22 °C Budapest

Kétszer gyorsabban növekedhetnek idén az újak a jelenlegi EU-tagországokhoz képest

Pénzcentrum
2004. április 7. 14:20

Az Európai Bizottság ma közzétett előrejelzése szerint részben a csatlakozásnak is köszönhetően 2004-ben átlagosan 4 %-os ütemben bővül a május elsején belépő országok GDP-je - közölte a Reuters. Ez kétszeresen meghaladná a jelenlegi tagországok ugyanezen adatát. Emellett a jelentés csökkenő költségvetési deficitekkel számol az elkövetkezendő években az új tagok körében.

A jövő hónapban az Európai Unióhoz csatlakozó 10 ország gazdasági növekedése várhatóan jelentősen túlszárnyalhatja a jelenlegi 15 tagország együttes gazdasági növekedését. Ezt támasztja alá az Európai Bizottság ma közzétett jelentése is, mely részben a csatlakozás hatásaként 2004-ben 4%-os, 2005-re pedig 4.2%-os gazdasági növekedést vár a most taggá válók körében. A jelenlegi 15 tagország ebben az évben az előrejelzések szerint mindössze 2.0%-os, jövőre pedig 2.4%-os növekedést érhet el.

Az új tagországok gyors gazdasági növekedése jelentősen hozzájárulhat az egyes országok költségvetési hiányainak mérsékléséhez. A 2003-as, a 10 most csatlakozó ország átlagát mutató 5.7%-os GDP-arányos költségvetési hiány idénre 5.0%-ra mérséklődhet, majd 2005-ben további csökkenést követően elérheti a 4.2%-ot. E kedvező folyamat várhatóan jelentős segítséget jelent az újaknak a 3%-os maastrichti kritérium teljesítésére való törekvések során is és hozzájárulhat az euró korábbi bevezetéséhez is

Fontos kiemelni azonban, hogy Lengyelország - amely messze a legnagyobb gazdasági súlyú a most csatlakozó országok közül - várhatóan kivételt képez a dinamikus költségvetési hiány-csökkentés alól, ugyanis az előrejelzések szerint GDP-arányos hiánya a tavalyi 4.1%-ról idén 6.0%-ra emelkedhet és csak 2005-ben várható, hogy 4.5%-ra csökken.

Az előrejelzés szerint az alacsony mértékű Európai Uniós gazdasági növekedés ellenére 2003-ban az említett 10 ország 3.6%-al növekedett. Ez több mint négyszeres növekedés az EU-15 0.8%-os adatához képest. A növekedés motorját a dinamikusan növekvő jövedelmek miatt a folyamatosan emelkedő lakossági fogyasztás adta, az inflációt azonban mindezek ellenére sikerült viszonylag alacsony szinten tartani. Emellett a bankrendszer továbbfejlődésének is köszönhetően dinamikus volt a hitelkereslet az adott országokban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elsősorban az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó befektetések is gyors növekedést mutattak, amelyhez hozzájárultak az általában csökkenő kamatszintek is. Az előrejelzés szerint a 2003-ban mért 1.9%-os befektetés-növekedési ráta 2005-ra akár 7.5%-osra is nőhet. A májustól megnyíló EU-s alapok további ösztönző erőt nyújtanak mind a beruházások, mind pedig az egyes országok gazdasági növekedése számára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?