9 °C Budapest

Járai: "vannak pro és kontra érvek a forint lebegtetését illetően"

Pénzcentrum
2004. április 6. 07:58

Járai Zsigmond, az MNB elnöke tegnap az Este című MTV műsor vendége volt. A jegybank elnök két pletykára is reagált a riporter kérdése nyomán. Az egyiket határozottan cáfolta: nem tett javaslatot két héttel ezelőtt az alapkamat 13%-ra emelésére. Járai az euró minél korábbi bevezetését tartja indokoltnak. Az elnök szerint a költségvetés nehéz helyzetben van, Draskovics szinte lehetetlen feladatot kapott, de jó lépésekkel látott hozzá a kiigazításhoz.

A 13%-os alapkamatról

A műsorvezető szerint egyes piaci pletykák arról szólnak, hogy Járai Zsigmond két héttel ezelőtt a Monetáris Tanács ülésén, amikor a 12.5%-os alapkamat 12.25%-ra csökkentéséről született döntés, az alapkamat 13%-ra való emelését javasolta. Járai elmondta, hogy a Monetáris Tanácsának ülésén elhangzó kisebbségi véleményeket nem szokták nyilvánosságra hozni, mindazonáltal határozottan cáfolta, hogy ő ilyen javaslatot tett volna.

A forint lebegtetéséről

Londoni pletykák szerint megfontolás tárgyát képezi a forint lebegtetése az MNB-ben. Járai Zsigmond erre úgy reagált, hogy a forint lebegtetése nem az MNB kizárólagos hatáskörébe tartozó döntés. A lebegtetésről a kormánynak és az MNB-nek közösen kellene döntést hoznia.
A kérdés tartalmi részére áttérve Járai kifejtette, hogy vannak pro és kontra érvek a lebegtetés mellett, ennél jobban azonban nem részletezte álláspontját a jegybank elnöke

Euró bevezetése

Azon kérdésre, hogy a 2008 vagy 2010-es euró bevezetés mellett tenné le a voksát, Járai úgy válaszolt, hogy ő változatlanul a korábbi bevezetés híve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Költségvetés

Az elmúlt két, óvatos kamatcsökkentés hátterében a gazdasági mutatók javulása is meghúzódik. Mi változott azonban az elmúlt hetekben?
A gazdaság szereplői elsősorban a bizalom növekedését fejezték ki az elmúlt időszakban. Draskovics Tibor pénzügyminiszter tevékenységét értékelve egy kérdésre válaszolva Járai úgy fogalmazott: "Draskovics Tibor szinte lehetetlen feladatot kapott, a költségvetés helyreigazítását illetően. Mindazonáltal jó lépésekkel látott hozzá a feladatokhoz." Ha sikerül elérni a 4.6%-os GDP arányos hiányt idén, akkor az elismerésre méltó teljesítmény.

Békesi kamatszint kritikája

Hangulatilag nehéz érzékeltetni azt a változást, mely bekövetkezett a stúdióban Békesi nevének elhangzásakor. Járai már előre mosolygott, amikor a műsorvezető Békesit idézte "már megszámlálhatatlan kiadási többletet okozott a magyar költségvetésnek az indokolatlanul magas kamatszint". Az MNB elnöke válaszában arra szorítkozott, hogy "a magas kamatszint" egy relatív fogalom, Járai szerint a kamatszintet a gazdaság általános helyzete, a költségvetés állapota indokolta/indokolja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem