25 °C Budapest

Járai: "vannak pro és kontra érvek a forint lebegtetését illetően"

Pénzcentrum
2004. április 6. 07:58

Járai Zsigmond, az MNB elnöke tegnap az Este című MTV műsor vendége volt. A jegybank elnök két pletykára is reagált a riporter kérdése nyomán. Az egyiket határozottan cáfolta: nem tett javaslatot két héttel ezelőtt az alapkamat 13%-ra emelésére. Járai az euró minél korábbi bevezetését tartja indokoltnak. Az elnök szerint a költségvetés nehéz helyzetben van, Draskovics szinte lehetetlen feladatot kapott, de jó lépésekkel látott hozzá a kiigazításhoz.

A 13%-os alapkamatról

A műsorvezető szerint egyes piaci pletykák arról szólnak, hogy Járai Zsigmond két héttel ezelőtt a Monetáris Tanács ülésén, amikor a 12.5%-os alapkamat 12.25%-ra csökkentéséről született döntés, az alapkamat 13%-ra való emelését javasolta. Járai elmondta, hogy a Monetáris Tanácsának ülésén elhangzó kisebbségi véleményeket nem szokták nyilvánosságra hozni, mindazonáltal határozottan cáfolta, hogy ő ilyen javaslatot tett volna.

A forint lebegtetéséről

Londoni pletykák szerint megfontolás tárgyát képezi a forint lebegtetése az MNB-ben. Járai Zsigmond erre úgy reagált, hogy a forint lebegtetése nem az MNB kizárólagos hatáskörébe tartozó döntés. A lebegtetésről a kormánynak és az MNB-nek közösen kellene döntést hoznia.
A kérdés tartalmi részére áttérve Járai kifejtette, hogy vannak pro és kontra érvek a lebegtetés mellett, ennél jobban azonban nem részletezte álláspontját a jegybank elnöke

Euró bevezetése

Azon kérdésre, hogy a 2008 vagy 2010-es euró bevezetés mellett tenné le a voksát, Járai úgy válaszolt, hogy ő változatlanul a korábbi bevezetés híve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Költségvetés

Az elmúlt két, óvatos kamatcsökkentés hátterében a gazdasági mutatók javulása is meghúzódik. Mi változott azonban az elmúlt hetekben?
A gazdaság szereplői elsősorban a bizalom növekedését fejezték ki az elmúlt időszakban. Draskovics Tibor pénzügyminiszter tevékenységét értékelve egy kérdésre válaszolva Járai úgy fogalmazott: "Draskovics Tibor szinte lehetetlen feladatot kapott, a költségvetés helyreigazítását illetően. Mindazonáltal jó lépésekkel látott hozzá a feladatokhoz." Ha sikerül elérni a 4.6%-os GDP arányos hiányt idén, akkor az elismerésre méltó teljesítmény.

Békesi kamatszint kritikája

Hangulatilag nehéz érzékeltetni azt a változást, mely bekövetkezett a stúdióban Békesi nevének elhangzásakor. Járai már előre mosolygott, amikor a műsorvezető Békesit idézte "már megszámlálhatatlan kiadási többletet okozott a magyar költségvetésnek az indokolatlanul magas kamatszint". Az MNB elnöke válaszában arra szorítkozott, hogy "a magas kamatszint" egy relatív fogalom, Járai szerint a kamatszintet a gazdaság általános helyzete, a költségvetés állapota indokolta/indokolja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?