági növekedést vár a most taggá válók körében. A jelenlegi 15 tagország ebben az évben az előrejelzések szerint mindössze 2.0%-os, jövőre pedig 2.4%-os növekedést érhet el.

Az új tagországok gyors gazdasági növekedése jelentősen hozzájárulhat az egyes országok költségvetési hiányainak mérsékléséhez. A 2003-as, a 10 most csatlakozó ország átlagát mutató 5.7%-os GDP-arányos költségvetési hiány idénre 5.0%-ra mérséklődhet, majd 2005-ben további csökkenést követően elérheti a 4.2%-ot. E kedvező folyamat várhatóan jelentős segítséget jelent az újaknak a 3%-os maastrichti kritérium teljesítésére való törekvések során is és hozzájárulhat az euró korábbi bevezetéséhez is

Fontos kiemelni azonban, hogy Lengyelország - amely messze a legnagyobb gazdasági súlyú a most csatlakozó országok közül - várhatóan kivételt képez a dinamikus költségvetési hiány-csökkentés alól, ugyanis az előrejelzések szerint GDP-arányos hiánya a tavalyi 4.1%-ról idén 6.0%-ra emelkedhet és csak 2005-ben várható, hogy 4.5%-ra csökken.

Az előrejelzés szerint az alacsony mértékű Európai Uniós gazdasági növekedés ellenére 2003-ban az említett 10 ország 3.6%-al növekedett. Ez több mint négyszeres növekedés az EU-15 0.8%-os adatához képest. A növekedés motorját a dinamikusan növekvő jövedelmek miatt a folyamatosan emelkedő lakossági fogyasztás adta, az inflációt azonban mindezek ellenére sikerült viszonylag alacsony szinten tartani. Emellett a bankrendszer továbbfejlődésének is köszönhetően dinamikus volt a hitelkereslet az adott országokban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elsősorban az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó befektetések is gyors növekedést mutattak, amelyhez hozzájárultak az általában csökkenő kamatszintek is. Az előrejelzés szerint a 2003-ban mért 1.9%-os befektetés-növekedési ráta 2005-ra akár 7.5%-osra is nőhet. A májustól megnyíló EU-s alapok további ösztönző erőt nyújtanak mind a beruházások, mind pedig az egyes országok gazdasági növekedése számára.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM