33 °C Budapest

Járai: "vannak pro és kontra érvek a forint lebegtetését illetően"

Pénzcentrum
2004. április 6. 07:58

Járai Zsigmond, az MNB elnöke tegnap az Este című MTV műsor vendége volt. A jegybank elnök két pletykára is reagált a riporter kérdése nyomán. Az egyiket határozottan cáfolta: nem tett javaslatot két héttel ezelőtt az alapkamat 13%-ra emelésére. Járai az euró minél korábbi bevezetését tartja indokoltnak. Az elnök szerint a költségvetés nehéz helyzetben van, Draskovics szinte lehetetlen feladatot kapott, de jó lépésekkel látott hozzá a kiigazításhoz.

A 13%-os alapkamatról

A műsorvezető szerint egyes piaci pletykák arról szólnak, hogy Járai Zsigmond két héttel ezelőtt a Monetáris Tanács ülésén, amikor a 12.5%-os alapkamat 12.25%-ra csökkentéséről született döntés, az alapkamat 13%-ra való emelését javasolta. Járai elmondta, hogy a Monetáris Tanácsának ülésén elhangzó kisebbségi véleményeket nem szokták nyilvánosságra hozni, mindazonáltal határozottan cáfolta, hogy ő ilyen javaslatot tett volna.

A forint lebegtetéséről

Londoni pletykák szerint megfontolás tárgyát képezi a forint lebegtetése az MNB-ben. Járai Zsigmond erre úgy reagált, hogy a forint lebegtetése nem az MNB kizárólagos hatáskörébe tartozó döntés. A lebegtetésről a kormánynak és az MNB-nek közösen kellene döntést hoznia.
A kérdés tartalmi részére áttérve Járai kifejtette, hogy vannak pro és kontra érvek a lebegtetés mellett, ennél jobban azonban nem részletezte álláspontját a jegybank elnöke

Euró bevezetése

Azon kérdésre, hogy a 2008 vagy 2010-es euró bevezetés mellett tenné le a voksát, Járai úgy válaszolt, hogy ő változatlanul a korábbi bevezetés híve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Költségvetés

Az elmúlt két, óvatos kamatcsökkentés hátterében a gazdasági mutatók javulása is meghúzódik. Mi változott azonban az elmúlt hetekben?
A gazdaság szereplői elsősorban a bizalom növekedését fejezték ki az elmúlt időszakban. Draskovics Tibor pénzügyminiszter tevékenységét értékelve egy kérdésre válaszolva Járai úgy fogalmazott: "Draskovics Tibor szinte lehetetlen feladatot kapott, a költségvetés helyreigazítását illetően. Mindazonáltal jó lépésekkel látott hozzá a feladatokhoz." Ha sikerül elérni a 4.6%-os GDP arányos hiányt idén, akkor az elismerésre méltó teljesítmény.

Békesi kamatszint kritikája

Hangulatilag nehéz érzékeltetni azt a változást, mely bekövetkezett a stúdióban Békesi nevének elhangzásakor. Járai már előre mosolygott, amikor a műsorvezető Békesit idézte "már megszámlálhatatlan kiadási többletet okozott a magyar költségvetésnek az indokolatlanul magas kamatszint". Az MNB elnöke válaszában arra szorítkozott, hogy "a magas kamatszint" egy relatív fogalom, Járai szerint a kamatszintet a gazdaság általános helyzete, a költségvetés állapota indokolta/indokolja.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?